SABAH

...SELAMAT DATANG...

Selamat datang ke forum sabahan.bigforumpro.com
Selain daripada berforum di sini, komuniti ini juga aktif dalam outing di luar.

Mulaakan Topik Forum Anda hari ini untuk mendapatkan feedback daripada user lain.
SABAH

Komuniti Sabah - Negeri Dibawah Bayu

SELAMAT DATANG KE SABAHAN.BIGFORUMPRO.COM BERFORUM UNTUK MENGUPAS PERSOALAN DAN SEGALA MASALAH YANG ANDA HADAPI BERSAMA-SAMA DENGAN RAKAN ONLINE SABAHAN. TEMUI PENYELESAIAN PERSOALAN ANDA MELALUI INTERNET.

    Hipokrit dlm diri manusia

    Share

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts: 1619
    Age: 34
    Popular:
    100 / 100100 / 100

    Registration date: 2008-07-12

    Hipokrit dlm diri manusia

    Post by lutau on Thu Feb 19, 2009 11:54 pm

    HIPOKRIT?

    Kamu tahu apa makna 3 suku perkataan di atas? Bunyinya agak 'keras' & pasti maknanya pun agak 'keras' gak, bkn? Oke, kali ni aku nak ajak kwn2 suma & kita sm2 ungkaikan makna di sebalik perkataan "hipokrit" ni. idea! aku rs, mesti kamu pun besa dgr perkataan ni kan? Dari pemahaman aku, hipokrit ni dpt aku rumuskan sebagai perbuatan atau sikap manusia yg mna menunjukkan sikap yg BUKAN sikap/sifat sebnrnya. Atau, dlm erti kata lain, manusia yg b'pura2 bersikap baik di dpn org lain agar urg lain nampak akan menaruh kepercayaan pdnya atau memuji kebaikan yg dia tunjukkan itu. Walhal, pd hakikatnya dia takla sebgitu orgnya. Urg ckp, ala..eksen jak tu. bkn aku tak tau dia tu sepa..haha! lebih kurang camtula kan. iyala hati manusia ni kita tak tahu. rambut jak sm hitam, tp hati lain2. tp, klu rambut yg kena "dye" lain2 kaler tu camana arr? haha idea!

    Oke, makna sebenarnya hipokrit ni klu drujuk dlm kamus dewan b'maksud "(org yg) b'pura2 b'perangai (b'kelakuan, b'sifat, dll) baik, (org yg) memperlihatkan keadaan diri yg b'lainan dr yg sebenarnya; munafik". idea!

    Oke, maka jelas makna di atas tu, kan? Hipokrit when someone pretending or show of perilaku yg BUKAN sifatnya yg sebnr. That means, bkn dirinya sebnr la. Huh, b'pura2 la bah ni. tp, utk apa & knp b'sikap hipokrit? tak bisakah atau sukarkah utk menjadi diri sndiri? tak kira sepa pun kita, just BE YOURSELF! apa nak d malukan, kan? idea!

    So, apa cerita kamu? mgkinkah manusia kategori hipokrit ni menyusahkan kamu? mgkin kamu ada kisah2 di sebalik ini atau pernah melihat urg yg seperti ini. sebagai manusia yg punyai akal pikiran & perasaan, kita blh/dpt meng-agak ataupun membaca & menilai perilaku seseorg dr gerak-gerinya sm ada dia benar2 begitu seadanya, atau mungkin dia sengaja buat2 camtu dpn kita semata-mata nak menunjuk. iya, segalanya b'kemungkinan, rite? idea! mmg ada jenis manusia sebegitu, tak dinafikan. Suspect tp, ada gak yg hipokrit tp tak b'sifat kekal. means, dia hipokrit sbb mgkin nak sembunyi sesuatu kerna blom b'sedia nak tonjolkan dirinya yg sebenar. Suspect ermmm..tp, ada gak yg benar2 hipokrit..huh pale rs2nya, adakah hipokrit ni b'kait rapat ngan sifat EGO? Suspect ada kemungkinan gak idea! sbb apa..iyala, bila dah ego mna nak 'akun' kalah kan? btul ka? tp, ego d sni mgkin ego yg tak b'tempat la, hehe.. idea!

