SABAH

...SELAMAT DATANG...

Selamat datang ke forum sabahan.bigforumpro.com
Selain daripada berforum di sini, komuniti ini juga aktif dalam outing di luar.

Mulaakan Topik Forum Anda hari ini untuk mendapatkan feedback daripada user lain.
SABAH

Komuniti Sabah - Negeri Dibawah Bayu

SELAMAT DATANG KE SABAHAN.BIGFORUMPRO.COM BERFORUM UNTUK MENGUPAS PERSOALAN DAN SEGALA MASALAH YANG ANDA HADAPI BERSAMA-SAMA DENGAN RAKAN ONLINE SABAHAN. TEMUI PENYELESAIAN PERSOALAN ANDA MELALUI INTERNET.

    Convert,Hari Convert dan Nikahku..

    Share

    SyaLizz
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 3947
    Age : 59
    Location : dalam lappy
    Popular :
    89 / 10089 / 100

    Registration date : 2008-12-13

    Re: Convert,Hari Convert dan Nikahku..

    Post by SyaLizz on Wed Apr 01, 2009 11:02 pm

    Cucu cicit n 7 generasi ja ka..eheheehhe..

    Nda bha neway thanks arr.. Smile

    -(`imp.drlg)-
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 2287
    Age : 34
    Location : alam maya
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2009-01-06

    Re: Convert,Hari Convert dan Nikahku..

    Post by -(`imp.drlg)- on Wed Apr 01, 2009 11:39 pm

    Muah!! syukur la smuanya bjln lancar liz..insyallah aku dtg nnt nikah mu. sumil o liz ko pakai tudung Very Happy btl blang c pengsem ada mirip2 cgu ct hajar ni

    universal_studentz87
    Sabahan Boncer
    Sabahan Boncer

    Male
    Number of posts : 2017
    Age : 29
    Location : no user in this 4rum where im i right now
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-12-04

    Re: Convert,Hari Convert dan Nikahku..

    Post by universal_studentz87 on Thu Apr 02, 2009 12:14 am

    assalamualaikum lizz

    `~> dsini jasz nak share sama lizz.....jasz ni pun convert jg...bukan tulin islam.....jasz pun dri kecil minat dlm islam....jasz hafal sendiri kalimah syahadah 2..tak da yg tunjuk ba jasz.......entah la dri mana jasz pndai baxa..hanya tuhan yg tau.....8 tahun lepas 2 bru jasz bt keputusan sendiri masuk islam.....dlm 5 bulan family jasz masuk islm pasal mum kawin islam...bila semua da dlm muis..bru dorng tau jasz ni islam....agama lama jasz tentang habis...bab kmi ni kluarga pagan (tak da agama ) pas2 masuk RC......jasz ada adalah salah satu urg pengikut paderi masa 2...3 tahun jasz ikut.......seteah nenek2 tau kmi 1 keluarga islam..kmi kena halau dri kg tamparuli 2....jd jasz dan family tingal kat kk.......4 tahun kami tahan kena caci maki..tpi semua sabar jg...adik jasz smpai menagis sampai purtus asa....tpi jasz ckp sabar jak.....sapa tahan tingal pindah rendah jak......tpi jasz sabar jak......tahun2007 nenek n family kg pangil kmi balik.....dia minta maaf saa kami...tpi mama jasz ckp tak pa....d situ kmi 1 keluarga besar meating....ndak lama kemudian..25.07.2007 nenek n datuk masuk islam...kmi pun bnyak kazen islam.tpi tak mcm kmi yg dtentang..dsitu la dunia baru jasz rasa bermula ....jasz bersyukur pada ALLAH kerana tunjuk jalan yg benar kepaa Nenek DAN DATUK JASZ............tahun 2007la 1st raya d kg 2......memang sdih la........2 la pengalaman jasz......

    NAMA

    nama mesti la ada maksud......cri dlm buku...jgn bt nama yg tak da maksud.....pangil nama lama tak da masalah......tpi lebih baik ada nama islam........jess stallone ada nama jasz......nama islam putra ahmad jamil syafig bin abdullah....nama ni dberi 3 cikgu yg telah bnyak tunjuk ajar...

    bila da kita masuk islam aka convert kita dpangil MUALAF ( org baru dalm islam atau saudara baru) ....bila dda bergelar mualaf kita akan dlindungi olh umat isalam yg lama...dorng la yg akan melindung ta supaya tak sesat...untuk penagatahuan lizz...dalam islam ada 4 MAZAB yg brbeza....d malaysia kita guna mazab shafie..btl ka 2 ejaan sy tu Very Happy yg lain nanti la lizz belajar dgn muss...... jasz da bnyak ikut org2 lama...jasz penah jd tablik....3 tahun jasz ikut....bnyak yg jasz tau....bila da 3 tahun pas2 sambung belajar.....tiba2 ada ckp tablik ni bukan btl semua...2 la lizz kena ingat jgn dgr ckp org ..tnya muss luk......atau sapa2 yg tau la.....


