SABAH

...SELAMAT DATANG...

Selamat datang ke forum sabahan.bigforumpro.com
Selain daripada berforum di sini, komuniti ini juga aktif dalam outing di luar.

Mulaakan Topik Forum Anda hari ini untuk mendapatkan feedback daripada user lain.
SABAH

Komuniti Sabah - Negeri Dibawah Bayu

SELAMAT DATANG KE SABAHAN.BIGFORUMPRO.COM BERFORUM UNTUK MENGUPAS PERSOALAN DAN SEGALA MASALAH YANG ANDA HADAPI BERSAMA-SAMA DENGAN RAKAN ONLINE SABAHAN. TEMUI PENYELESAIAN PERSOALAN ANDA MELALUI INTERNET.

    Bila Si Dia dah sakit hati, apa nak buat?

    Share

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Bila Si Dia dah sakit hati, apa nak buat?

    Post by lutau on Sat Feb 21, 2009 4:51 pm

    Salah satu artikel motivasi yg aku ingin kongsikan ngan kwn2 suma. Smile
    Selamat membaca! study

    Bila Si Dia Dah Sakit Hati, Apa Nak Buat? scratch

    Adalah diakui bahawa asal kita maju sikit, lebih sikit, advance sikit, ada orang akan cepat sakit hati, cemburu, menyampah dan geram ngan kita. Mesti ada kan? idea!
    Lantas, dia akan mempamerkan rasa sakit hatinya tu (rasa tak suka) di depan kita. Kita tak kacau dia, dia pulak yang sibuk-sibuk nak kacau kerja kita, apa yang kita buat dan semua kelakuan kita. Andai Anda dalam keadaan begini apa nak buat?
    Ada dua cara. Cara sejuk dan cara panas. idea!

    Cara sejuk, Anda buat donno saja. Buat tak tau saja. Dia sakit hati ngan kita, biarlah dia sakit
    hati. Sampai bila-bila pun, dia akan terus sakit hati sendiri. Jika dia lontarkan kata yang pedas-pedas, yang menyindir, biarlah dia lontar, biarkan dia geram sendiri. Anda buat donno saja. Senyum pun boleh juga! Smile

    Ketika menggunakan cara ni, Anda perlu keraskan hati, tebalkan telinga dan tinggikan sabar. Anda mesti LUPAKAN habis kata-kata mulutnya yang menghiris hati Anda, yang memedaskan telinga Anda dan yang menyentap semangat Anda. Lupakan selupa yang mungkin,
    buang jauh-jauh, sejauh yang mungkin. Sebab, bila dilayan, motivasi jadi turun dibuatnya. Sukar untuk Anda jadi bermotivasi semula.

    Jadi, untuk nak jadi bersemangat tingi, baik lupakan saja. Jangan layan. Anda sendiri yang akan susah bila merasa akibatnya. Tul tak?

    Cara panas, bila Anda lawan cakapnya. Cara ni kurang berkesan. Ia boleh membawa pertengkaran yang lebih hebat. Jika Anda memutuskan untuk menggunakan cara panas, pastikan yang Anda benar-benar dah berjaya, dah kaya, dah ada pengaruh dan ada
    kehidupan yang mantap, lebih mantap, lebih hebat dari orang yang sakit hati dengan Anda tu.

    Bila dia sakit hati sendiri ngan kemajuan Anda, dia akan cepat sedar siapa dia kerana dia banyak ketingggalan berbanding Anda. Last-last, dia akan diam sendiri. Anda pula, semakin maju, semakin berjaya dan semakin berpengaruh.

    Orang yang bermotivasi adalah orang yang memilih untuk mengambil yang baik saja, melihat yang baik saja dan mendengar yang baik saja. Mereka mengelak untuk memikir perkara-perkara yang membuat mereka sakit hati, kerana mereka tahu ia menurunkan motivasi lantas membuat mereka jadi down satu hari. Bagaimana dengan Anda?
    Hidup perlu kuat, perlu ada visi dan perlu ada matlamat. Anda perlu kuat semangat, kuat kesabaran, kuat usaha.

    Untuk menjadi pemenang, Anda perlu berubah menjadi kuat. Mulai hari ini, hijrahkan diri, kasi upgrade dari diri Anda yang kemarin.
    Be strong. LiveStrong!

    minumla pawarutt..yeahh cheers


    _________________

    (`r.Lѕ)
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 7712
    Age : 30
    Location : Atas Pokok Tarap.ekekek..
    Popular :
    90 / 10090 / 100

    Registration date : 2008-10-21

    Re: Bila Si Dia dah sakit hati, apa nak buat?