    Oke, apa pandangan kamu ttg individu hipokrit ni? Suspect pernah b'hdpan ngan manusia2 HIPOKRIT? study oke, fokus topik kita kali ini tentang HIPOKRIT lol! secara open-minded, tanpa prasangka, tanpa emosi...let's talk about it nicely! lol!


    teaser


    Last edited by L|a on Fri Feb 20, 2009 12:38 am; edited 1 time in total


    _________________

    love_1901
    Sarjan
    Sarjan

    Female
    Number of posts: 65
    Age: 32
    Popular:
    200 / 100200 / 100

    Registration date: 2008-07-10

    Re: Hipokrit dlm diri manusia

    Post by love_1901 on Fri Feb 20, 2009 12:19 am

    ermmmmm...........ni yg sa suka tentang lutau ni asal dia menaip mesti power2 topiknya bah..........hehehe

    Hipokrit:
    - membawa maksud seseorang yang mengutarakan kepercayaan & pendapat yang bukan pegangannya sendiri ( cakap tak serupa bikin)

    Apa2 pun masing2 ada istilah dan pemahaman masing2 tentang HIPOKRIT ni bah.............jadi terpulang la pada kamu masing2 utk mengupasnya(kupas mcm kupas oren bah)

    Jadi kita suma jangan la hipokrit..............hehehe

    caya la lu lutau.............. Razz

    yeokok_rosse@nanacey
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts: 10742
    Age: 66
    Location: keY keY lanD belOw da wiNd
    Popular:
    88 / 10088 / 100

    Registration date: 2008-11-11

    Re: Hipokrit dlm diri manusia

    Post by yeokok_rosse@nanacey on Fri Feb 20, 2009 12:35 am

    Evil or Very Mad benar2 binci ngan 'HIPOKRIT'....
    sa akan terus terang ngan org yg cuba bersikap 'HIPOKRIT' depan sa....biar la sa rugi ndak berkawan ngannya..tp, sa bersyukur kerana sa tidak terbawa2 ngan gaya 'HIPOKRIT'nya 2...

    pantang bagi sa lau kenal ngan manusia yg 'HIPOKRIT'...sungguh menyusahkan hati sa....sangat teruk kalau segala kepercayaan telah kita letakkan padanya dengan mudahnya musnah...n lastly, dia buat bodoh bila sumtink was happen..yg maybe melibatkan segala 'KEPERCAYAAN' yg telah di berikan terhadapnya...sungguh menyusahkan jiwa n raga...huh...:malas:..

    sebolehnya, kalau rasa diri tidak boleh untuk terus bersama/berkawan/bergurau.....buat apa nk abiskan masa untuk membiarkan 'DIRI' terus bersama....bukan boleh memalukan diri ka 2....:thinking:....

    aduhh....:thinking:..npa sa nie........adehh...ehh...ehh.......emo..emo...:thinking:...tp itulah, sa sangat benci ngan manusia yg bersikap 'HIPOKRIT'.....org macam 2.....adalah 'KAWAN MAKAN KAWAN'...'PENTING DIRI SENDIRI'.....:malas:....

    tp, yaa..terus terang.......semua manusia punyai sikap 'HIPOKRIT'...tp, macam mn nk handle perkara 2.......semuanya adalah datang dari dalam diri masing2...cuba bantu diri untuk mengelakkan orang terus memandang kita 'MANUSIA HIPOKRIT'...seboleh2nya....memahami situasi n cuba renungkan....'APAKAH TINDAKAN YANG AKU BUAT ITU TERUK???'.....so, dalam ms yg sama cuba membentuk jati diri n berwaspada pada setiap perbuatan, percakapa, tingkahlaku, dsbng.....idea!


    _________________
    http://yeokoklife.blogspot.com/


    Contact yeokok


    ~~the FutUre bElonGs tO tHosE wHo bElieVe In thE BeautY Of thEir DreamS~~


    Send IM

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts: 1619
    Age: 34
    Popular:
    100 / 100100 / 100

    Registration date: 2008-07-12

    Re: Hipokrit dlm diri manusia

    Post by lutau on Fri Feb 20, 2009 12:52 am

    Hipokrit:
    - membawa maksud seseorang yang mengutarakan kepercayaan & pendapat yang bukan pegangannya sendiri ( cakap tak serupa bikin)

    u mean, hipokrit tu beerti urg yg tiada prinsip hidup, camtu ka? teaser

    love_1901 Razz aku td masa menaip ni sambil minum kupi power root bah....ekkekeke
    Muah!!


