SABAH

...SELAMAT DATANG...

Selamat datang ke forum sabahan.bigforumpro.com
Selain daripada berforum di sini, komuniti ini juga aktif dalam outing di luar.

Mulaakan Topik Forum Anda hari ini untuk mendapatkan feedback daripada user lain.
SABAH

Komuniti Sabah - Negeri Dibawah Bayu

SELAMAT DATANG KE SABAHAN.BIGFORUMPRO.COM BERFORUM UNTUK MENGUPAS PERSOALAN DAN SEGALA MASALAH YANG ANDA HADAPI BERSAMA-SAMA DENGAN RAKAN ONLINE SABAHAN. TEMUI PENYELESAIAN PERSOALAN ANDA MELALUI INTERNET.

    Motivasi : Cantas Fikiran Negatif

    Share

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Motivasi : Cantas Fikiran Negatif

    Post by lutau on Wed Jan 28, 2009 4:13 pm

    Kenapa hidup kita mudah diterjah dan diselubungi pemikiran negatif? Setiap hari pelbagai persoalan, dugaan, gelagat mahupun unsur2 yg kita lihat & hadapi sm ada secara langsung ataupun tidak lansung b'laku d persekitaran yg menguji minda fikiran kita. Dan tiap2 yg muncul dlm hidup kita itu semestinya ianya dalam bentuk positif dan negatif. Fikiran negatif-lah yg paling kerap kita hadapi. Tiap kali fikiran negatif mula tumbuh di fikiran, kena cantas cepat-cepat. Jika tidak, nanti macam rumput lalang jadinya, makin meninggi, makin membanyak, makin menyemak!.

    Nak cantas fikiran negatif di fikiran kita hanya semudah seorang tukang kebun mencantas rumput dengan mesin atau dengan parang panjang saja. Bila rumput dah dicantas, biasanya tukang kebun tu terus lupakan rumput lalang yang dah di cantas, lalu beralih pada kerja-kerja lain.

    Begitu juga dengan fikiran negatif. Bila kita dah cantas lalu buang fikiran negatif tu dari kepala kita, perlu lupakan segera, tak perlu di ingat semula.

    Sebab bila di ingat berulang-ulang, ia akan tumbuh semula, lepas tu jadi subur pula. Maka jadilah kita orang yang susah nak berubah kerana di fikiran kita penuh dengan fikiran-fikiran negatif.

    Orang yang berfikiran negatif ni, biasanya sibuk pasal hal orang tapi tak sibuk pasal diri sendiri terutama soal kemajuan hidupnya. Senang saja nak kenal pasti diorang. Bila tutur katanya yang buruk-buruk penuh caci maki, perbuatannya menyakitkan hati dan perangainya menyusahkan sesiapa saja di sekelilingnya, dah tentu dia orang yang berfikiran negatif.

    Jika kamu bertemu orang yang berfikiran negatif, biasanya dia lebih banyak mengomen atau mengomplen pasal kerja kamu, apa yang kamu buat, hidup kamu dan idea-idea kamu ataupun, dia lebih banyak menceritakan tentang kehebatan-kehebatan dirinya secara melebih-lebih. Kamu akan jadi tak selesa, kekadang panas hati pun ada.

    Bila dalam situasi camtu, cara paling baik berdepan dengan dia adalah dengan berdiam. Paling tidak pun, mengelak!

    Mengapa? Dia akan buat apa saja supaya kamu marah dengan perbuatannya. Bila kamu dah marah, lagi dia suka! Tapi, bila kamu diam, tak lama selepas itu dia akan berlalu pergi.

    Orang-orang yang berfikiran negatif, gambaran tentang mereka perlu kita cantas dalam fikiran. Elakkan seboleh mungkin berfikir pasal mereka dan perbuatan mereka, apatah lagi jika diiringi dengan emosi marah, geram atau sakit hati. Lebih baik fokus fikiran kamu pada matlamat nak memajukan diri.

    Banyak berfikir pasal mereka membuat kamu berfikiran negatif serta merta. Kesannya, motivasi kamu menurun. Kamu akan jadi kurang bersemangat dalam apa yang kamu lakukan.

    Gunakan tenaga mental kamu berfikir untuk mencetus kemajuan dalam hidup kamu sekarang ni. Usah sibuk berfikir pasal orang-orang yang suka menyakitkan hati kamu. Cantas cepat-cepat fikiran sebegitu.