    PELAJARAN YG PERAMA

    1.IQRAH - belajar mcm mau baca jawi mcm ABC jg ba ni....asz pun tak habis Very Happy

    2. SOLAT - beli buku sana muis Very Happy Very Happy solat 2 penting beli yg ada versi arab dan rumi......senag lizz baca..... SURAH AL-FATIHA lizz msti hafal luk...apa2 PUN SURAH AL-FATIHA surah yg pentin luk dhafal Very Happy doa makan jgn lupa....jauh lg perjalan lizz...make it simple k...jgn putus asa k.......klu ada apa mau tna jasz insyallah jasz tolong k...dont wory la my fren Very Happy Very Happy ....tpi setau jasz da kelas untuk orng2 MUALAF ba..kanak bg alaun lg 100 1 mounth klu tak silap...lizz cri2 la k sama muss. pelan2..nanti jasz tnya bapa jasz Very Happy

    ~> bnyak lg jasz mau taip tapi panat dri latihan tomoi....jasz ni bukan la pandai sangat tpi kongsi apa yg tau...klu mau test bat buli jg Very Happy Very Happy Very Happy....
    jasz ni pun nampak bukan alim....jgn tgok dri luar jak...dalaman sapa yg tau....

    2 jak la......hehehh....


    _________________
    jangan dikenang orang yang dah lama tiada..lupakan dia bt sementara waktu..jika ada jodoh disitu la pertemuan kita....dia tak ke mana2...dia ada berdekatan jg....tak da sapa yg tau dia kemana..kerana dia ingin berdiam diri bt sementara....persahabatan ada la penting...terus kan perjuagan untuk melaksanankan sesuatu aktiviti...that all....pis

    SyaLizz
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 3947
    Age : 59
    Location : dalam lappy
    Popular :
    89 / 10089 / 100

    Registration date : 2008-12-13

    Re: Convert,Hari Convert dan Nikahku..

    Post by SyaLizz on Thu Apr 02, 2009 11:54 am

    -(`imp.drlg)- wrote:Muah!! syukur la smuanya bjln lancar liz..insyallah aku dtg nnt nikah mu. sumil o liz ko pakai tudung Very Happy btl blang c pengsem ada mirip2 cgu ct hajar ni
    Thanks so much pyan
    Nananana ni lgi ckp cam ct hajar..adeiii
    Hehehe aduiii nda dpt ku lupakan hri kemarin.
    Hmm mo tny bha nda pa2 ka aku convert ngam2 april fool heheheehe.. Smile


    Last edited by Tery_Lizzie_Lizz on Thu Apr 02, 2009 12:01 pm; edited 1 time in total

    SyaLizz
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 3947
    Age : 59
    Location : dalam lappy
    Popular :
    89 / 10089 / 100

    Registration date : 2008-12-13

    Re: Convert,Hari Convert dan Nikahku..

    Post by SyaLizz on Thu Apr 02, 2009 12:00 pm

    universal_studentz87 wrote:assalamualaikum lizz

    `~> dsini jasz nak share sama lizz.....jasz ni pun convert jg...bukan tulin islam.....jasz pun dri kecil minat dlm islam....jasz hafal sendiri kalimah syahadah 2..tak da yg tunjuk ba jasz.......entah la dri mana jasz pndai baxa..hanya tuhan yg tau.....8 tahun lepas 2 bru jasz bt keputusan sendiri masuk islam.....dlm 5 bulan family jasz masuk islm pasal mum kawin islam...bila semua da dlm muis..bru dorng tau jasz ni islam....agama lama jasz tentang habis...bab kmi ni kluarga pagan (tak da agama ) pas2 masuk RC......jasz ada adalah salah satu urg pengikut paderi masa 2...3 tahun jasz ikut.......seteah nenek2 tau kmi 1 keluarga islam..kmi kena halau dri kg tamparuli 2....jd jasz dan family tingal kat kk.......4 tahun kami tahan kena caci maki..tpi semua sabar jg...adik jasz smpai menagis sampai purtus asa....tpi jasz ckp sabar jak.....sapa tahan tingal pindah rendah jak......tpi jasz sabar jak......tahun2007 nenek n family kg pangil kmi balik.....dia minta maaf saa kami...tpi mama jasz ckp tak pa....d situ kmi 1 keluarga besar meating....ndak lama kemudian..25.07.2007 nenek n datuk masuk islam...kmi pun bnyak kazen islam.tpi tak mcm kmi yg dtentang..dsitu la dunia baru jasz rasa bermula ....jasz bersyukur pada ALLAH kerana tunjuk jalan yg benar kepaa Nenek DAN DATUK JASZ............tahun 2007la 1st raya d kg 2......memang sdih la........2 la pengalaman jasz......

