SABAH

...SELAMAT DATANG...

Selamat datang ke forum sabahan.bigforumpro.com
Selain daripada berforum di sini, komuniti ini juga aktif dalam outing di luar.

Mulaakan Topik Forum Anda hari ini untuk mendapatkan feedback daripada user lain.
SABAH

Komuniti Sabah - Negeri Dibawah Bayu

SELAMAT DATANG KE SABAHAN.BIGFORUMPRO.COM BERFORUM UNTUK MENGUPAS PERSOALAN DAN SEGALA MASALAH YANG ANDA HADAPI BERSAMA-SAMA DENGAN RAKAN ONLINE SABAHAN. TEMUI PENYELESAIAN PERSOALAN ANDA MELALUI INTERNET.

    Melepaskan Kenangan Pahit

    Share

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Melepaskan Kenangan Pahit

    Post by lutau on Fri Jan 23, 2009 12:42 am

    Sepanjang kehidupan, kita takkan lari dari kenangan2 pahit. Pernahkah anda bertanya pd diri sendiri, macamana nak melupakan semua kenangan pahit itu? Jawapannya, lupakan habis! Klu anda tanya pd kwn2 atau org yg anda percayai pun, mereka akan tetap mengatakan " ahh..lupakan seja ba...jgnla ko igt2 tu.." See, just let it go...

    Memang nampak macam kebudak-budakan, tapi itulah cara yang paling mujarab. Sebaik-baik cara nak 'let go' satu kenangan buruk/pahit, adalah dengan melupakannya selupa yang mungkin. Namun, tak semua orang dapat melakukannya dengan baik,bukan? Makin nak lupa, makin kenangan itu datang. Dan akhirnya, mengundang kelukaan, kesedihan, takut, emosi tak stabil, dsb.

    Lupakan saja. Selepas itu, fokus fikiran pada apa yang Anda usahakan di masa kini dan matlamat yang Anda mahu capai Anda di masa hadapan.

    Jangan sesekali mengingat masa lalu, kerana berbuat begitu sentiasa menghalang Anda dari berusaha serajin mungkin mencorak kejayaan diri sendiri. Motivasi Anda akan menurun dan Anda jadi kurang bersemangat, lebih-lebih lagi bila berdepan dengan cabaran getir.

    Kerap kali bila kita cuba mengingat masa lalu, akan muncul bayangan di minda seperti sebuah paparan video, imej atau wayang gambar. Cara nak melupakan kenangan ni, adalah dengan memadam bayangan tersebut step by step, perlahan-lahan.

    Bayangkan kenangan tersebut menjadi kabur, seperti siaran tv yang menjadi kelabu, menjadi semakin kurang jelas dan hanya dipenuhi garisan-garisan hitam. Bayangkan seolah-olah ia menjadi semakin malap, malap, jadi makin malap lalu akhirnya lenyap.

    Latih diri Anda melakukan teknik ini, lama-kelamaan minda Anda akan terbiasa lalu dapat melupakan memori pahit masa lalu. Tapi, teknik ini memerlukan ketahanan emosi. Anda perlu banyak bersabar. Latih diri untuk jadi orang yang benar-benar penyabar, kerana sabar itu adalah salah satu sikap orang-orang bijak dan orang-orang cemerlang.

    Cubalah jadi insan yang tahu mengawal emosi dan tahu mengawal apa yang bermain di fikiran. Mudah-mudahan, anda dapat melupakan segala kenangan pahit yg mengkalutkan lagi fikiran. Dan jangan biarkan 'diri' anda terus hanyut di bawah arus kenangan masa silam. Come on..!!! Be yourself..!


