SABAH

...SELAMAT DATANG...

Selamat datang ke forum sabahan.bigforumpro.com
Selain daripada berforum di sini, komuniti ini juga aktif dalam outing di luar.

Mulaakan Topik Forum Anda hari ini untuk mendapatkan feedback daripada user lain.
SABAH

Komuniti Sabah - Negeri Dibawah Bayu

SELAMAT DATANG KE SABAHAN.BIGFORUMPRO.COM BERFORUM UNTUK MENGUPAS PERSOALAN DAN SEGALA MASALAH YANG ANDA HADAPI BERSAMA-SAMA DENGAN RAKAN ONLINE SABAHAN. TEMUI PENYELESAIAN PERSOALAN ANDA MELALUI INTERNET.

    Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Share

    gundave85
    Sabahan Miner
    Sabahan Miner

    Male
    Number of posts : 1752
    Age : 31
    Location : siring belah kanan bahu jalan foh sang...
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2008-12-04

    Re: Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Post by gundave85 on Wed Feb 04, 2009 12:27 pm

    saf zkuga wrote:
    gundave85 wrote:saf zkuga...sila tguk filem "budak kelantan"... gelak! gelak!
    ada orang Sabah tu sna gelak!

    Smile

    tau ko ar....... confused

    bukan laba smua mcm tu...... :korek:

    ya bha...tp crita tu bdasarkan blog yg diambik dari orang kenen..ko tau jgk tu kan?
    bha jom la kta kurik tek idung :korek: :korek:


    _________________



    "Don't trouble trouble until trouble troubles you."

    SyaLizz
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 3947
    Age : 59
    Location : dalam lappy
    Popular :
    89 / 10089 / 100

    Registration date : 2008-12-13

    Re: Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Post by SyaLizz on Wed Feb 04, 2009 12:54 pm

    Like a Star @ heaven ya se7 dgn pengsem&yeokok..dmna pun kita,kita ttp anak sabah..
    Like a Star @ heaven brgaul dgn urg brlainan bngsa n agama bkn 1hal..
    Like a Star @ heaven sbb tuh la kelaziman dlm hidup ni yg pnting ingt diri kita ni sapa ..
    Like a Star @ heaven berpijak lah d bumi yg nyata.. :malas:

    saf zkuga
    Sabahan Sporty
    Sabahan Sporty

    Male
    Number of posts : 5100
    Age : 30
    Location : kota kinabalu
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2009-01-30

    Re: Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Post by saf zkuga on Wed Feb 04, 2009 1:05 pm

    gundave85 wrote:
    saf zkuga wrote:
    gundave85 wrote:saf zkuga...sila tguk filem "budak kelantan"... gelak! gelak!
    ada orang Sabah tu sna gelak!

    Smile

    tau ko ar....... confused

    bukan laba smua mcm tu...... :korek:

    ya bha...tp crita tu bdasarkan blog yg diambik dari orang kenen..ko tau jgk tu kan?
    bha jom la kta kurik tek idung :korek: :korek:

    biar la drng........... Sleep

    bgus g kurik tek hidung....... :korek:

    gundave85
    Sabahan Miner
    Sabahan Miner

    Male
    Number of posts : 1752
    Age : 31
    Location : siring belah kanan bahu jalan foh sang...
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2008-12-04

    Re: Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Post by gundave85 on Wed Feb 04, 2009 1:10 pm

    bha :korek:

    yeokok_rosse@nanacey
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 10742
    Age : 68
    Location : keY keY lanD belOw da wiNd
    Popular :
    88 / 10088 / 100

    Registration date : 2008-11-11

    Re: Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Post by yeokok_rosse@nanacey on Wed Feb 04, 2009 1:14 pm

    Razz org sabah mn buli kurek edung seja....... Razz


    _________________
    http://yeokoklife.blogspot.com/


    Contact yeokok


    ~~the FutUre bElonGs tO tHosE wHo bElieVe In thE BeautY Of thEir DreamS~~


    Send IM

    SyaLizz
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 3947
    Age : 59
    Location : dalam lappy
    Popular :
    89 / 10089 / 100

    Registration date : 2008-12-13

    Re: Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Post by SyaLizz on Wed Feb 04, 2009 1:22 pm

    Like a Star @ heaven apa dah jadi cerita ni..klu teda mo ckp sd bek closed jak page/topic ni yeokok.. :hide: Readrules

    gundave85
    Sabahan Miner
    Sabahan Miner

    Male
    Number of posts : 1752
    Age : 31
    Location : siring belah kanan bahu jalan foh sang...
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2008-12-04