    Post by (`r.Lѕ) on Sat Feb 21, 2009 5:08 pm

    klau org tu selalu jak sakit kan hati kita....mula2 ya la kita sbr.tpi klau brkali2 dia bwt mcm tu....ermm...mcmana....

    Smile

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: Bila Si Dia dah sakit hati, apa nak buat?

    Post by lutau on Sat Feb 21, 2009 8:25 pm

    klu tu urg b'kali2 menyakiti hati kita, jan dilayan la dendo.. Smile dia sengaja tu nak naikkan kemarahan kita.. idea! sbb, bila dia tgok kita naik mrh, dia akan suka tu..haha.. idea! ala, urg ada "skt hati" mmg camtu..hehe..so, caranya..jan layan Smile


    _________________

    (`r.Lѕ)
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 7712
    Age : 30
    Location : Atas Pokok Tarap.ekekek..
    Popular :
    90 / 10090 / 100

    Registration date : 2008-10-21

    Re: Bila Si Dia dah sakit hati, apa nak buat?

    Post by (`r.Lѕ) on Sat Feb 21, 2009 8:52 pm

    jgn layan la.tpi kdgn2 dia sgja jak mo ks sakit hati ha... Mad

    love_1901
    Sarjan
    Sarjan

    Female
    Number of posts : 65
    Age : 34
    Popular :
    200 / 100200 / 100

    Registration date : 2008-07-10

    Re: Bila Si Dia dah sakit hati, apa nak buat?

    Post by love_1901 on Sat Feb 21, 2009 9:54 pm

    L|a wrote:klu tu urg b'kali2 menyakiti hati kita, jan dilayan la dendo.. Smile dia sengaja tu nak naikkan kemarahan kita.. idea! sbb, bila dia tgok kita naik mrh, dia akan suka tu..haha.. idea! ala, urg ada "skt hati" mmg camtu..hehe..so, caranya..jan layan Smile


    ya butul tu lutau..........butakan mata pekakkan telinga kalau ada urg yg mcm tu baik di pejabat atau dimana2 pun............... Twisted Evil

    :thinking: apa2 pun kita harus bijak mcmna nak menghindari dlm situasi mcm tu....

    all the best bah............. :ewah:

    saf zkuga
    Sabahan Sporty
    Sabahan Sporty

    Male
    Number of posts : 5100
    Age : 30
    Location : kota kinabalu
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2009-01-30

    Re: Bila Si Dia dah sakit hati, apa nak buat?

    Post by saf zkuga on Sat Feb 21, 2009 10:10 pm

    cium jak ba alang2....... idea!

    bisa membunuh stress...... idea!

    (`r.Lѕ)
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 7712
    Age : 30
    Location : Atas Pokok Tarap.ekekek..
    Popular :
    90 / 10090 / 100

    Registration date : 2008-10-21

    Re: Bila Si Dia dah sakit hati, apa nak buat?

    Post by (`r.Lѕ) on Sat Feb 21, 2009 10:58 pm

    ya ka saf...... d cium ble ks ilang...stress...... ka..cium pa dinding... affraid

    mu|an__
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 690
    Age : 30
    Popular :
    335 / 100335 / 100

    Registration date : 2009-01-17

    Re: Bila Si Dia dah sakit hati, apa nak buat?

    Post by mu|an__ on Sat Feb 21, 2009 11:09 pm

    law sda mnyakitkan hati yg mlampaw2 jan c lama tumbuk ja smpai puas ht... [img:26b6]http://indomp3z.us/images/smilies/icons/10_9_210[1].gif[/img:26b6]




    [img:26b6]http://indomp3z.us/images/smilies/icons/10_1_132[1].gif[/img:26b6]


    huehuehuehuehue... Laughing gelak! gelak!

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: Bila Si Dia dah sakit hati, apa nak buat?

    Post by lutau on Sun Feb 22, 2009 4:44 am

    (`r.Lѕ) wrote:jgn layan la.tpi kdgn2 dia sgja jak mo ks sakit hati ha... Mad

    jan ko dgr pa tu urg ckp ngan ko bah dendo lynn....klu ko dgr pun, ko anggap jak yg ko dgr tu setakat dgr2 camtu jak...jan ko dgr trus ko simpan d hati atau igt d utak, itu yg bt ko tak senang hati tu..huh...jd pikiran jak sm ko bah..namanya pun kan dia "sengaja" ks skt hati ko..nahh, mmg tu urg tak senang ngan ko bah tu..dia sengaja nak tinguk ko mrh tu....Suspect makin d layan makinla dia tambah sktkan hati ko...ermmmm..kecualila ko saiko dia..muehehhee pirat


    _________________

    saf zkuga
    Sabahan Sporty
    Sabahan Sporty

    Male
    Number of posts : 5100
    Age : 30
    Location : kota kinabalu
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2009-01-30

    Re: Bila Si Dia dah sakit hati, apa nak buat?