    NAMA

    nama mesti la ada maksud......cri dlm buku...jgn bt nama yg tak da maksud.....pangil nama lama tak da masalah......tpi lebih baik ada nama islam........jess stallone ada nama jasz......nama islam putra ahmad jamil syafig bin abdullah....nama ni dberi 3 cikgu yg telah bnyak tunjuk ajar...

    bila da kita masuk islam aka convert kita dpangil MUALAF ( org baru dalm islam atau saudara baru) ....bila dda bergelar mualaf kita akan dlindungi olh umat isalam yg lama...dorng la yg akan melindung ta supaya tak sesat...untuk penagatahuan lizz...dalam islam ada 4 MAZAB yg brbeza....d malaysia kita guna mazab shafie..btl ka 2 ejaan sy tu Very Happy yg lain nanti la lizz belajar dgn muss...... jasz da bnyak ikut org2 lama...jasz penah jd tablik....3 tahun jasz ikut....bnyak yg jasz tau....bila da 3 tahun pas2 sambung belajar.....tiba2 ada ckp tablik ni bukan btl semua...2 la lizz kena ingat jgn dgr ckp org ..tnya muss luk......atau sapa2 yg tau la.....


    PELAJARAN YG PERAMA

    1.IQRAH - belajar mcm mau baca jawi mcm ABC jg ba ni....asz pun tak habis Very Happy

    2. SOLAT - beli buku sana muis Very Happy Very Happy solat 2 penting beli yg ada versi arab dan rumi......senag lizz baca..... SURAH AL-FATIHA lizz msti hafal luk...apa2 PUN SURAH AL-FATIHA surah yg pentin luk dhafal Very Happy doa makan jgn lupa....jauh lg perjalan lizz...make it simple k...jgn putus asa k.......klu ada apa mau tna jasz insyallah jasz tolong k...dont wory la my fren Very Happy Very Happy ....tpi setau jasz da kelas untuk orng2 MUALAF ba..kanak bg alaun lg 100 1 mounth klu tak silap...lizz cri2 la k sama muss. pelan2..nanti jasz tnya bapa jasz Very Happy

    ~> bnyak lg jasz mau taip tapi panat dri latihan tomoi....jasz ni bukan la pandai sangat tpi kongsi apa yg tau...klu mau test bat buli jg Very Happy Very Happy Very Happy....
    jasz ni pun nampak bukan alim....jgn tgok dri luar jak...dalaman sapa yg tau....

    2 jak la......hehehh....
    Jasz..sedihnya cerita jasz
    Sedih lizz mo baca.yah jasz lizz hrp korang sntiasa mberi tunjuk ajar ahhh..
    Aku hrp aku di beri petunjuk di hari2 yg mdatang.
    Terima ksih segalanya terutamanya pada-NYA kerana mbuka hati ni tuk memeluk agama islam.
    Dan kwn2 semua yg bnyk mberi dorongan.
    Aku terlalu gembira..smpai skrg aku msi ingat hari kemarin.
    Sesungguhnya Allah itu Maha Besar.
    Yah Jasz,Lizz sd beli buku panduan solat kmrin hehehe..
    Jasz siuk oh mau baca..yg paling Lizz ingat khalimah syahadah yg Jasz n Pyan ksi semes..heheeheh
    Neway thanks so much to all my friend.
    Sayang korang semua. :miss:

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: Convert,Hari Convert dan Nikahku..

    Post by lutau on Sun Apr 05, 2009 10:40 pm

    assalamualaikum suma.. Very Happy Very Happy

    aduina...sekian lma aku tak on9 ni...nda sda aku tau crita apa2 ttg forum ni..huhuuu.... Rolling Eyes
    tp, yg pasti....aku sungguh b'syukur kerna syalizz dah sah memeluk agama Islam.. Very Happy dan alhamdulillah kerna semuanya b'jln ngan lancar & selamat.......
    Very Happy

    kpd syalizz, selamat menempuh "alam" baru dan wlu apapun bentuk cabaran yg bakal ko tempuh, hadapilah dgn tenang & penuh kesabaran....insyaallah, segalanya akan baik2 saja.
    Smile


    _________________

    universal_studentz87
    Sabahan Boncer
    Sabahan Boncer

    Male
    Number of posts : 2017
    Age : 29
    Location : no user in this 4rum where im i right now
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-12-04

    Re: Convert,Hari Convert dan Nikahku..

    Post by universal_studentz87 on Mon Apr 06, 2009 2:26 am

    lizz jgn baca jak....hayati ayat2 itu k....bila smbayang nanti sejuk jak hati....


