SABAH

...SELAMAT DATANG...

Selamat datang ke forum sabahan.bigforumpro.com
Selain daripada berforum di sini, komuniti ini juga aktif dalam outing di luar.

Mulaakan Topik Forum Anda hari ini untuk mendapatkan feedback daripada user lain.
SABAH

Komuniti Sabah - Negeri Dibawah Bayu

SELAMAT DATANG KE SABAHAN.BIGFORUMPRO.COM BERFORUM UNTUK MENGUPAS PERSOALAN DAN SEGALA MASALAH YANG ANDA HADAPI BERSAMA-SAMA DENGAN RAKAN ONLINE SABAHAN. TEMUI PENYELESAIAN PERSOALAN ANDA MELALUI INTERNET.

    Jenis-jenis Cinta

    Share

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Jenis-jenis Cinta

    Post by lutau on Tue Feb 10, 2009 10:10 am

    Sekadar mo share2 artikel ttg jenis2 CINTA ini ngan kamu semua. Hope u all enjoy it! Very Happy

    1. Cinta matang

    Percintaan yang membabitkan kepercayaan mutual, sokongan, dan bimbingan terus-terusan. Sungguh matang dan serius. Ada yang beranggapan ia membosankan dan ada juga mengatakan inilah sepatutnya.

    2. Cinta "CUPID'S DART".

    Panahannya membuat kita lalai dan buta. Mabuk bercinta sehinggakan dunia lain dilupakan. Seperti ROMEO & JULIET @ SAMSON & DELILAH. Mungkin ia tidak praktikal tetapi ada yang obsessi dengan cara ini.

    3. Cinta "hedonistik".

    Ia hanya menitik beratkan kepentingan diri sendiri dan kepuasan jangka pendek. Kebanyakan tema filem HOLLYWOOD berlatar belakangkan kisar begini. Ia adalah cinta emosi dan selalunya tidak kekal panjang. Ada segelintir yang mengikut cara ini tetapi mereka juga tertanya sampai bile hendak begini?

    4. Cinta AGUNG.

    Sebagai tunjang antara dua insan. Sebuah pandangan dr sudut romantik. Ini adalah pandangan klasik yang mungkin wujud pd zaman HANG TUAH & PUTERI GUNUNG LEDANG, walau bagaimana pun ada juga masih mempercayainya pd zaman moden ini.

    5. Cinta yang sudah dinyah-mitoskan.

    Ia lebih praktikal. Cinta ini memerlukan kerja keras, kesabaran, tolak ansur dan berkompromi. Ada yang berpendapat ia kurang memuaskan dan meletihkan tetapi ada juga mengatakan ia akan berkekalan.

    6. Cinta pengembaraan.

    Ia adalah cinta yg melalui transformasi emosi seperti BRIDGET JONES. Ia sungguh dramatik dan penuh teka-teki. Persoalannya, bagaimana kita hendak tahu akan kesudahannya? Tetapi agak ramai mengatakan menuruti emosi, kdg2 berjaya dan kdg2 tidak, tepuk dada tanya selera.

    7. Cinta paksa-rela.

    Daripada panahan CUPID kepada watak yang terpaksa dimainkan, oleh kerana perlu mengikut kehendak sosial. sebagai contoh, GOLF-HEAD HUSBANDS dan STEPFORD WIVES. Adakah ini menjaminkan keikhlasan? Tetapi ada yg mengatakan mereka berjaya dengan cara ini.

    8. Cinta keliru.

    Daripada penahan CUPID kepada hubungan sahabat yang erat seperti SOULMATE. Kdg2 soulmate bukan LIFE PARTNER, tetapi jikalau si dia adalah LIFE PARTNER dan SOULMATE, mungkin hubungan itu akan berjaya. Walau bagaiman, pun pernahkah anda mendengar kata pepatah ini, " FRIENDS CAN BE LOVERS but LOVERS CAN'T BE FRIENDS?

