SABAH

...SELAMAT DATANG...

Selamat datang ke forum sabahan.bigforumpro.com
Selain daripada berforum di sini, komuniti ini juga aktif dalam outing di luar.

Mulaakan Topik Forum Anda hari ini untuk mendapatkan feedback daripada user lain.
SABAH

Komuniti Sabah - Negeri Dibawah Bayu

SELAMAT DATANG KE SABAHAN.BIGFORUMPRO.COM BERFORUM UNTUK MENGUPAS PERSOALAN DAN SEGALA MASALAH YANG ANDA HADAPI BERSAMA-SAMA DENGAN RAKAN ONLINE SABAHAN. TEMUI PENYELESAIAN PERSOALAN ANDA MELALUI INTERNET.

    smoking???beri pendapat anda knpa???

    Share

    stubborngurlz_yoyo
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 838
    Age : 27
    Location : tawau (qunak)
    Popular :
    10 / 10010 / 100

    Registration date : 2009-01-06

    smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by stubborngurlz_yoyo on Thu Feb 19, 2009 11:52 am

    apa yg kita tahu lebih 4000 bhn kimia yg terdpt dlm satu batang rokok scratch ni bukan saja mnunjuk kn btpa bhya nya rokok for our health tp juga or d sekeliling kita scratch tp knpa scratch masih ramai yg mahu merokok??? lol!
    maybe topik ni selalu kita jmpa lol!
    tp mari sama2 kita bincang kenapa scratch mereka merokok???
    apa sbb nya mereka merokok scratch
    mcm mn mau berenti merokok?? scratch
    ada apa dgn rokok??? scratch
    apa ka jenis2 rokok yg paling d minati ramai n knpa? scratch
    just luah kn apa yg kamu rasa lol! n dak slh klu kamu mau crta mcm mn kamu blh terjebak dgn rokok lol!
    idea! maybe ada yg blh bg tips2 yg kita still dak pernah jmpa idea!

    eddy
    Laftenen
    Laftenen

    Male
    Number of posts : 455
    Age : 36
    Location : amsterdam konon...
    Popular :
    1 / 1001 / 100

    Registration date : 2009-02-16

    Re: smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by eddy on Thu Feb 19, 2009 1:06 pm

    Amaran oleh kerajaan Malaysia merokok membahayakan kesihatan.Begitulah kata2 yang tertera pada mana2 kotak rokok yang ada dipasaran.Tetapi masih ramai yang membelinya lelaki mahupun perempuan.Senario jelas sekali dapat dilihat di pusat membeli belah,perhentian bas,warung2 dan sebagainya.Banyak usaha yang dilakukan oleh kerajaan untuk menangganinya antaranya dengan menaikkan harga rokok,kempen didalam tv,radio dan surat khabar. Very Happy

    -(Generals Raptor)-
    Sarjan
    Sarjan

    Male
    Number of posts : 81
    Age : 33
    Location : Kota Kinabalu
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2009-02-16

    Re: smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by -(Generals Raptor)- on Fri Feb 20, 2009 12:32 am

    1 topic yg menarik tuk d kongsi....

    Persoalannya...kenapa ROKOK??

    Pernah sekali sy ke klinik tmpt bapa sy bkerja (srkng bapa sy da pencen) masa tu sy masi skolah rendah, sy ikut bapa sy la ni kunun.Sampai d klinik tu..tau la kalo budak2 ba jajal...hahhaa..sy kluar msuk ja dlm mana2 blik/ruang yg ada dlm tu klinik...

    Bapa sy inspktor ksihtan sana masa tu,so..x la orng kunun yg berani marah sy kecuali bapa sy...d pendekkan ceta..

    Tiba2 sy nmpk ada 1 poster yg tergantung besar d sebuah bilik,kalo x silap sy blik tu tmpt orng nak periksa darah...sy berhenti dan tengo la poster tu...ada gmbr ayam lagi tuu.. besarrr...tapi yg sy tertarik sebenarnya bkn la pasal ayam tu tapi perilaku ayam tu dgn kata2 yg d selitkan dlm poster tu...

    Ayat tu berbunyi begini..."AYAM BERKOKOK DI ATAS BATANG,HISAP ROKOK PENYAKIT DATANG"

    Sampai la skrng ayat tu masi segar d ingatan sy...sbb tu sy x cuba2 tuk bermain dgn ROKOK..