    Ingat! Be positive all the way!


    Sleep teaser idea! confused


    _________________

    eddy
    Laftenen
    Laftenen

    Male
    Number of posts : 455
    Age : 36
    Location : amsterdam konon...
    Popular :
    1 / 1001 / 100

    Registration date : 2009-02-16

    Re: Motivasi : Cantas Fikiran Negatif

    Post by eddy on Fri Feb 27, 2009 11:04 am

    L|a wrote:

    Jika kamu bertemu orang yang berfikiran negatif, biasanya dia lebih banyak mengomen atau mengomplen pasal kerja kamu, apa yang kamu buat, hidup kamu dan idea-idea kamu ataupun, dia lebih banyak menceritakan tentang kehebatan-kehebatan dirinya secara melebih-lebih. Kamu akan jadi tak selesa, kekadang panas hati pun ada.

    Bila dalam situasi camtu, cara paling baik berdepan dengan dia adalah dengan berdiam. Paling tidak pun, mengelak!


    [color=violet]Benar memang itu cara paling terbaik dan disyorkan oleh kaunselor bertauliah untuk menanggani pemikiran negatif...Lg satu kita perlu bersedia dari segi mental untuk sebarang bentuk pemikiran yang negatif.Gunakan aura positif dlm diri kita utk melawan sikap2 yg negatif
    Cool

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: Motivasi : Cantas Fikiran Negatif

    Post by lutau on Sat Feb 28, 2009 1:49 pm

    eddy wrote:...Lg satu kita perlu bersedia dari segi mental untuk sebarang bentuk pemikiran yang negatif.Gunakan aura positif dlm diri kita utk melawan sikap2 yg negatif

    ermm....iya itu btul.. tp, setakat mna ianya mampu bertahan? sbb, kebanyakkan manusia ni mmg agak keras hati dan wlupun kita dah "saiko" seseorg tu, mereka tetap buat "dek" jak...tak makan saman langsung..haha


    _________________

    eddy
    Laftenen
    Laftenen

    Male
    Number of posts : 455
    Age : 36
    Location : amsterdam konon...
    Popular :
    1 / 1001 / 100

    Registration date : 2009-02-16

    Re: Motivasi : Cantas Fikiran Negatif

    Post by eddy on Mon Mar 02, 2009 8:53 am

    Emmm.....kalu bgtu senang saja tk yah "saikol" lagi trs dirrect to the point.Jelasakan apa yg terpendam dan terbuku dihati...slmt mencuba :best:

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: Motivasi : Cantas Fikiran Negatif

    Post by lutau on Mon Mar 02, 2009 9:22 am

    oke...itu bg mereka yg boleh menerima nasihat urg kan...tp, bg yg susah mo trima nasihat tu, camana? idea! ermm.....ko rs2, perlukah ada urg ketiga utk tujuan itu arr...?

    Basketball


    _________________

    eddy
    Laftenen
    Laftenen

    Male
    Number of posts : 455
    Age : 36
    Location : amsterdam konon...
    Popular :
    1 / 1001 / 100

    Registration date : 2009-02-16

    Re: Motivasi : Cantas Fikiran Negatif

    Post by eddy on Mon Mar 02, 2009 9:28 am

    Bwlah berjumpa dgn kaunselor yg berdekatan atau urg yg dia hormarti"respect".Tetapi sblm itu lutau mesti maklumkan kpd urg itu terlebih dahulu.....

    Kathy_dragos
    Sarjan
    Sarjan

    Female
    Number of posts : 56
    Age : 26
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2009-02-27

    Re: Motivasi : Cantas Fikiran Negatif

    Post by Kathy_dragos on Mon Mar 02, 2009 9:32 am

    senyum slalu n lupakan suma benda yg nda siok.. Smile

    gundave85
    Sabahan Miner
    Sabahan Miner

    Male
    Number of posts : 1752
    Age : 31
    Location : siring belah kanan bahu jalan foh sang...
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2008-12-04

    Re: Motivasi : Cantas Fikiran Negatif

    Post by gundave85 on Mon Mar 02, 2009 10:20 am

    bnyak sda orang tembirang sa jmpa bgini...
    kunun mo nasihat org dan membanggakan diri sendiri..mcm sa byk btul silap..
    Pnah sa bad mood aritu, trus sa teriak jak orang tembirang tu..
    T'diam dia....tp...mcm sa rasa b'salah buat dia gtu..
    Sepa suru dia kan?
    pa komen sis lutau? :korek:


    _________________



    "Don't trouble trouble until trouble troubles you."