    9. Cinta "DYADIC PARTNERSHIP".

    Ia adalah percintaan dimana dua entiti menjadi satu. Saling tolong menolong antara satu sama lain seperti tolong menghabiskan ayat pasangan anda. Sebanyak 50% mengatakan ia menyeronokan dan 50% lagi mengatakan ia menganggu ketenteraman.


    So, mcmana ngan CINTA kamu? Kamu tahu apakah jenis CINTA kamu itu? :miss:


    Last edited by lutau on Tue Feb 10, 2009 11:22 am; edited 1 time in total


    _________________

    JYNN
    Orang Lama
    Orang Lama

    Female
    Number of posts : 391
    Age : 106
    Location : Bukit Padang United
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-21

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by JYNN on Tue Feb 10, 2009 10:53 am

    Wah cinta ... complete dgn definition lgi..jap sa tambah..

    Cinta buta..
    Cinta kilat..
    Cinta munyit..
    Cinta terlarang..
    Cinta pertama..
    Cinta 3 segi ..
    Cinta bercawang..
    Cinta kodok..
    Bunga cinta lestari..opps! over plak.
    Banyak sgt jenis cinta
    Semua ada..
    Tapi sa pilih yg teda dlm list ni..
    -- Cinta kepadaNYA.. :???:

    stubborngurlz_yoyo
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 838
    Age : 27
    Location : tawau (qunak)
    Popular :
    10 / 10010 / 100

    Registration date : 2009-01-06

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by stubborngurlz_yoyo on Tue Feb 10, 2009 11:28 am

    cinta mata satu
    cinta teda mata
    cinta lokasi
    cinta padang
    memang bnyk jenis cinta
    cintan cintun pun da skunk

    SyaLizz
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 3947
    Age : 59
    Location : dalam lappy
    Popular :
    89 / 10089 / 100

    Registration date : 2008-12-13

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by SyaLizz on Tue Feb 10, 2009 11:33 am

    Like a Star @ heaven aku nda taw cinta ku jenis yg mana..yg aku taw kami saling mcintai antra satu ma lain :thinking:

    stubborngurlz_yoyo
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 838
    Age : 27
    Location : tawau (qunak)
    Popular :
    10 / 10010 / 100

    Registration date : 2009-01-06

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by stubborngurlz_yoyo on Tue Feb 10, 2009 11:53 am

    hahaha memang ko d lamun cinta la tu

    yeokok_rosse@nanacey
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 10742
    Age : 68
    Location : keY keY lanD belOw da wiNd
    Popular :
    88 / 10088 / 100

    Registration date : 2008-11-11

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by yeokok_rosse@nanacey on Tue Feb 10, 2009 11:53 am

    :malas:..cinta lahir dr hati..agaknya..cinta 'sama2' kot... idea!


    _________________
    http://yeokoklife.blogspot.com/


    Contact yeokok


    ~~the FutUre bElonGs tO tHosE wHo bElieVe In thE BeautY Of thEir DreamS~~


    Send IM

    stubborngurlz_yoyo
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 838
    Age : 27
    Location : tawau (qunak)
    Popular :
    10 / 10010 / 100

    Registration date : 2009-01-06

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by stubborngurlz_yoyo on Tue Feb 10, 2009 12:01 pm

    cinta sama tu berkekaln ka??? atau sure ka dia akan jd pasang seumo idup kita?

    yeokok_rosse@nanacey
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 10742
    Age : 68
    Location : keY keY lanD belOw da wiNd
    Popular :
    88 / 10088 / 100

    Registration date : 2008-11-11

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by yeokok_rosse@nanacey on Tue Feb 10, 2009 12:56 pm

    :malas: terpulang....