    _________________

    (`._LMKiMt _.)
    Pegawai Waran 1
    Pegawai Waran 1

    Female
    Number of posts: 201
    Age: 102
    Location: malaysia
    Popular:
    0 / 1000 / 100

    Registration date: 2009-02-12

    Re: Hipokrit dlm diri manusia

    Post by (`._LMKiMt _.) on Fri Feb 20, 2009 1:55 am

    Kadangkala kita terlalu menjaga perasaan orang lain.Kita semua pernah alami satu tahap, satu keadaan, di mana kita terlalu menjaga perasaan orang di sekeliling kita.Hingga mengabaikan perasaan sendiri.Mengalah, berdiam diri, berbohong, hanya untuk menjaga perasaan orang lain.

    teaser tu yg jadi hipokrit tu

    eddy
    Laftenen
    Laftenen

    Male
    Number of posts: 455
    Age: 34
    Location: amsterdam konon...
    Popular:
    1 / 1001 / 100

    Registration date: 2009-02-16

    Re: Hipokrit dlm diri manusia

    Post by eddy on Fri Feb 20, 2009 11:28 am

    Hipokrit adalah salah satu sifat mazmumah yang perlu dikiks dari diri kita. Sifat2 begini juga boleh merosakkan kepribadian kita sebagai seorang muslim yang sejati.. teaser

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts: 1619
    Age: 34
    Popular:
    100 / 100100 / 100

    Registration date: 2008-07-12

    Re: Hipokrit dlm diri manusia

    Post by lutau on Fri Feb 20, 2009 2:02 pm

    yuppss.. itu betul. klu tak dikikis sikap sebegini, kelak akan memusnahkan sekaligus memakan diri sendiri.. idea! urg pun akan kurang kepercayaan pd diri kita malah akan membuat tanggapan yg negatif. smoga kita dijauhkan drpd sifat mazmumah ini.. ermm..


    _________________

    eddy
    Laftenen
    Laftenen

    Male
    Number of posts: 455
    Age: 34
    Location: amsterdam konon...
    Popular:
    1 / 1001 / 100

    Registration date: 2009-02-16

    Re: Hipokrit dlm diri manusia

    Post by eddy on Mon Feb 23, 2009 12:49 pm

    Mudah2an insyaallah....Amin Smile

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts: 1619
    Age: 34
    Popular:
    100 / 100100 / 100

    Registration date: 2008-07-12

    Re: Hipokrit dlm diri manusia

    Post by lutau on Fri Feb 27, 2009 10:29 pm

    (`._LMKiMt _.) wrote:Kadangkala kita terlalu menjaga perasaan orang lain.Kita semua pernah alami satu tahap, satu keadaan, di mana kita terlalu menjaga perasaan orang di sekeliling kita.Hingga mengabaikan perasaan sendiri.Mengalah, berdiam diri, berbohong, hanya untuk menjaga perasaan orang lain.

    teaser tu yg jadi hipokrit tu

    ermm...mungkin gakla kan dalink alam...terlalu menjaga hati urg lain smpai hati sndiri ter-abai.. :malas: tp, patutnya bersikap jujurla pd diri sndiri bah kan...rsnya lebih baik menjadi diri sendiri tnpa didorongi oleh perkara2 lain yg bleh membuat diri menjadi hipokrit. tak ka menyusahkan diri sndiri namanya tu..huhu
    idea!


    _________________

    (`._LMKiMt _.)
    Pegawai Waran 1
    Pegawai Waran 1

    Female
    Number of posts: 201
    Age: 102
    Location: malaysia
    Popular:
    0 / 1000 / 100

    Registration date: 2009-02-12

    Re: Hipokrit dlm diri manusia

    Post by (`._LMKiMt _.) on Sat Feb 28, 2009 12:07 am

    L|a wrote:
    (`._LMKiMt _.) wrote:Kadangkala kita terlalu menjaga perasaan orang lain.Kita semua pernah alami satu tahap, satu keadaan, di mana kita terlalu menjaga perasaan orang di sekeliling kita.Hingga mengabaikan perasaan sendiri.Mengalah, berdiam diri, berbohong, hanya untuk menjaga perasaan orang lain.