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: Motivasi : Cantas Fikiran Negatif

    Post by lutau on Mon Mar 02, 2009 10:33 am

    eddy wrote:Bwlah berjumpa dgn kaunselor yg berdekatan atau urg yg dia hormarti"respect".Tetapi sblm itu lutau mesti maklumkan kpd urg itu terlebih dahulu.....

    Tak bah Eddy..jan slh fhm oke.. Aku tak maksudkan diri aku atau sesiapapun bah. Kita just diskas benda ni secara terbuka dan share2 pendapat sesama kita d sni. Ermm...lgpun benda seperti ni mmg besa b'laku di sekeliling kita bah, kan? idea! hehe..

    Oke, mmg btul la suggest ko tu....mgkin perlu gak bw jumpa ngan kaunselor kan. Tp, aku rs sblom pegi jumpa kaunselor, rsnya lebih baik seseorg yg dia "segan" atau mybe yg lebih tua dr dia kena face to face la kann...ermm....bgus jugak tu.. Very Happy


    _________________

    (`r.Lѕ)
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 7712
    Age : 30
    Location : Atas Pokok Tarap.ekekek..
    Popular :
    90 / 10090 / 100

    Registration date : 2008-10-21

    Re: Motivasi : Cantas Fikiran Negatif

    Post by (`r.Lѕ) on Mon Mar 02, 2009 10:46 am

    o.OGDve85O.o wrote:bnyak sda orang tembirang sa jmpa bgini...
    kunun mo nasihat org dan membanggakan diri sendiri..mcm sa byk btul silap..
    Pnah sa bad mood aritu, trus sa teriak jak orang tembirang tu..
    T'diam dia....tp...mcm sa rasa b'salah buat dia gtu..
    Sepa suru dia kan?
    pa komen sis lutau? :korek:

    uina Guntut ganaz jgk ko ni.men teriak2... :-@ takut sa kena ks teriak.. Crying or Very sad Crying or Very sad guntut ganaz...

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: Motivasi : Cantas Fikiran Negatif

    Post by lutau on Mon Mar 02, 2009 11:46 am

    o.OGDve85O.o wrote:bnyak sda orang tembirang sa jmpa bgini...
    kunun mo nasihat org dan membanggakan diri sendiri..mcm sa byk btul silap..
    Pnah sa bad mood aritu, trus sa teriak jak orang tembirang tu..
    T'diam dia....tp...mcm sa rasa b'salah buat dia gtu..
    Sepa suru dia kan?

    pa komen sis lutau?

    uik..iyaka gun? tembirang ka dia?? ermm...tp,dia tu kwn ko ka? klu dia kwn ko, mesti dia phm ko org yg camana bah. tp aku rs, mybe dia tu pandang atau anggap ko seperti seorg yg tak serius bah b'dasarkan karakter ko mungkin..lgpun, pd pandangan aku ko ni jenis yg hepi go lucky, btul kaitu gun? Very Happy so, tulah psl agaknya dia ckp camtu ngan ko..cuma, taim dia bt camtu kena pulak ko in bad mood, smpai ko teriak kat dia..haha Smile sepa suruh dia kan...wakakak...itu b'makna, dia penah bt camtu sm ko sblom ni beberapa kali, iyaka? dan tak heranla tahap sbr ko dah tak bleh thn2 lg tu..geram kan.. idea! hahaa..agaknya la..

    okela tu sekurang2nya "teriak"kan ko tu bt dia sedar bhw apa yg dia bt tu adalah tak sepatutnya dia lakukan & klu iya pun nak ckp boleh tp kenalah ikut "suasana" bah kan... idea! ermm..mesti dia saspek semacam tu & dia bleh pikir baitu napa ko mrh..mesti dia perasan yg ko sebenarnya tak suka sikapnya camtu. klu dia sdr or rs itu tak patut, semestinya dia akan bersemuka ngan ko bah... besala bah tu gun...mybe niat dia baik cuma tak ngam taiming bah kan idea! hehe..