    _________________
    http://yeokoklife.blogspot.com/


    Contact yeokok


    ~~the FutUre bElonGs tO tHosE wHo bElieVe In thE BeautY Of thEir DreamS~~


    Send IM

    lily_lady2326
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 2717
    Age : 26
    Location : di saaaaaaNa~
    Popular :
    7 / 1007 / 100

    Registration date : 2008-07-20

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by lily_lady2326 on Tue Feb 10, 2009 3:00 pm

    Embarassed saya pilih CINTA YANG TAK TERHALANG

    (`r.Lѕ)
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 7712
    Age : 30
    Location : Atas Pokok Tarap.ekekek..
    Popular :
    90 / 10090 / 100

    Registration date : 2008-10-21

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by (`r.Lѕ) on Tue Feb 10, 2009 3:37 pm

    ermm cinta yg suka sama suka... :miss:

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by lutau on Thu Feb 12, 2009 9:17 pm

    C - Cintaku yg satu
    I - Impian kan nyata
    N - Nikmat yg berbeza
    T - Tanpa pengertian
    A - Antara kau aku

    Cinta Itu Nikmat Tapi Awas

    Cinta Ibarat Nyawa Tanpa Akal

    :miss: aisehh...byk pengertian n jenis2 cinta ni...hehe Very Happy teaser


    _________________

    yeokok_rosse@nanacey
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 10742
    Age : 68
    Location : keY keY lanD belOw da wiNd
    Popular :
    88 / 10088 / 100

    Registration date : 2008-11-11

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by yeokok_rosse@nanacey on Thu Feb 12, 2009 9:22 pm

    lool wow..sis...ebat nie kata2...:miss:


    _________________
    http://yeokoklife.blogspot.com/


    Contact yeokok


    ~~the FutUre bElonGs tO tHosE wHo bElieVe In thE BeautY Of thEir DreamS~~


    Send IM

    (o.egem.o)
    Forum Addicted
    Forum Addicted

    Male
    Number of posts : 4063
    Age : 31
    Location : d mana2 aku sll stay d c2 la..
    Popular :
    50 / 10050 / 100

    Registration date : 2009-01-28

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by (o.egem.o) on Thu Feb 12, 2009 10:01 pm

    L|a wrote:C - Cintaku yg satu
    I - Impian kan nyata
    N - Nikmat yg berbeza
    T - Tanpa pengertian
    A - Antara kau aku

    Cinta Itu Nikmat Tapi Awas

    Cinta Ibarat Nyawa Tanpa Akal

    :miss: aisehh...byk pengertian n jenis2 cinta ni...hehe Very Happy teaser


    :bla:

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by lutau on Thu Feb 12, 2009 11:57 pm

    yeokok_rosse@nanacey wrote: lool wow..sis...ebat nie kata2...:miss:

    kunun2 jak bah tu rosse...wakakkakk Laughing


    _________________

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by lutau on Fri Feb 13, 2009 12:00 am

    pengsem wrote:
    L|a wrote:C - Cintaku yg satu
    I - Impian kan nyata
    N - Nikmat yg berbeza
    T - Tanpa pengertian
    A - Antara kau aku

    Cinta Itu Nikmat Tapi Awas

    Cinta Ibarat Nyawa Tanpa Akal

    :miss: aisehh...byk pengertian n jenis2 cinta ni...hehe Very Happy teaser


    :bla:

    pengsem...blablabla kunu arr.. teaser skali terkena bru tau....pndai lupa diri gak tu kan..hehhe teaser


    _________________

    (`._LMKiMt _.)
    Pegawai Waran 1
    Pegawai Waran 1

    Female
    Number of posts : 201
    Age : 105
    Location : malaysia
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2009-02-12

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by (`._LMKiMt _.) on Fri Feb 13, 2009 12:15 am

    :hai: cinta tinit



    meet on ym, fs, pesbuk,icq, msn..bla bla bla...
    ada minat yg sama...snang komunikasi...kwn2 nya kwn2 sa juga..nah cinta jenis pa ni...apapun yg penting bahagia bsama ahahaha

    love_1901
    Sarjan
    Sarjan

    Female
    Number of posts : 65
    Age : 34
    Popular :
    200 / 100200 / 100

    Registration date : 2008-07-10

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by love_1901 on Fri Feb 13, 2009 12:31 am

    c..............i.................n................t.................a

    tidak salah rasanya andaiku memuja
    anggun di wajahmu kerna hati ini dah tertawan.......
    cinta tak kenal siapa..........hadir tanpa dipaksa
    walau bercerai badan.........melepaskanmu aku rela berputih tulang...