    Re: Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Post by gundave85 on Wed Feb 04, 2009 1:44 pm

    kak lizz...sinsitip bha kalo crita psl diskriminasi ni...takut ada yg terasa...
    kalo mo kemukakan pndpt masing2 pn tpaksa mo tapis2 ni ayat takut mdatangkan bencana kpd sesiapa yg mbaca....nnt ada yg t'lebih sda ni...nya ow...huhu Crying or Very sad

    SyaLizz
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 3947
    Age : 59
    Location : dalam lappy
    Popular :
    89 / 10089 / 100

    Registration date : 2008-12-13

    Re: Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Post by SyaLizz on Wed Feb 04, 2009 3:09 pm

    Like a Star @ heaven that's why la aku suruh closed ja page ni..

    yeokok_rosse@nanacey
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 10742
    Age : 68
    Location : keY keY lanD belOw da wiNd
    Popular :
    88 / 10088 / 100

    Registration date : 2008-11-11

    Re: Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Post by yeokok_rosse@nanacey on Wed Feb 04, 2009 3:14 pm

    :malas: 2la ...xnk ulas panjang2...bahaya...........


    _________________
    http://yeokoklife.blogspot.com/


    Contact yeokok


    ~~the FutUre bElonGs tO tHosE wHo bElieVe In thE BeautY Of thEir DreamS~~


    Send IM

    ~gadizmanja86~
    Kopral
    Kopral

    Female
    Number of posts : 41
    Age : 30
    Location : Atas Bukit Umah Putih..Ada Tiang Depan Umah..
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2009-01-12

    Re: Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Post by ~gadizmanja86~ on Wed Feb 04, 2009 3:37 pm

    Tekanan! Tekanan! Tekanan! Tekanan! Tekanan! Tekanan!

    gundave85
    Sabahan Miner
    Sabahan Miner

    Male
    Number of posts : 1752
    Age : 31
    Location : siring belah kanan bahu jalan foh sang...
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2008-12-04

    Re: Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Post by gundave85 on Wed Feb 04, 2009 3:53 pm

    nakan :korek:

    shea
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 680
    Age : 29
    Popular :
    10 / 10010 / 100

    Registration date : 2008-08-25

    Re: Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Post by shea on Wed Feb 04, 2009 5:06 pm

    please lock this post!!! farao


    _________________
    AlL tHe ImPoSsIbLe I wAnNa Do


    luna.rosa
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 700
    Age : 34
    Location : kk
    Popular :
    313 / 100313 / 100

    Registration date : 2008-12-26

    Re: Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Post by luna.rosa on Wed Feb 04, 2009 5:53 pm

    jan la bha kamurang berdiskriminasi... Sad ndak best ooo.... trus ndak shiok ne idea! peace

    SyaLizz
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 3947
    Age : 59
    Location : dalam lappy
    Popular :
    89 / 10089 / 100

    Registration date : 2008-12-13

    Re: Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Post by SyaLizz on Wed Feb 04, 2009 8:12 pm

    :bla: :tbad:

    warna_hot
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 409
    Age : 31
    Location : petaling jaya selangor
    Popular :
    200 / 100200 / 100

    Registration date : 2008-07-13

    Re: Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Post by warna_hot on Tue Feb 10, 2009 2:11 am

    kepada sesiapa yg rasa topik ini patut di lock..lock saja bha..
    bagi sy benda ini bukannya bahaya sgt pun... sebab tajuk dia "diskriminasi" saja suda berpikiran pindik mau d lock kunun...aiyahhhh...pikiran tu kc la luas sikit... kalau tau batasan dan tdk membabi buta menaip benda2 tia tentu mesti la bahaya...
    topik ini hanya untuk memberitahu ttg apa yg tdk puas hati terhadap sesetengah perkara yg berlaku pada sesetengah org supaya apabila benda itu terjadi pada diri sendiri nanti kamu tdk la ter'over' melatah..
    lagi pun dgn mengetahui akan punca dan sebab terjadinya diskriminasi ini... kita akan lebih senang melihat cara untuk mengatasinya pada kemudian hari...
    mungkin ada sesetengah org melihat topik ini dr segi negative saja dan lupa melihat dr segi yg satu lagi.. study

    yeokok_rosse@nanacey
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 10742
    Age : 68
    Location : keY keY lanD belOw da wiNd
    Popular :
    88 / 10088 / 100