    Ni bkn la 1 teguran sy pd mereka2 yg merokok tapi ingt la kwn2 semua..
    adalah lebi baik mencegah dripda mengubati...

    sekian..

    malim merah red devil_blu
    Prebet
    Prebet

    Male
    Number of posts : 11
    Age : 29
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2009-02-22

    Re: smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by malim merah red devil_blu on Mon Mar 09, 2009 9:09 pm

    satu ja saya bule katakan.....ianya sedap..mcm kita kita makan ice cream potong yang manis tue..napa kita makan jua benda tue sedangkan ia tiada khasiat dan menyebabkan pelbagai penyakit (obes, kencing manis, darah tinggi, rosak gigi) merokok :tbad: :miow:
    jadi maw larang urg meroko kita kena cari jalan untuk tidak menyedapkan rokok itu

    yeokok_rosse@nanacey
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 10742
    Age : 68
    Location : keY keY lanD belOw da wiNd
    Popular :
    88 / 10088 / 100

    Registration date : 2008-11-11

    Re: smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by yeokok_rosse@nanacey on Mon Mar 09, 2009 9:23 pm

    :wee: mana2 aje...kalau rasa nk merokok terpulang..penyakit datang..sendiri tanggung..sepa susa diri sendiri...kalau mahu mengelakkannya....pandai2...juga diri sendiri yg boleh 'melarangnya'... silent


    _________________
    http://yeokoklife.blogspot.com/


    Contact yeokok


    ~~the FutUre bElonGs tO tHosE wHo bElieVe In thE BeautY Of thEir DreamS~~


    Send IM

    (`r.Lѕ)
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 7712
    Age : 30
    Location : Atas Pokok Tarap.ekekek..
    Popular :
    90 / 10090 / 100

    Registration date : 2008-10-21

    Re: smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by (`r.Lѕ) on Mon Mar 09, 2009 10:57 pm

    merokok...trpulang lah kpda sesorg..lau dia rasa nak merokok....trpulang la...tpi lau x pndai tu..bgus jgn cuba2 la...sbb mmg sush mo berhenti tu...

    Very Happy sa tgok dady sa dlu suda 30thn merokok...sekali dia batuk2...mcm kuar ampus jak.tus mami sa ckp.....bha nda lama lgi tu.isap jak ba tu rokok... Very Happy

    dady sa matik2 ktwa..tpi dlm hati pandai jgk takut... Very Happy
    pastu dady sa berazam mo berhenti merokok.mula2 dpt la sebulan jak....sekali kwn2 pjbat di isap rokok dpn dia..na mulai lgi dia merokok.

    sekali dia batuk lgi..mcm sush jak brbapas.... Very Happy

    sekali lgi mami sa tegur.... Evil or Very Mad ko nak pnjang umur ka mo pedik umur....nda lama lgi tu...mami sa ckp ma dady.. gelak!

    tus dady janji x sentu lgi rokok..sampai la skrg.... idea! syukur la dady dpt jgk kawal merokok..bayang kan la 30thn merokok...skrg suda 5 thn x merokok... idea!

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by lutau on Tue Mar 10, 2009 9:49 pm

    merokok..bermula dgn sifat ingin tahu atau mencuba...( curiousity ) :thinking:

    bila dah cuba..dah tarai...naik siuk lak..so, jd ketagih... merokok

    bila dah ketagih, susah nak kontrol...pas mkn isap rokok... merokok taim dlm jamban p0n merokok.. merokok wakakka.....bila utak bingung, isap rokok..... merokok crita2 kadai kupi p0n isap rokok... merokok so, dah jd mcm habit bg sesetengah individu t'sebut.. merokok

    nak berhenti?? awas!! well, tu DARI DIRI SENDIRI jak bah tu... teaser

    klu kamu komited +plus+ usaha +plus+ lg ngan azam yg serius mo berhenti ni kunun, TAK MUSTAHIL bah tu...hehehe.... Smile awas!!

    sedap mmgla sedap bah... :pisang: tp, bygkanla tiap sedutan tu bleh mendatangkan risiko penyakit. klu dah dpt penyakit, sepa yg susah? sndiri gak susah kan...psl apa, kena byk pakai duit nak beli ubat...ermmm... :thinking: klu urg kaya takpa la barangkali..mampu gak kan..tp, klu yg cukup2 mkn tu....mcm? ujung2 mati katak....wakakka gelak! itu bg perokok tegar la....urg yg terhidu bau asap rokok tu pun bleh dpt risiko penyakit tau..
    Mad