    Sad duii...camna mo lupa ni ahh..mo d format kali ni utak supaya ter'reset' suma memori silam kan...huhu teaser


    _________________

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: Melepaskan Kenangan Pahit

    Post by lutau on Fri Jan 23, 2009 1:02 am

    oke...sempena ngan tajuk ni..aku nak share-kan satu lirik lagu lama bertajuk "kenangan cinta silam". tp, aku dah lupa nama kumpulan ni apa maklumlah lagu era 90-an..adess..ajaibnya, aku msh igt baris2 lirik lagu itu..! bagi yang faham apa itu makna "sentimental value" nah..hayati lirik lagu ini..

    seandainya suatu hari nanti
    luka tercipta di hati..
    usahlah kau membuang jauh cinta kita
    simpanlah di sudut hatimu...

    seandainya suatu hari nanti
    kita terpisah jauh..
    usahlah kau memencil di kamar menyendiri
    kau carilah pengganti diriku

    chorus:

    sayangku...
    tahukah engkau..
    betapa beratnya hati..
    meninggalkanmu..dalam kesepian..
    hanyalah bertemankan bayangan...

    oh sayangggg..
    kau carilah..pengganti diriku ini
    anggaplah apa yang terjadi..
    kenangan cinta silam....


    **bkn niat nak off-topic oke... idea! everybody has a memory & hard to forget.. Neutral malah, individu yg punyai sentimental value dlm jiwanya, dia akan tetap menyimpan segala mcm kenangan dlm hatinya/jiwanya selama mungkin. namun bgitu, dia akan tetap meneruskan kehidupannya mcm biasa dgn baik & tenang. Neutral


    _________________

    dY4H
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 383
    Age : 30
    Location : Lahad Datu
    Popular :
    500 / 100500 / 100

    Registration date : 2008-11-15

    Re: Melepaskan Kenangan Pahit

    Post by dY4H on Fri Jan 23, 2009 9:59 am


    stubborngurlz_yoyo
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 838
    Age : 27
    Location : tawau (qunak)
    Popular :
    10 / 10010 / 100

    Registration date : 2009-01-06

    Re: Melepaskan Kenangan Pahit

    Post by stubborngurlz_yoyo on Fri Jan 23, 2009 10:16 am

    i'm i just wanna to ask...
    mcm mn klu aku skunk dlm kepahitan??? Sad
    wht should i do??

    mu|an__
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 690
    Age : 30
    Popular :
    335 / 100335 / 100

    Registration date : 2009-01-17

    Re: Melepaskan Kenangan Pahit

    Post by mu|an__ on Fri Jan 23, 2009 10:37 am

    idea! wat2 gila spya ble lupa kalik Tekanan! Crying or Very sad

    (`r.Lѕ)
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 7712
    Age : 30
    Location : Atas Pokok Tarap.ekekek..
    Popular :
    90 / 10090 / 100

    Registration date : 2008-10-21

    Re: Melepaskan Kenangan Pahit

    Post by (`r.Lѕ) on Fri Jan 23, 2009 10:53 am

    kenangan manis n pahit..

    chorus:

    sayangku...
    tahukah engkau..
    betapa beratnya hati..
    meninggalkanmu..dalam kesepian..
    hanyalah bertemankan bayangan...

    oh sayangggg..
    kau carilah..pengganti diriku ini
    anggaplah apa yang terjadi..
    kenangan cinta silam....
    Sad Crying or Very sad sedy ni lagu Crying or Very sad

    mr_satonaka_halu
    Forum Addicted
    Forum Addicted

    Male
    Number of posts : 1275
    Age : 33
    Location : b'tabur d kk
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-09-25

    Re: Melepaskan Kenangan Pahit

    Post by mr_satonaka_halu on Fri Jan 23, 2009 11:17 am

    yoyo... cleaner d opis sy ckp.. pull yourself together... tabahkn ati, sibukkn diri ngan apa jg aktiviti... Cool

    :thinking:


    _________________

    Maybe





    shea
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 680
    Age : 29
    Popular :
    10 / 10010 / 100

    Registration date : 2008-08-25

    Re: Melepaskan Kenangan Pahit

    Post by shea on Fri Jan 23, 2009 11:22 am

    hem... :malas:

    stubborngurlz_yoyo
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 838
    Age : 27
    Location : tawau (qunak)
    Popular :
    10 / 10010 / 100

    Registration date : 2009-01-06

    Re: Melepaskan Kenangan Pahit

    Post by stubborngurlz_yoyo on Fri Jan 23, 2009 11:27 am

    mr_satonaka_halu wrote:yoyo... cleaner d opis sy ckp.. pull yourself together... tabahkn ati, sibukkn diri ngan apa jg aktiviti... Cool

    :thinking:
    tu cleaner yg ckp ka???
    atau ko tukang2 buat repot tu yg ckp???