    Registration date : 2008-11-11

    Re: Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Post by yeokok_rosse@nanacey on Tue Feb 10, 2009 2:26 am

    Smile warna hot syg...hehehe....jan mara kenen...bukan bermaksud tidak suka akan topik nie...mmg sesuatu yg menarik kalau kita tahu akan ceta 'diskriminasi' antara sabah semenanjung.....cuma mungkin kerana yg ada lam forum nie user 'sabah' jd....kadang2 tidak mahu tau psl di luar..agaknya tidak mahu mencampur adukkan cerita sabah n semenanjung.....( bukan jg ketinggalan....tetapi, lain org lain jg pandangan kn...)

    sa suka topik nie..cuma sa 'TIDAK' berani meluahkan 'PENDAPAT' kerana sa hanya lah seorg wanita yg 'KURANG' memahami akan 'DISKRIMINASI'....tkt terlebih cakap....nti org akan kata 'MENGADA'....apa2 pun...thankq warna syg sb kongsi topik nie..kira satu information yg baik untuk rakyat sabah.....idea!....


    _________________
    http://yeokoklife.blogspot.com/


    Contact yeokok


    ~~the FutUre bElonGs tO tHosE wHo bElieVe In thE BeautY Of thEir DreamS~~


    Send IM

    warna_hot
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 409
    Age : 31
    Location : petaling jaya selangor
    Popular :
    200 / 100200 / 100

    Registration date : 2008-07-13

    Re: Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Post by warna_hot on Tue Feb 10, 2009 2:38 am

    huahuahua..manada mara kenen wahai rosse sumil.. bilang kc luah pendapat..itu luahan pendapat jak bha tu...
    yakan ini forum sabahan pulak...bha mari la kita serita pasal sabah jak..
    cheers

    yeokok_rosse@nanacey
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 10742
    Age : 68
    Location : keY keY lanD belOw da wiNd
    Popular :
    88 / 10088 / 100

    Registration date : 2008-11-11

    Re: Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Post by yeokok_rosse@nanacey on Tue Feb 10, 2009 1:00 pm

    Smile..Smile..hehehe..warna.....yayaya.....kadang2 jg kn...lau urg sabah p semenanjung...macam pandangan urg smjg 2 len nie...npa 2 rr...???..bukan nya nk ckp urg smnjg anti sabah ba kn..tp, macam durg nie kurang komunikasi ngan urg sabah..( bukan semua la..) heeeeeeee..Smile..Smile


    _________________
    http://yeokoklife.blogspot.com/


    Contact yeokok


    ~~the FutUre bElonGs tO tHosE wHo bElieVe In thE BeautY Of thEir DreamS~~


    Send IM

    warna_hot
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 409
    Age : 31
    Location : petaling jaya selangor
    Popular :
    200 / 100200 / 100

    Registration date : 2008-07-13

    Re: Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Post by warna_hot on Tue Feb 10, 2009 1:17 pm

    Bahasa percakapan org sabah seja bha tu.. klu di KL ramai yg tia paam..itu la pasal kana pandang mcm lain2 jak. klu ckp slang KL pun mesti maci ada lain2 tu bunyi..mcm org indonesia ckp semenanjung... klu tia kc tau
    dorang yg diri sendiri tu org sabah kompom org KL pikir itu org indon..
    pastu majoriti org sabah muka mcm cina so skali becakap bukan mcm sina besakap trus dorang terpikir n pandang lain2 jgk la...

    Aiya_Ayra
    Pegawai Waran 1
    Pegawai Waran 1

    Female
    Number of posts : 193
    Age : 27
    Location : Kai Kai...
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2009-01-19

    Re: Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Post by Aiya_Ayra on Tue Feb 10, 2009 2:31 pm

    Sa mau ckp satu ja..
    heran org semenanjung slalu tanya..kamu mc tinggal atas pokok ka..sdgkan 2 org atasan ckp kos hidup d sini tinggi.. Laughing

    Skg sa diam2... Sleep

    SyaLizz
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 3947
    Age : 59
    Location : dalam lappy
    Popular :
    89 / 10089 / 100