    _________________

    eddy
    Laftenen
    Laftenen

    Male
    Number of posts : 455
    Age : 36
    Location : amsterdam konon...
    Popular :
    1 / 1001 / 100

    Registration date : 2009-02-16

    Re: smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by eddy on Wed Mar 11, 2009 8:24 am

    Terima kasih atas nasihat yg diberikan dan penuh bermakna untuk renungan semua... Very Happy Very Happy Very Happy

    yeokok_rosse@nanacey
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 10742
    Age : 68
    Location : keY keY lanD belOw da wiNd
    Popular :
    88 / 10088 / 100

    Registration date : 2008-11-11

    Re: smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by yeokok_rosse@nanacey on Wed Mar 11, 2009 11:23 pm

    teaser sa tidak suka bau asap rokok..sb tu sa selalu larang org merokok depan sa bukan beerti sa mahu melarangnya atau suh dia berhenti merokok..tp kerana sa mmg tidak suka..

    jd kepada yg mungkin terasa kalau sa katakan 'jan merokok, tidak bagus' itu sebenarnya sa mmg tidak suka...dan berniat untuk membantu supaya kamu dapat kurangkn 'merokok'...

    :tbad: :bla:


    _________________
    http://yeokoklife.blogspot.com/


    Contact yeokok


    ~~the FutUre bElonGs tO tHosE wHo bElieVe In thE BeautY Of thEir DreamS~~


    Send IM

    SyaLizz
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 3947
    Age : 59
    Location : dalam lappy
    Popular :
    89 / 10089 / 100

    Registration date : 2008-12-13

    Re: smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by SyaLizz on Sun Mar 15, 2009 10:27 pm

    Like a Star @ heaven X mau ckp panjang2.

    Like a Star @ heaven Kpd siapa2 yg xpandai,x pnh sentuh rokok tuh jgn la cuba2!

    Like a Star @ heaven Apabila sd pandai mmg susah tuk brhenti!So plz dont try!

    Like a Star @ heaven Aku bckp, sbb pengalaman.Bkn mgaibkan diri tapi tuh la knyataannya.

    (o.egem.o)
    Forum Addicted
    Forum Addicted

    Male
    Number of posts : 4063
    Age : 31
    Location : d mana2 aku sll stay d c2 la..
    Popular :
    50 / 10050 / 100

    Registration date : 2009-01-28

    Re: smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by (o.egem.o) on Mon Apr 27, 2009 10:18 pm

    xnak merokok.. merokok

    Guest
    Guest

    Re: smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by Guest on Mon Apr 27, 2009 10:34 pm

    merokok bole menghilangkan stress...tapi jan terlampau sngat pla..
    merokok 2batang sehari cukupla...hehehe

    tapi sy tak merokok la..mcm rasa mau mrokok ja tapi mls la pla.. Very Happy

    Au Mokinongou
    Sabahan Sporty
    Sabahan Sporty

    Male
    Number of posts : 1974
    Age : 30
    Location : ruma urang meskhen... indada karen indada air..
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2009-02-28

    Re: smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by Au Mokinongou on Mon Apr 27, 2009 11:32 pm

    <--- suka iklan baru tu.."abis tu yang aku tak nak asap rokok ko sebok2 bagi kat aku nape hah!" renung2kan... dan selamat beramah...

    (o.egem.o)
    Forum Addicted
    Forum Addicted

    Male
    Number of posts : 4063
    Age : 31
    Location : d mana2 aku sll stay d c2 la..
    Popular :
    50 / 10050 / 100

    Registration date : 2009-01-28

    Re: smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by (o.egem.o) on Mon Apr 27, 2009 11:45 pm

    aduh merokok..cousin2 klu dtg p rmh sll jak merokok..
    pas 2 sembarang jak hampai tmpt hambuk..
    na skrg habis aku buang.. Laughing
    br drg tau..
    beli lg br..nnt aku buang lagi..
    rokok pn klu drg hampai aku curi 1 mlm 1 btg pas 2 buang dlm tong sampah.. Laughing sampai2 drg hairan ni rokok drg sapat habis.. Laughing

    SyaLizz
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 3947
    Age : 59
    Location : dalam lappy
    Popular :
    89 / 10089 / 100

