SABAH

...SELAMAT DATANG...

Selamat datang ke forum sabahan.bigforumpro.com
Selain daripada berforum di sini, komuniti ini juga aktif dalam outing di luar.

Mulaakan Topik Forum Anda hari ini untuk mendapatkan feedback daripada user lain.
SABAH

Komuniti Sabah - Negeri Dibawah Bayu

SELAMAT DATANG KE SABAHAN.BIGFORUMPRO.COM BERFORUM UNTUK MENGUPAS PERSOALAN DAN SEGALA MASALAH YANG ANDA HADAPI BERSAMA-SAMA DENGAN RAKAN ONLINE SABAHAN. TEMUI PENYELESAIAN PERSOALAN ANDA MELALUI INTERNET.

  Motivasi : Cinta Jujur

  Share
  avatar
  lutau
  Kapten
  Kapten

  Female
  Number of posts : 1619
  Age : 38
  Popular :
  100 / 100100 / 100

  Registration date : 2008-07-12

  Motivasi : Cinta Jujur

  Post by lutau on Thu Mar 12, 2009 11:17 pm

  Oke, satu artikel yg ingin aku share-kan ngan korang d sni.... its about "kejujuran".. Smile

  Dalam mana-mana perhubungan, kunci kebahagiaan adalah sikap jujur .

  Sikap positif yang lain kedua selepas itu. Tak kira perhubungan kawan, kekasih atau suami isteri (atau seorang suami dengan beberapa isteri), kejujuran adalah kunci utama untuk ia kekal lama.

  Punca lain seperti adanya orang ketiga, masalah kewangan, keperitan hidup atau masalah-masalah yang tak terungkap, boleh diharungi jika kejujuran kukuh di hati. Selepas jujur, timbul komitmen dan tanggungjawab.

  Cinta dalam mana-mana perhubungan putus kerana sudah tidak ada jujur. Kita adalah makhluk beremosi. Tak semua kita boleh kawal emosi, sebab itu tak semua orang ada sikap jujur, kerana tidak tahu bagaimana mengawal emosi.

  Emosi kita pula dipengaruhi 100% oleh nafsu. Nafsu adalah perosak sikap jujur .

  Nafsu mendorong Kita tamakkan cinta yang lebih bahagia dari seseorang, harta yang lebih banyak, hidup yang lebih sempurna, aliran duit yang lebih besar jumlahnya. Hanya kerana ini, banyak perhubungan suami isteri, kawan atau kekasih putus di tengah jalan.

  Jika Anda sedang dilanda masalah dalam perhubungan, terima hakikat akan ada seseorang yang lebih baik disediakan untuk Anda, bukan si dia lagi. Kena harungi masalah tu dengan sabar dengan emosi terkawal.

  Sama ada perhubungan berjaya dikekalkan semula atau terpaksa di putuskan, Anda kena bersedia menerima salah satu daripada situasi itu. Sama ada hasilnya baik atau buruk, kena be ready.

  Kita perlu sedar hukum sebab dan akibat. Setiap yang kita lakukan ada balasannya, ada akibatnya, kesan daripada perbuatan-perbuatan kita sendiri. Musibah dan masalah turun sebagai balasan kepada dosa-dosa yang lepas, besar atau kecil.

  Mungkin, ada perbuatan Anda yang tak disukai oleh mana-mana orang. Mungkin, Anda melanggar suruhan Yang Maha Esa. Dosa Anda dah berkoyan-koyan terkumpul banyaknya. Sedarkah Anda semua tu?

  Jadi, kena fikir sendiri apa yang Anda dah buat selama ni.[list=1][*]


  _________________

   Current date/time is Tue May 22, 2018 12:23 pm