    shea
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 680
    Age : 29
    Popular :
    10 / 10010 / 100

    Registration date : 2008-08-25

    Re: Melepaskan Kenangan Pahit

    Post by shea on Fri Jan 23, 2009 11:44 am

    yoyo tukang buat repot ka Laughing
    halu :-@ :-@ :-@ :-@ :-@ :-@

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: Melepaskan Kenangan Pahit

    Post by lutau on Fri Jan 23, 2009 12:19 pm

    yoyo, bergantung kpd jenis 'kepahitan' yg mcmana ko rasai itu... kerna cinta ka? psl keja atau keluarga..? Suspect

    haha, mulan..bt2 gila ka..iya, mgkin itu slh satu cara utk melupakan tp, ianya takkan kekal.... bila ada satu saat ko bersendirian, kenangan itu pasti akan muncul semula...haha..tp, jan pula jd GILA kerna itu ya! teaser Evil or Very Mad

    haha, dend0 lynn--... iya, lagu itu mmg terlalu puitis utk dihayati bg yg penah mengalaminya...mmg tangkap jiwang tu lagu.....wakaakkakk..byk pengertian tu lagu..hurmm :malas:

    halu, iya..kena tabahkan diri brula blh teruskan kehidupan. sibukkan diri seharian, dan pabila pulang ke rmh dah ngantuk...terus tidur....bngun pagi..sibukkan diri lagi..wakakakaa...lambat laun pasti kenangan itu akan pergi jua....hehe merokok

    sbnrnya kan, suma itu dr diri kita. kebanyakkan urg sebenarnya tak dpt 'melepaskan' kenangan itu biarpun ianya pahit. oleh kerna apa? kerna mereka 'syg' pd kenangan itu.. mereka sedih knp kenangan itu tak dpt dipenuhi & blh b'akhir dgn kepahitan. mereka akan meratapi tiap kenangan pahit itu... so, bila t'lalu sygkan kenangan2 seperti itu..maka itulah sbb susah nak 'let go'.. walhal sbnrnya, mereka 'tak dpt menerima hakikat' dgn apa yg t'jadi pd diri mereka.. :malas:

    tp, walau apa sekalipun kenangan pahit itu, ianya b'gantung kpd cara diri kita menghadapinya.. wlupun mulut kita mengatakan kita suda melupainya, tetapi sebenarnya ianya memberikan kesan yg mendalam dlm jiwa kita, lebih2 lg jika kita merasakan kenangan itu sesuatu yg amat b'makna bg diri kita. utk melupakan, bknla semudah kata2..takkan lenyap dlm sehari dua.. dgn keyakinan & sikap menerima qada' & qadar atau m'anggap ianya sebagai satu ujian hidup...sesungguhnya, kenangan pahit itulah yg byk memberi pengajaran/pengalaman dlm erti kehidupan kita yg mendatang. itulah yg dinamakan pengalaman yg mendewasakan & mematangkan fikiran..

    teaser idea! :thinking: Razz

    (`r.Lѕ)
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 7712
    Age : 30
    Location : Atas Pokok Tarap.ekekek..
    Popular :
    90 / 10090 / 100

    Registration date : 2008-10-21

    Re: Melepaskan Kenangan Pahit

    Post by (`r.Lѕ) on Fri Jan 23, 2009 12:22 pm

    haha, dend0 lynn--... iya, lagu itu mmg terlalu puitis utk dihayati bg yg penah mengalaminya...mmg tangkap jiwang tu lagu.....wakaakkakk..byk pengertian tu lagu..hurmm
    Sad bnyak kenangan manis n pahit... Crying or Very sad

    dY4H
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 383
    Age : 30
    Location : Lahad Datu
    Popular :
    500 / 100500 / 100

    Registration date : 2008-11-15

    Re: Melepaskan Kenangan Pahit

    Post by dY4H on Fri Jan 23, 2009 12:36 pm

    mr_satonaka_halu wrote:yoyo... cleaner d opis sy ckp.. pull yourself together... tabahkn ati, sibukkn diri ngan apa jg aktiviti... Cool

    :thinking:




    Very Happy owh gitu lau c halu Evil or Very Mad jan cuba lari dari tu bnDa owh... Rolling Eyes kasi sibuk kunun nanti nda sibuk ngat balik Razz
    telan sak bia pahit Mad pahit tu ubat ba kunun Very Happy


    :wee:

    stubborngurlz_yoyo
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 838
    Age : 27
    Location : tawau (qunak)
    Popular :
    10 / 10010 / 100

    Registration date : 2009-01-06

    Re: Melepaskan Kenangan Pahit

    Post by stubborngurlz_yoyo on Fri Jan 23, 2009 1:01 pm

    tp klu lbh doz mati juga la dhiyah :-@

    l_i_g_o_n_g
    Forum Police
    Forum Police

    Male
    Number of posts : 637
    Age : 37
    Location : ldu
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-12-31

    Re: Melepaskan Kenangan Pahit

    Post by l_i_g_o_n_g on Sat Jan 24, 2009 8:42 am

    uis pren,,...duin na...topik mu ni...masam lain juak..uhuhu,,,tapi ndak apa...sa bagi pendapat sa juak ni pren,,hehehhe ..sebelum tu guling dulu..ehhhhhaaaa
    ok...kenangan pahit ni sebenarnya...umpama ubat..yg teramat pahit untuk dimakan atau di minum..tapi semakin pahit ubat itu semakin tinggi.,.khasiatnya hehe...walaupun pahit..harus dimakan untuk kebaikan diri...hehhe sa rasa kamu mesti faham dengan maksud sa kan...hehehe..sebab ndak terlalu puitis jua ba ni....hehehe ..

    tips
    1.ingat agama..
    2.keluarga
    3.sanak saudara(kwn2 jua)
    4.diri sendiri

    dan...tanya diri..???untuk apa kita di ciptakan..??

    cheunited
    Laftenen
    Laftenen

    Male
    Number of posts : 986
    Age : 30
    Location : reaper town
    Popular :
    279 / 100279 / 100

    Registration date : 2008-12-16

    Re: Melepaskan Kenangan Pahit

    Post by cheunited on Sat Jan 24, 2009 9:47 am

    melepaskan kenangan pahit tu boleh la
    tapi macam biasa memakan masa jg tu :malas:

    l_i_g_o_n_g
    Forum Police
    Forum Police

    Male
    Number of posts : 637
    Age : 37
    Location : ldu
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-12-31

    Re: Melepaskan Kenangan Pahit

    Post by l_i_g_o_n_g on Sat Jan 24, 2009 10:03 am

    masa ,sememangnya di perlukan untuk..sembuh sepenuhnya


    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: Melepaskan Kenangan Pahit

    Post by lutau on Sat Jan 31, 2009 7:25 am

    jgn smpai menyeksa hati & bertindak di luar perbatasan akal nan waras hingga memakan diri sendiri...

    :malas:


    _________________

    lily_lady2326
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 2717
    Age : 26
    Location : di saaaaaaNa~
    Popular :
    7 / 1007 / 100

    Registration date : 2008-07-20

    Re: Melepaskan Kenangan Pahit

    Post by lily_lady2326 on Thu Feb 05, 2009 11:36 am

    Sad tiada kenengan pahit yang sy tidak pernah lupa...
    sampai merubah seluruh kehidupan sy n masa depan...

    Sad pahit untuk di telan pahit lagi untuk disimpannn~

    luna.rosa
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 700
    Age : 34
    Location : kk
    Popular :
    313 / 100313 / 100

    Registration date : 2008-12-26

    Re: Melepaskan Kenangan Pahit

    Post by luna.rosa on Thu Feb 05, 2009 11:39 am

    sa kasi lupa kepahitan silam dgn outing hehehehe Very Happy idea! peace

    lily_lady2326
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 2717
    Age : 26
    Location : di saaaaaaNa~
    Popular :
    7 / 1007 / 100

    Registration date : 2008-07-20

    Re: Melepaskan Kenangan Pahit

    Post by lily_lady2326 on Sun Feb 08, 2009 6:36 am

    Sad tetap tidak dapat melupakan walaupun disuntik dengan kegembiraan yang hanya seketika sahaja bertahan...

    Sponsored content

    Re: Melepaskan Kenangan Pahit

    Post by Sponsored content Today at 2:27 am


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 2:27 am