    Registration date : 2008-12-13

    Re: smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by SyaLizz on Mon Apr 27, 2009 11:46 pm

    [) tAk mEr0k0k LaGi..YeAhhh~! :ewah:

    (o.egem.o)
    Forum Addicted
    Forum Addicted

    Male
    Number of posts : 4063
    Age : 31
    Location : d mana2 aku sll stay d c2 la..
    Popular :
    50 / 10050 / 100

    Registration date : 2009-01-28

    Re: smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by (o.egem.o) on Tue Apr 28, 2009 2:12 am

    caya la lizz..
    kata kn xnk pada rokok.. Cool

    o.O>>-m>O.o
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 553
    Age : 29
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2009-01-22

    Re: smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by o.O>>-m>O.o on Sun May 03, 2009 2:40 am

    suru durang talan ba rokok tu... Tekanan!
    paling sa nda suka urang mrokok dkat sa... tampar!!

    (`r.Lѕ)
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 7712
    Age : 30
    Location : Atas Pokok Tarap.ekekek..
    Popular :
    90 / 10090 / 100

    Registration date : 2008-10-21

    Re: smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by (`r.Lѕ) on Sun May 03, 2009 2:50 am

    rokok merusak kan segala2 dlm bdan kita... Shocked


    ok la mgantuk suda..gud nite Sleep

    (o.egem.o)
    Forum Addicted
    Forum Addicted

    Male
    Number of posts : 4063
    Age : 31
    Location : d mana2 aku sll stay d c2 la..
    Popular :
    50 / 10050 / 100

    Registration date : 2009-01-28

    Re: smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by (o.egem.o) on Mon May 11, 2009 3:21 pm

    kata kn xnak pada rokok..

    gundave85
    Sabahan Miner
    Sabahan Miner

    Male
    Number of posts : 1752
    Age : 31
    Location : siring belah kanan bahu jalan foh sang...
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2008-12-04

    Re: smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by gundave85 on Mon May 11, 2009 3:23 pm

    Crying or Very sad susahnya gudaan rokok niee... Crying or Very sad


    _________________



    "Don't trouble trouble until trouble troubles you."

    (o.egem.o)
    Forum Addicted
    Forum Addicted

    Male
    Number of posts : 4063
    Age : 31
    Location : d mana2 aku sll stay d c2 la..
    Popular :
    50 / 10050 / 100

    Registration date : 2009-01-28

    Re: smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by (o.egem.o) on Mon May 11, 2009 3:26 pm

    aduh gun..ko merokok ka?
    merokok

    (`._k: .)
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 524
    Age : 40
    Location : sandakan,KL,sandakan
    Popular :
    50 / 10050 / 100

    Registration date : 2009-04-29

    Re: smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by (`._k: .) on Wed May 13, 2009 4:12 pm

    adik sa kuat merokok dan sgt kuat merokok.....sakit hati sa tinguk sampai kan dia sanggup tdk mkn janiji ada rokok begitu juga lah dgn bf sa dulu...aduii sakit pala sa tinguk bah ...

    byg kan lah bah rokok paling murah kan dlm lima atau enam ringgit saja skrg ni kan .....alangkah bagusnya duit yg utk beli rokok tu kan dsimpan utk belanja mkn.....kadang2 kan bf sa merokok satu kotak satu hari dunhill lagi tu ....satu kotak 25 btg rm9.....nah sudah berapa bah kan ...

    sa tdk marah bah merokok tapi kan jgn lah bah sampai mcm tu sekali bah kan...sa faham juga merokok ni kan susah bah mau kc berhenti tapi kan keterlaluan lah klu sampai satu kotak satu hari...klu mkn mahal dia maraj tapi rokok mahal tdk plak marah....apa lah ertinya tu kenen..... Rolling Eyes Rolling Eyes


    sa lang kan sama dia kan klu satu hari nanti kan teda duit utk beli makanan nanti sa ambik tu rokok sa masak kicap kc ko mkn tu dia diam2 sana Rolling Eyes sakit hati sa bah rokok lebih penting dari mkn .....

    sa paling lah benci klu dia p isap tu rokok gudang garam.....tau kah gudang garam mengandungi bahan candu ....klu d cek betul2 mmg lah tdk dapat d kesan tapi klu c perokok merokok dlm tempoh yg lama paling sikit lah masa setahun sampai kan bau peluh badan pun bau rokok gudang garam air kencing boleh d anggap positif....