    tp, klu ko rs b'slh sbb teriak kat dia, teda mslah bah tu...pegi jumpa jak ngan dia ckp terus terang yg ko tgh bad mood masa tu..dan mgkin pd ketika tu ko bleh nyatakan pendirian ko ttg perbuatan dia t'hdp ko..lek bah Smile small matter bah tu..hehe


    _________________

    yeokok_rosse@nanacey
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 10742
    Age : 68
    Location : keY keY lanD belOw da wiNd
    Popular :
    88 / 10088 / 100

    Registration date : 2008-11-11

    Re: Motivasi : Cantas Fikiran Negatif

    Post by yeokok_rosse@nanacey on Mon Mar 02, 2009 12:07 pm

    :malas:......cantas negatif untuk teruskan kehidupan.....pale..mmg sedikit payah...tp kalau hati kuat di iringi oleh jiwa yg kental n selalu berdoa..suda pasti 'negatif' 2 kita boleh lupakan....rite??...

    but apa yg buat kita berfikir negatif adalah..persekitaran kita yg kadang2 membuat kita terimbas kembali 'kisah dahulu'...mayB...:malas:..

    terus terang, aku jg selalu 'negatif thinking'....but....aku tidak meluahkannya atau menceritakn nya kepada 'rakan2' sekeliling....ataupun sesiapa...juz...ignore seja..angp benda tu adalah 'small matter'...dan cuba sedaya upaya untuk 'mencantasnya' supaya tidak 'mekar n subur' di dalam fikiran...susa tu lau di biarkan....boleh merusakkan pemikiran..n membuat diri selalu 'prasangka' n 'ego'...huh....mayB la...Surprised

    apa yg penting.....jika berfikiran 'negatif'..cuba memahaminya..'apakah aku juga sebegitu???'....so, kalau kita menganggap diri kita sedemikian....kita pasti tidak mahu ia berterusan kn...jd, secara perlahan2...kita dapat mengelakkannya dr terus 'negatif thinking' supaya diri kita jg dapat 'hidup tenang'...idea!


    _________________
    http://yeokoklife.blogspot.com/


    Contact yeokok


    ~~the FutUre bElonGs tO tHosE wHo bElieVe In thE BeautY Of thEir DreamS~~


    Send IM

    gundave85
    Sabahan Miner
    Sabahan Miner

    Male
    Number of posts : 1752
    Age : 31
    Location : siring belah kanan bahu jalan foh sang...
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2008-12-04

    Re: Motivasi : Cantas Fikiran Negatif

    Post by gundave85 on Mon Mar 02, 2009 12:12 pm

    nope..dia bkan kwn sa sis lutau..
    bru knal mcm 2-3 hari gtu..knalan jak la..
    tambirang ba ni org knun dia la paling bgus dlm smua perkara..
    sa "ya ya ya" seja la dgr cerita dia.. Evil or Very Mad
    Trus pndai merendah-rendahkan sa dlm smua perkara x kira keja sa, hobi sa, pa sa buat... :malas:
    Dia jeles kut..uhuhu..
    Skrg dia diam2 la kalo jmpa sa..sa tak penah lagi tegur dia lpas ari yg sa "teriak" sma dia tu.. :korek:


    _________________



    "Don't trouble trouble until trouble troubles you."

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: Motivasi : Cantas Fikiran Negatif

    Post by lutau on Tue Mar 03, 2009 10:27 am

    owhh..bru knl rupanya. ermm...so, that means mmg tak knl langsung la bah ni sblom ni. atau knl2 muka camtu jak cuma tak rapatla kan. well, mmg t'dpt individu sebegini di kalangan kita idea! tak heranla tu... klu camtu kan, anggap jak ianya seperti tak penah wujud. klu limpas2 pun ngan dia, just bt besa jak. means, jgn tunjukkan yg ko excited sgt tp jgn juga pula tunjukkan yg ko tak selesa. means, jgn tunjukkan riak muka yg ko tak suka dia la..bt besa jak ba idea!

