SABAH

...SELAMAT DATANG...

Selamat datang ke forum sabahan.bigforumpro.com
Selain daripada berforum di sini, komuniti ini juga aktif dalam outing di luar.

Mulaakan Topik Forum Anda hari ini untuk mendapatkan feedback daripada user lain.
SABAH

Komuniti Sabah - Negeri Dibawah Bayu

SELAMAT DATANG KE SABAHAN.BIGFORUMPRO.COM BERFORUM UNTUK MENGUPAS PERSOALAN DAN SEGALA MASALAH YANG ANDA HADAPI BERSAMA-SAMA DENGAN RAKAN ONLINE SABAHAN. TEMUI PENYELESAIAN PERSOALAN ANDA MELALUI INTERNET.

    Tips bagi mereka yang mudah lupa.

    Share

    (o.egem.o)
    Forum Addicted
    Forum Addicted

    Male
    Number of posts : 4063
    Age : 31
    Location : d mana2 aku sll stay d c2 la..
    Popular :
    50 / 10050 / 100

    Registration date : 2009-01-28

    Tips bagi mereka yang mudah lupa.

    Post by (o.egem.o) on Thu Apr 09, 2009 11:54 pm

    Salah satu tanda kronik yang menunjukkan anda seorang yang pelupa ialah jika anda lupa nama sendiri. Ini menunjukkan anda menghadapi masalah yang agak serius. Saya ada berapa tips yang boleh meningkatkan kemampuan anda untuk mengingati/menghafal dengan lebih baik.

    Tetapi sebelum itu anda perlu tahu bahawa minda manusia pada asasnya di bahagikan kepada dua iaitu minda sedar (conscious mind) dan minda separa sedar (sub-conscious mind). Cara minda berfikir juga boleh dibahagikan kepada 2 bahagian iaitu mereka yang berfikiran kiri dan kanan.

    Minda kanan memproses maklumat secara menyeluruh, mengikut intuisi, penuh dengan imej visual, muzikal, irama dan juga sentuhan melalui pengalaman yang kita alami. Sebagai contoh mereka yang menggunakan minda di sebelah kanan ialah artis, pelukis, art/film director, designer dll. Manakala minda di sebelah kiri pula memproses maklumat secara analisis, langkah demi langkah, secara logik, satu demi satu. Contoh mereka yang menggunakan minda sebelah kiri ialah akauntan, doktor, perancang kewangan, peguam, saintis dll. Sebaik-baiknya penggunaan minda kiri dan kanan hendaklah seimbang bagi menghasilkan minda yang hebat.

    Selalunya peristiwa unik, dramatik dan ada unsur-unsur emosi biasanya lebih mudah di ingati. Anda hanya perlu mengingati detik-detik tersebut dan minda anda akan automatik boleh mengingatinya.

    Di bawah ni saya senaraikan beberapa tips bagi mengatasi masalah pada mereka yang mudah lupa.

    Tips yang pertama, bagi mereka yang selalu terlupa di mana mereka letakkan kunci rumah/kereta. Sebelum anda letakkan kunci di satu tempat, tutup mata dan bayangkan ada seekor burung kakaktua yang bewarna-warni di tempat tu berkata kunci kau kat sini, kunci kau kat sini, kunci kau kat sini. Jika anda masih lupa di mana letaknya kunci tu, cuba ingat balik apa burung kakak tua tu cakap.

    Tips yang kedua, menggunakan irama atau lagu. Advertising agency selalunya mencipta irama atau lagu dan juga slogan supaya apa yang hendak disampaikan mudah di ingati pengguna. 755 2525 Anda masih ingat lagi iklan pizza hut di mana iklan tersebut menggunakan lagu supaya kita mudah mengingati nombor telefon pizza hut. Saya rasa dah 10-15 tahun saya masih ingat nombor telefon pizza hut tu walaupun nombornya dah di tukar. Hebat bukan!

    Tip yang ketiga, ulang, ulang dan ulang. Kalau baru berkenalan dengan kawan yang baru, pastikan anda mengingati namanya, kalau lupa gak tanya balik. Salah satu cara lain kita boleh kaitkan nama kawan kita tu dengan benda ataupun aktiviti berkaitan. Sebagai contoh kalau nama kawan anda tu Mary bayangkan yang Mary sedang makan biskut Marie. Kena kreatif sikit dan bergantung juga pada situasi.

    Tip yang keempat, bagi mereka yang susah nak menghafal telefon nombor, saya ada satu teknik yang saya belajar dari Richard Bandler. Katalah nombor telefon tu 2036 0145. Selalunya kalau kita hafal kita akan sebut berulang kali, tapi kalau pakai teknik ni tak payah ulang-ulang. Mula-mula ambil pen tulis kat atas kertas, lepas tu anda tengok nombor kat kertas tu dan ambik gambar nombor tu menggunakan minda. Tengok nombor tu atas kertas yang anda tulis, pejamkan mata dan lihat nombor tu di dalam minda. Masa pejam mata tu bila anda dah nampak nombor tu dengan jelas, TAHNIAH anda telah berjaya. Besoknya masa nak ingat balik nombor tu pejamkan mata dan lihat balik nombor di atas tu di dalam minda anda. Saya telah cuba teknik ini dan ianya amat berkesan.

    Semoga tips-tips kat atas ni, sedikit sebanyak dapat membantu anda mengatasi masalah mudah lupa.

    saf zkuga
    Sabahan Sporty
    Sabahan Sporty

    Male
    Number of posts : 5100
    Age : 30
    Location : kota kinabalu
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2009-01-30

    Re: Tips bagi mereka yang mudah lupa.

    Post by saf zkuga on Fri Apr 10, 2009 1:05 pm

    wah....

    bagus ni.... :best:

    teknik menghafal kai ni....? :wee:

    yeokok_rosse@nanacey
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 10742
    Age : 68
    Location : keY keY lanD belOw da wiNd
    Popular :
    88 / 10088 / 100

    Registration date : 2008-11-11

    Re: Tips bagi mereka yang mudah lupa.

    Post by yeokok_rosse@nanacey on Fri Apr 10, 2009 4:42 pm

    sa pla lupa2 ingat.....susa sket lau cm tu kn


    _________________
    http://yeokoklife.blogspot.com/


    Contact yeokok


    ~~the FutUre bElonGs tO tHosE wHo bElieVe In thE BeautY Of thEir DreamS~~


    Send IM

    gundave85
    Sabahan Miner
    Sabahan Miner

    Male
    Number of posts : 1752
    Age : 31
    Location : siring belah kanan bahu jalan foh sang...
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2008-12-04

    Re: Tips bagi mereka yang mudah lupa.

    Post by gundave85 on Fri Apr 10, 2009 6:53 pm

    ko bguru sma Richard Bandler ka orang kanan Pengsem?? Shocked Laughing :korek:


    _________________



    "Don't trouble trouble until trouble troubles you."

    o.O>>-m>O.o
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 553
    Age : 29
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2009-01-22

    Re: Tips bagi mereka yang mudah lupa.

    Post by o.O>>-m>O.o on Fri Apr 10, 2009 9:53 pm

    adeh...numbul tipun sa sndiri pn sa nda ingat ba... Crying or Very sad Crying or Very sad
    mau cuba la ni tips.... Very Happy

    Sponsored content

    Re: Tips bagi mereka yang mudah lupa.

    Post by Sponsored content Today at 6:17 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 6:17 am