    Post by saf zkuga on Sun Feb 22, 2009 4:50 am

    adeh....

    si mulan minta tumbuk smpai puas pla.... Laughing

    ada ka mcm tu..... :korek:

    mu|an__
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 690
    Age : 30
    Popular :
    335 / 100335 / 100

    Registration date : 2009-01-17

    Re: Bila Si Dia dah sakit hati, apa nak buat?

    Post by mu|an__ on Sun Feb 22, 2009 6:40 am

    saf zkuga wrote:adeh....

    si mulan minta tumbuk smpai puas pla.... Laughing

    ada ka mcm tu..... :korek:

    bkn sy, tp org yg mnykitkn ht 2 ngam wat mcm 2 gelak!

    eddy
    Laftenen
    Laftenen

    Male
    Number of posts : 455
    Age : 36
    Location : amsterdam konon...
    Popular :
    1 / 1001 / 100

    Registration date : 2009-02-16

    Re: Bila Si Dia dah sakit hati, apa nak buat?

    Post by eddy on Fri Feb 27, 2009 11:40 am

    Apa susah bw saja jumpa pakar hati lepas mkn ubat ok la tu.... Very Happy Very Happy Very Happy

    not21
    Forum Addicted
    Forum Addicted

    Female
    Number of posts : 1810
    Age : 29
    Location : smwhere in kk
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2009-02-08

    Re: Bila Si Dia dah sakit hati, apa nak buat?

    Post by not21 on Fri Feb 27, 2009 12:10 pm

    minumla pawarutt..yeahh cheers<---Cumil!! ehehe Very Happy

    Sakitkan hati orang? kalau diri sendiri nda suka kena bt cam tu, lg baik jgn bt kat org lain.. karang org lain sakitkan hati kita, dpt overcome ka? Smile
    Tapi, org yg jarang menyakiti hati orang lain dengan sengaja, cendrung memendam perasaan yg akhirnya menjadi dendam kesumat...ekeke Evil or Very Mad jdi lebih baik hati2 dalam stiap kata2 ataupun pbuatan yg kita lakukan lagi awal.. berfikir sblm bertindak ehehe Very Happy senang karaja ehehe :wee:

    dY4H
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 383
    Age : 30
    Location : Lahad Datu
    Popular :
    500 / 100500 / 100

    Registration date : 2008-11-15

    Re: Bila Si Dia dah sakit hati, apa nak buat?

    Post by dY4H on Fri Feb 27, 2009 12:37 pm

    btul:D biarkan sak Very Happy
    anggap sak tu org cam burung bernynyi gelak!
    c mulan men tumbuk tus gelak! bis la sap cari gaduh ma dia gelak! kompom pecah tu org gelak!




    mulan idea! gelak!

    not21
    Forum Addicted
    Forum Addicted

    Female
    Number of posts : 1810
    Age : 29
    Location : smwhere in kk
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2009-02-08

    Re: Bila Si Dia dah sakit hati, apa nak buat?

    Post by not21 on Fri Feb 27, 2009 2:37 pm

    teaser
    piss!! idea!

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: Bila Si Dia dah sakit hati, apa nak buat?

    Post by lutau on Fri Feb 27, 2009 4:56 pm

    yupss..biarkan jak tu urg yg skt hati tu.. dia skt hati, dia gak yg dpt dosa bah tu..kuikuikui...asalkan kita tak kacau privasi dia or jg hal dia kan..hehe Wink bila dia dah bosan nnt tu, pndai gak dia senyap sndiri tu, kan.. idea! makin dia menyakap ttg kita..sktkan hati kita, semakin dkt la urg itu kpd ke'kisas'an.. hehe...nauzubillah..


    biarkan ku ngan pawarutt ku cheers kakakak...


    _________________

    eddy
    Laftenen
    Laftenen

    Male
    Number of posts : 455
    Age : 36
    Location : amsterdam konon...
    Popular :
    1 / 1001 / 100

    Registration date : 2009-02-16

    Re: Bila Si Dia dah sakit hati, apa nak buat?

    Post by eddy on Thu Mar 05, 2009 11:05 am

    (`r.Lѕ) wrote:jgn layan la.tpi kdgn2 dia sgja jak mo ks sakit hati ha... Mad

    Bah tembak saja urg itu.... idea!

    Sponsored content

    Re: Bila Si Dia dah sakit hati, apa nak buat?

    Post by Sponsored content Today at 6:10 am


      Current date/time is Thu Dec 08, 2016 6:10 am