    klu pula dia tetiba tegur ko secara baik, tak slh ko bls ngan baik gak. its okela tu. tp, klu dia pun msh "bt muka semacam" ngan ko, ermmm baik elak jak la.. yg penting ko just be urself & jgn anggap kehadirannya d situ bleh mempengaruhi mood ko. paling bgus, angguk kepala "sempoi" jak & b'lalu pergi or just bt2 tak nampak! haha... i know u are a good guy Gun...so, jgn biar urg seperti itu bt ko down, oke.. Wink


    minumla pawaruuttt cheers plus kacip patima! kkakakka


    _________________

    (o.egem.o)
    Forum Addicted
    Forum Addicted

    Male
    Number of posts : 4063
    Age : 31
    Location : d mana2 aku sll stay d c2 la..
    Popular :
    50 / 10050 / 100

    Registration date : 2009-01-28

    Re: Motivasi : Cantas Fikiran Negatif

    Post by (o.egem.o) on Tue Mar 03, 2009 11:36 am

    Cool ba cantas la fikiran km 2..

    not21
    Forum Addicted
    Forum Addicted

    Female
    Number of posts : 1810
    Age : 29
    Location : smwhere in kk
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2009-02-08

    Re: Motivasi : Cantas Fikiran Negatif

    Post by not21 on Tue Mar 03, 2009 11:42 am

    ehehe cantas fikiran? kalu tumbuh balik ekeke Laughing but don't worry, stay positive ehehe Cool

    gundave85
    Sabahan Miner
    Sabahan Miner

    Male
    Number of posts : 1752
    Age : 31
    Location : siring belah kanan bahu jalan foh sang...
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2008-12-04

    Re: Motivasi : Cantas Fikiran Negatif

    Post by gundave85 on Tue Mar 03, 2009 12:08 pm

    L|a wrote:owhh..bru knl rupanya. ermm...so, that means mmg tak knl langsung la bah ni sblom ni. atau knl2 muka camtu jak cuma tak rapatla kan. well, mmg t'dpt individu sebegini di kalangan kita idea! tak heranla tu... klu camtu kan, anggap jak ianya seperti tak penah wujud. klu limpas2 pun ngan dia, just bt besa jak. means, jgn tunjukkan yg ko excited sgt tp jgn juga pula tunjukkan yg ko tak selesa. means, jgn tunjukkan riak muka yg ko tak suka dia la..bt besa jak ba idea!

    klu pula dia tetiba tegur ko secara baik, tak slh ko bls ngan baik gak. its okela tu. tp, klu dia pun msh "bt muka semacam" ngan ko, ermmm baik elak jak la.. yg penting ko just be urself & jgn anggap kehadirannya d situ bleh mempengaruhi mood ko. paling bgus, angguk kepala "sempoi" jak & b'lalu pergi or just bt2 tak nampak! haha... i know u are a good guy Gun...so, jgn biar urg seperti itu bt ko down, oke.. Wink


    minumla pawaruuttt cheers plus kacip patima! kkakakka

    Thnx 4 the advice sis lutau!! makin syg sa sma ko ni.. Muah!! Muah!!
    Jom kta p mengurik..jom la bha :korek: :korek:


    _________________



    "Don't trouble trouble until trouble troubles you."

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: Motivasi : Cantas Fikiran Negatif

    Post by lutau on Tue Mar 03, 2009 12:45 pm

    ur welcome bah gun.. Very Happy uikssnaa....... Laughing nda mo ku mengurik eh...alallaa..ndala syg klu camni Evil or Very Mad klu mo mengurik p jamban sna....wekkss Razz aku mo p mkn ni...nnt ilang lak napsu aku mo mkn karang...kkakkakkkaa teaser


    _________________

    eddy
    Laftenen
    Laftenen

    Male
    Number of posts : 455
    Age : 36
    Location : amsterdam konon...
    Popular :
    1 / 1001 / 100

    Registration date : 2009-02-16

    Re: Motivasi : Cantas Fikiran Negatif

    Post by eddy on Thu Mar 05, 2009 10:14 am

    Senang saja bah gun kalu jumpa lg urg mcm itu tembak sj jgn disimpan lagi menyusahkan sj....{joke sj jgn ko bt pulak}bgs ko elakkan diri drp spesis mcm 2 itu aku rasa yg terbaik....try ok Very Happy

    Sponsored content

    Re: Motivasi : Cantas Fikiran Negatif

    Post by Sponsored content Today at 2:35 am


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 2:35 am