    teaser tu yg jadi hipokrit tu

    ermm...mungkin gakla kan dalink alam...terlalu menjaga hati urg lain smpai hati sndiri ter-abai.. :malas: tp, patutnya bersikap jujurla pd diri sndiri bah kan...rsnya lebih baik menjadi diri sendiri tnpa didorongi oleh perkara2 lain yg bleh membuat diri menjadi hipokrit. tak ka menyusahkan diri sndiri namanya tu..huhu
    idea!

    kdgkala yg mlibatkan ahli kuarga, sahabat tcinta n si dia nila kdg2 tpaksa mbohong bbrapa pkara idea!

    hipokrit laitu tapi since dak memakan diri sdiri then ok la idea! kadang-kadang jak idea! kadang-kadang gelak!

    eddy
    Laftenen
    Laftenen

    Male
    Number of posts: 455
    Age: 34
    Location: amsterdam konon...
    Popular:
    1 / 1001 / 100

    Registration date: 2009-02-16

    Re: Hipokrit dlm diri manusia

    Post by eddy on Thu Mar 05, 2009 11:55 am

    Nampaknya hipokrit ni lebih besar implikasinya berbanding drp "blue hipo"Jadilah diri anda sendiri jgn hipokrit lg kerna besar bahananya dikemudian hari... idea!

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts: 1619
    Age: 34
    Popular:
    100 / 100100 / 100

    Registration date: 2008-07-12

    Re: Hipokrit dlm diri manusia

    Post by lutau on Thu Mar 05, 2009 12:09 pm

    (`._LMKiMt _.) wrote:
    kdgkala yg mlibatkan ahli kuarga, sahabat tcinta n si dia nila kdg2 tpaksa mbohong bbrapa pkara.

    hipokrit laitu tapi since dak memakan diri sdiri then ok la. kadang-kadang jak ..kadang-kadang

    tp, aku rs klu dlm situasi camtu itu bkn lg dinamakan hipokrit. itu mgkin kita bleh klasifikasikan sbgai menyembunyikan sesuatu atau dlm erti kata lain mcm membohong la bah kan..tp, mgkin bohong sunat la demi kebaikan..mgkinla...sbb niat kita tu nak safe seseorg bah kan...i think la...ermm :malas:

    tp klu hipokrit ni, dia mmg sikap dr diri seseorg tu sejala...dia bersikap pura2 ttg perwatakan/karakter dia..melindungi perangai sebenar dia dr pengetahuan urg lain. Hipokrit tu lebih kpd diri seseorg individu itu sendiri. ermmm.... :malas:


    _________________

    eddy
    Laftenen
    Laftenen

    Male
    Number of posts: 455
    Age: 34
    Location: amsterdam konon...
    Popular:
    1 / 1001 / 100

    Registration date: 2009-02-16

    Re: Hipokrit dlm diri manusia

    Post by eddy on Thu Mar 05, 2009 12:11 pm

    Yes... that right lu tau Very Happy

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts: 1619
    Age: 34
    Popular:
    100 / 100100 / 100

    Registration date: 2008-07-12

    Re: Hipokrit dlm diri manusia

    Post by lutau on Sat Apr 18, 2009 3:02 pm

    camana pulak klu kita sndiri yg b'hadapan ngan urg seperti ini arr... Suspect serba salah la pulak kan...ermm :malas:


    _________________

    pak_elx
    Sarjan
    Sarjan

    Male
    Number of posts: 90
    Age: 34
    Location: Jesselton City :D
    Popular:
    0 / 1000 / 100

    Registration date: 2009-04-14

    Re: Hipokrit dlm diri manusia

    Post by pak_elx on Sat Apr 18, 2009 5:14 pm

    bg sa? hipokrit ni sangkut paut cucu nenek tiri sma ego
    lau bkn sb ego,nda la hipokrit
    manusia sda namanya,suma mo kesempurnaan
    bla x rasa diri g2,mula la ego naik
    hipokrit lahir. :bla:

    spi bla mo jadi g2 kan?sa pn ego jga
    sumtimes hipokrit sb status sa la :tbad:
    tp xla spi mkn dri Smile

    soo...lu PK la sendiri

      Current date/time is Fri Sep 19, 2014 9:44 am