    Registration date : 2008-12-13

    Re: Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Post by SyaLizz on Tue Feb 10, 2009 3:06 pm

    warna_hot wrote:Bahasa percakapan org sabah seja bha tu.. klu di KL ramai yg tia paam..itu la pasal kana pandang mcm lain2 jak. klu ckp slang KL pun mesti maci ada lain2 tu bunyi..mcm org indonesia ckp semenanjung... klu tia kc tau
    dorang yg diri sendiri tu org sabah kompom org KL pikir itu org indon..
    pastu majoriti org sabah muka mcm cina so skali becakap bukan mcm sina besakap trus dorang terpikir n pandang lain2 jgk la...
    Like a Star @ heaven ya bha warna,kitai ni klu d kl lama sd diorg anggap sabahan ni cm urg indun..
    Like a Star @ heaven tuh dlm display pict ku malay pahang..dia pun sllu uluk2 bhasa aku ni kitai dia. :-@ :-@
    gelak! tpi yg bek nya urg sabah d semenanjung d anggap cina ni huahuahua...aku sllu kna cmtu..trus kc puas dulu diorg bckp pastu last2 aku jwb.."sorry, i'm not a chinese girl..i'm a sabahan.." huahuahua..aku jwb dgn bangganya yg aku ni sabahan.. gelak! gelak!
    p/s:warna,ko still ma ehem2 yg malay tuh ka?kim slm ma dia..ehehe aku d sbh sd ni nda mo blik KL sd..kali blik pun trus p pahang..we same idea!

    warna_hot
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 409
    Age : 31
    Location : petaling jaya selangor
    Popular :
    200 / 100200 / 100

    Registration date : 2008-07-13

    Re: Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Post by warna_hot on Tue Feb 10, 2009 5:16 pm

    hahaha..yup..maci sama dgn yg abg ehem2 tu... elize... ''WELCOME TO THE CLUB" hahaha...
    1 kali tinguk mcm c amek plak muka babang ko tu..(tia tau ko kenal ka c amek??)
    pa lg liz..jum kana 1 pukuk suru itu pakwes2 semenanjung jadi tukang biris saja... Laughing

    -(Generals Raptor)-
    Sarjan
    Sarjan

    Male
    Number of posts : 81
    Age : 33
    Location : Kota Kinabalu
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2009-02-16

    Re: Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Post by -(Generals Raptor)- on Fri Feb 20, 2009 2:05 am

    Jam sy skrng menunjukan jam 1.25am..

    Waduhhhh...smpai begitu lama sekali sy baca ni artikel n kumin2 u all

    Hahhaa....ni la 1 wadah yg baik tuk kita ketahuii...

    Thks warna_hot pasal mulakan topic ini.

    Menjadi 1 kesinambungan budaya masyarakat kita malaysia untuk melihat sesama sdiri dgn pandagan sebelah mata saja...(+/-)
    sy berikan contoh ya...diskriminasi ini berlaku kerana adanya anasir-anasir yg membelengu pemikiran masyarakat kita malaysia yg haloba untuk merangkul sesuatu itu dgn mudah tanpa mahu berusaha lebih...

    Sy harap kmu masi faham maksud sy ya...jan dulu kmu binggung sana ..huhuhuu

    Apa yg sy nak katakan d sini adalah kita berada dlm 1 kumpulan yg besar yg d panggil masyarakat majmuk...kita berpayung d bawah 1 nama iaitu "BANGSA MALAYSIA"

    Kalau kita melihat secara globalnya diskriminasi ini tidak la nmpk kalau kita pandang secara keseluruhanya d malaysia ini.

    Kenapa sy cakap begitu? sbbnya,apabila isu ini kita kecilkan skopnya baru la kita lihat dgn jelas...d sabah sdiri contohnya (suda cik warna_hot hurai tu panjang lebar)

    Ya sy akui itu...tapi saudara-saudari sekalian,apakah diskriminasi ini wujud jika d sabah ini hanya ada 1 suku kaum sahaja??? misalnya hanya ada masyarakat kadazandusun sahaja...sy percaya tidak akan wujud diskriminasi d kalangan mereka d sebbkan hanya masyarakat/suku mereka sahaja yg ada...

    Tuan2 dan puan2 sekalian,jgn la kita beranggapan begitu...kita harus la sedar dan menerima dgn setulus hati kita bahawa d sabah ini khususnya mempunyai bilangan suku kaum yg berbeza-beza..

    Mari la kita bersaing sesama mereka dgn cara sihat,adil dan tanpa menepikan bahawa mereka itu berlaian warna atau pegangan agama.

    Kita ketepikan soal diskriminasi ini,mari la kita sama2 merebut peluang ini untuk memajukan negara,negeri,bangsa (suku kaum) dan agama kita..

    Amin...

    Sponsored content

    Re: Diskriminasi Terhadap Orang Sabah?

    Post by Sponsored content Today at 12:01 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 12:01 am