    lagu aris ariwatan tu ..ada kalanya memang benar lirik tersebut

    (`r.Lѕ)
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 7712
    Age : 30
    Location : Atas Pokok Tarap.ekekek..
    Popular :
    90 / 10090 / 100

    Registration date : 2008-10-21

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by (`r.Lѕ) on Fri Feb 13, 2009 12:56 am

    mcm2 jenis cinta. cinta kepada ibu bapa.cinta kepada kawan.cinta kepada kekasih.dn cinta kepda Allah

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by lutau on Sun Feb 15, 2009 2:46 am

    :miss: mmg terlalu byk jenis cinta....kerana indahnya ia, maka tak heranlah kebanyakkan lagu dr dahulu hingga pd masa kini, membaitkan lirik2 yg sgt indah dan terlalu puitis ttg cinta...sehinggakan bait2 lirik lagu itu dijadikan sebagai "wakil" utk meluahkan cinta atau menyampaikan isi hati kita & ksh syg dr dalam hati kita kpd insan yg kita cintai itu.. :miss:


    _________________

    (o.egem.o)
    Forum Addicted
    Forum Addicted

    Male
    Number of posts : 4063
    Age : 31
    Location : d mana2 aku sll stay d c2 la..
    Popular :
    50 / 10050 / 100

    Registration date : 2009-01-28

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by (o.egem.o) on Sun Feb 15, 2009 2:48 am

    i love making friend.. :miow:

    (`._LMKiMt _.)
    Pegawai Waran 1
    Pegawai Waran 1

    Female
    Number of posts : 201
    Age : 105
    Location : malaysia
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2009-02-12

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by (`._LMKiMt _.) on Sun Feb 15, 2009 2:56 am

    everyday i love u idea! ma pebret song....alalalala :best:

    gundave85
    Sabahan Miner
    Sabahan Miner

    Male
    Number of posts : 1752
    Age : 31
    Location : siring belah kanan bahu jalan foh sang...
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2008-12-04

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by gundave85 on Sun Feb 15, 2009 3:00 am

    cinta itu........ :bla: :bla: :bla:
    :korek:

    yeokok_rosse@nanacey
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 10742
    Age : 68
    Location : keY keY lanD belOw da wiNd
    Popular :
    88 / 10088 / 100

    Registration date : 2008-11-11

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by yeokok_rosse@nanacey on Sun Feb 15, 2009 3:13 am

    Sleep


    _________________
    http://yeokoklife.blogspot.com/


    Contact yeokok


    ~~the FutUre bElonGs tO tHosE wHo bElieVe In thE BeautY Of thEir DreamS~~


    Send IM

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by lutau on Sun Feb 15, 2009 6:50 pm

    cinta bisa membuatkan kita tidur.....cinta bisa membuatkan kita kenyang....cinta bisa membuatkan kita meluat....cinta...cinta.....cinta.....urg mudah bosan ngan cinta.....tp, tak kurang juga yg memuja cinta....mendambakan cinta....mengharapkan cinta itu dtg...cinta dibenci tp kdgkala dirindu...cinta dikatakan tiada..tp sebenarnya ia ada wujud dlm hati tiap dr kita.....kesian cinta.....byk tanggapan terhadap cinta itu..namun, cinta jua lah yg kekal bertahan....dr zaman Adam & Hawa....hinggalah kini...kurkurkurr....(bunyik burung tekukur..wakakkak)

    lol! lol! lol!


    _________________

    eddy
    Laftenen
    Laftenen

    Male
    Number of posts : 455
    Age : 36
    Location : amsterdam konon...
    Popular :
    1 / 1001 / 100

    Registration date : 2009-02-16

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by eddy on Mon Feb 16, 2009 11:55 am

    C - Cuma
    I -indah sementara
    N -nanti
    T -terima
    A -akibat

    cinta sejati eleh..tk da maknanya heiyou

    Sponsored content

    Re: Jenis-jenis Cinta

    Post by Sponsored content Today at 12:06 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 12:06 am