    _________________
    jangan dikenang orang yang dah lama tiada..lupakan dia bt sementara waktu..jika ada jodoh disitu la pertemuan kita....dia tak ke mana2...dia ada berdekatan jg....tak da sapa yg tau dia kemana..kerana dia ingin berdiam diri bt sementara....persahabatan ada la penting...terus kan perjuagan untuk melaksanankan sesuatu aktiviti...that all....pis

    SyaLizz
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 3947
    Age : 59
    Location : dalam lappy
    Popular :
    89 / 10089 / 100

    Registration date : 2008-12-13

    Re: Convert,Hari Convert dan Nikahku..

    Post by SyaLizz on Tue Apr 07, 2009 2:57 am

    L|a wrote:assalamualaikum suma.. Very Happy Very Happy

    aduina...sekian lma aku tak on9 ni...nda sda aku tau crita apa2 ttg forum ni..huhuuu.... Rolling Eyes
    tp, yg pasti....aku sungguh b'syukur kerna syalizz dah sah memeluk agama Islam.. Very Happy danalhamdulillah kerna semuanya b'jln ngan lancar & selamat.......
    Very Happy

    kpd syalizz, selamat menempuh "alam" baru dan wlu apapun bentuk cabaran yg bakal ko tempuh, hadapilah dgn tenang & penuh kesabaran....insyaallah, segalanya akan baik2 saja.
    Smile
    Waalaikumusalam(ngam ka aku spell?)
    Ya Lutau dalenk.Tuh la apa yg ustazah cakap hari tu.
    Apapun kena trima dgn hati terbuka & ikhlas.
    Aku brsyukur sgt krna diberi peluang mengenali serta memeluk agama islam.
    Terima kasih pada kamu semua.Insyaallah semuanya akan bjln dgn lancar.Mudah2an amin.

    SyaLizz
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 3947
    Age : 59
    Location : dalam lappy
    Popular :
    89 / 10089 / 100

    Registration date : 2008-12-13

    Re: Convert,Hari Convert dan Nikahku..

    Post by SyaLizz on Sat May 02, 2009 9:21 am

    AssaLamUaLaikUm n sLmt PaGi seMua kwn2.. :salam: morning
    Dsini Aku m0 shArE sumTinG..
    S0ry c0z bt kAn kAmU terTanyA2 ttG Tarikh nIkAhkU. Sad
    sbnrnyA m0 kAwEn kJa cAm hUbbykU bknnyA sEnAnG..
    3 BuLan Perm0h0nAn kAwIn bArU dApAt kELuLusAn.
    M0 dApAtkAn 1 siGn drPd PihAk AtAsAn pUnyALah sUsAh.. scratch
    bUt, n0w dAh dApAt keLuLusAn nIkah..brU 2 hAri LepAs..tUh pUn kEnA pErtImbAnGkAn dAri berBaGai suDut..
    c0z..15.5 -19.6.09 Muss 0uTsTaTi0n d pULaU kUdaT..Tpi MunGkin kNa baGi kUar kiJaP m0 nIkAh.. Smile
    s0, kAmI nIkAh pAdA 29.05.09 bErsAmAAn hArI JuMaaT..bErtEMpAt dMuis KK..
    tApI seDihnyA..bArU nIkAh..pAstU..30hb 6..Muss piGi kUrsUs pULa di PerAk seLaMa 3buLan..UwAaaaa.. Crying or Very sad m0 iTut..m0 itUt

    p/s:sePa2 yG free time tUh daTanG La.n, kAmI AkAn binCanGkAn dGn Muss,DiAn n LunA kLu kAmI cUkUp MasA m0 aDakAn dinner.ApA2 hAL nnTi AkU giTaU.. :best:

    Cire86
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Male
    Number of posts : 2322
    Age : 30
    Location : kk
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2009-01-28

    Re: Convert,Hari Convert dan Nikahku..

    Post by Cire86 on Sat May 02, 2009 11:40 am

    Shocked maw kahwin pn mta klulusan ka??
    Waa...ber :thinking: blk klu maw kahwin ni Smile
    Bha lizz..km tggu jak ni..
    sia dtg jg klu km bt dinner gelak!
    kc hbs mknan ja kj sia sn gelak!


    _________________

    Miahahaha...Lutsu gelak!

    SyaLizz
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 3947
    Age : 59
    Location : dalam lappy
    Popular :
    89 / 10089 / 100

    Registration date : 2008-12-13

    Re: Convert,Hari Convert dan Nikahku..

    Post by SyaLizz on Sun May 03, 2009 5:58 pm

    Ya bha citut..susah ni kawin pak polisi..

    Neway thanks pd urg atasan Muss c0z bgi kelonggaran dgn mempercepatkan klulusan tanpa mnggu 3bln.. Smile

    Sponsored content

    Re: Convert,Hari Convert dan Nikahku..

    Post by Sponsored content Today at 12:07 pm


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 12:07 pm