    bila air kencing d sahkan positif doktor akan tanya sama ada ambik dadah atau tdk klu tdk ambik dadah secara automatik doktor akan tanya klu ambik gudang garam atau tdk...byg kan klu sampai air kencing positif....

    rokok kretek atau kebyakan rokok dari indonesia mengandungi beberapa peratusan kecil candu yg payah utk d kesan.....jadi sebelum ketagih rokok dari indonesia fikir fikrkan lah akibatnya

    Hardwork Studio
    Pegawai Waran 1
    Pegawai Waran 1

    Male
    Number of posts : 235
    Age : 68
    Location : mana2 jak ne...
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2009-04-21

    Re: smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by Hardwork Studio on Wed May 13, 2009 7:38 pm

    Cool
    Serangan Jantung dan Amalan Minum Air Panas ....

    Artikel ini berguna untuk semua.

    Bukan sahaja amalan meminum air panas selepas makan, tetapi berhubung SERANGAN JANTUNG!!!!.
    Secara logik..., mungkin ada kebenarannya. . Orang-orang China dan Jepun mengamalkan minum teh panas sewaktu makan... dan bukannya air berAIS. Mungkin sudah tiba masanya kita meniru amalan minum air panas
    sewaktu menikmati hidangan!!!!

    Kita tidak akan kehilangan apa-apa... malah
    akan mendapat faedah dari amalan ini.

    Kepada sesiapa yang suka minum AIS, artikel ini sesuai untuk anda baca. Sememangnya sedap minum air berAIS selepas makan.

    Walaubagaimanapun, AIS akan membekukan makanan berminyak
    yang baru kita makan. Ia akan memperlahankan penghadaman kita.
    Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akan menyebabkan lemak berkumpul dan kita semakin gemuk dan menuju ke arah mendapat pelbagai PENYAKIT.

    Jalan terbaik...adalah untuk minum sup panas atau air PANAS/suam selepas makan.


    :Nota penting tentang SERANGAN JANTUNG!!!

    Anda patut tahu bahawa bukan semua tanda-tanda serangan jantung akan mula terasa pada tangan sebelah kiri.

    Berhati-hati juga pada permulaan sakit sedikit-sedikit pada bahagian atas dada anda.

    Anda mungkin tidak akan mengalami sakit dada pada
    serangan pertama serangan jantung.

    Keletihan dan berpeluh adalah tanda-tanda biasa. Malah 60% penghidap SAKIT JANTUNG tidak bangun selepas tidur.
    Marilah kita berwaspada dan berhati-hati.

    Lebih banyak kita tahu, lebih cerah peluang kita untuk terus hidup...
    PAKAR SAKIT JANTUNG berkata, jika semua orang yang mendapat e-mail ini menghantar kepada 10 orang yang lain, beliau yakin akan dapat menyelamatkan satu nyawa.
    Baca ini.... ia juga mungkin dapat menyelamatkan nyawa anda!!!!.

    **Jadilah teman yang setia dan teruskan menghantar artikel ini kepada teman-teman yang anda sayangi..... !!!!

    p/s: kepada perokok2 yang budiman,.... amalkanlah minum air panas(suam-suam)... We all Forumers care.... Very Happy

    InGkuNg Mudaz
    Sarjan
    Sarjan

    Male
    Number of posts : 64
    Age : 30
    Location : PaPaR, Sabah~
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2009-04-03

    Re: smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by InGkuNg Mudaz on Wed May 13, 2009 9:44 pm

    smoking..mmg ndak baik tuk kesihatan...& mmg susa mo brenti dr smoking..terutama nya kalo suda ketagih ni..sy akui..susa mo brenti..tp atleast kan...kalo da niat & cuba mo brenti itu da lah perkembgn positif...

    bg sy..kalo mo brenti secara mengejut mmg susa..sy punya cadangan..kurangkan aktiviti smoking ni palan2..cth...kalo sblum ni..besa isap sigup 20 batang 1 hr..cb kurangkan jd 10 batang 1 hr ka..trus kasi lg kurang..lama2..sy yakin..bole brenti smoking..

    sy guna cara gini la..tp kena da disiplin yg tggi....

    p/s: Anda Mampu mgubhnya~~~

    Sponsored content

    Re: smoking???beri pendapat anda knpa???

    Post by Sponsored content Today at 6:30 pm


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 6:30 pm