SABAH

...SELAMAT DATANG...

Selamat datang ke forum sabahan.bigforumpro.com
Selain daripada berforum di sini, komuniti ini juga aktif dalam outing di luar.

Mulaakan Topik Forum Anda hari ini untuk mendapatkan feedback daripada user lain.
SABAH

Komuniti Sabah - Negeri Dibawah Bayu

SELAMAT DATANG KE SABAHAN.BIGFORUMPRO.COM BERFORUM UNTUK MENGUPAS PERSOALAN DAN SEGALA MASALAH YANG ANDA HADAPI BERSAMA-SAMA DENGAN RAKAN ONLINE SABAHAN. TEMUI PENYELESAIAN PERSOALAN ANDA MELALUI INTERNET.

    8 Fakta Unik Tentang Cinta!

    Share

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    8 Fakta Unik Tentang Cinta!

    Post by lutau on Thu May 07, 2009 1:23 am


    Fakta Unik Tentang CINTA yg aku ingin share-kan ngan korg d sni...just for info, k! idea!

    1. Kajian otak manusia menunjukkan bahawa jika sesorang melihat dan merenung gambar orang yang disayanginya dalam tempoh yang lama, ia akan meransang bahagian ‘caudate’ otak iaitu bahagian yang menghasilkan rasa kemahuan yang kuat (craving).

    2. Lelaki yang mencium isterinya di pagi hari dikatakan akan hidup 5 tahun lebih lama daripada lelaki yang tidak melakukannya. ( Apa lagi, ciumlah isteri anda atau sekadar pelukan manja pun oke bah..)

    3. 2 per 3 orang mengatakan bahawa mereka jatuh cinta kepada seseorang yang mereka kenal lama berbanding dengan seseorang yang mereka baru kenal.(Selebihnya cinta pandang pertama, mgkin!)

    4. 43% wanita tidak suka lelaki menulis ‘love’ atau ‘cinta’ di atas kad,email dan sms melainkan kata-kata tersebut disertakan dengan komitmen. ( Nampaknya kaum hawa memandang serius terhadap kata-kata cinta)

    5. Seseorang yang baru jatuh cinta dan dilamun cinta akan mengeluarkan hormon serotonin yang sedikit, jumlahnya seperti tahap kandungan hormon orang yang dilanda penyakit obsesi terlampau. Sebab tu orang yang dilamun cinta memang kelihatan seperti orang gila!!

    6. Mengikut kajian Dr. Helen Fisher dari Rutgers University, penulis buku ‘Why We Love', apabila seseorang baru berpisah (break up), dia akan berasa semakin sayang terhadap bekas pasangannya. Bahagian otak yang membuat kita rasa gembira terus aktif pada ketika ini. (Sebab tu lah kebanyakan pasangan yang baru berpisah tak boleh tahan perasaan sayang dan rindu sewaktu mereka masih bersama dulu..ishh..ishh...ishhhhh)

    7. Mengikut teori matematik, seseorang seharusnya bercinta/couple dengan sedozen orang sebelum menemui pasangan yang boleh dijadikan pasangan hidup sejati. (Teori matematik jak pun, suka hati andalah nak ikut ke tak)

    8. Ini akan mengejutkan anda : Cinta yang bahagia akan membuatkan kedua-dua lelaki dan wanita menjadi gembira. Semakin kuat komitmen mereka terhadap hubungan, semakin bertambah gembira mereka.


    Very Happy Very Happy Very Happy


    _________________

    yeokok_rosse@nanacey
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 10742
    Age : 68
    Location : keY keY lanD belOw da wiNd
    Popular :
    88 / 10088 / 100

    Registration date : 2008-11-11

    Re: 8 Fakta Unik Tentang Cinta!

    Post by yeokok_rosse@nanacey on Thu May 07, 2009 1:33 am

    8. Ini akan mengejutkan anda : Cinta yang bahagia akan membuatkan kedua-dua lelaki dan wanita menjadi gembira. Semakin kuat komitmen mereka terhadap hubungan, semakin bertambah gembira mereka.

    its love???....:miss:


    _________________
    http://yeokoklife.blogspot.com/


    Contact yeokok


    ~~the FutUre bElonGs tO tHosE wHo bElieVe In thE BeautY Of thEir DreamS~~


    Send IM

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: 8 Fakta Unik Tentang Cinta!

    Post by lutau on Thu May 07, 2009 11:24 am

    iyahh....mestilah bahagia dan gembira bila b'sama ngan org yg kita cintai kan..lebih2 lg si dia juga merasakan bgitu t'hdp diri kita. Wlupun bgitu, kebahagian itu haruslah dikekalkan dgn memupuk & memelihara p'hbgn sedia ada agar sntiasa mesra & setia hingga ke akhirnya.

    Hari2 sygggg.... :miss:


    _________________

    yeokok_rosse@nanacey
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 10742
    Age : 68
    Location : keY keY lanD belOw da wiNd
    Popular :
    88 / 10088 / 100

    Registration date : 2008-11-11

    Re: 8 Fakta Unik Tentang Cinta!

    Post by yeokok_rosse@nanacey on Thu May 07, 2009 12:15 pm

    :miss:..eya sis..bahagia bersama insan tersayang adalah apa yang kita harus miliki....Sad..namun tanpa insan tersayang........bahagiakn jiwa bersama teman2 sekeliling...idea!...

    :miss:...betapa ianya apa yang ingin sa impikan dalam hidup


    _________________
    http://yeokoklife.blogspot.com/


    Contact yeokok


    ~~the FutUre bElonGs tO tHosE wHo bElieVe In thE BeautY Of thEir DreamS~~


    Send IM

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: 8 Fakta Unik Tentang Cinta!

    Post by lutau on Thu May 07, 2009 12:51 pm

    ngan kwn2 pun kita mampu bahagia & hepi gak wlupun tanpa insan istimewa...tp, pengisian dlm jiwa tu agak b'beza & b'lainan.. idea! tak suma kwn mampu mengisi jiwa kita kerna dlm b'kwn lain piil-nya... idea! dan wlupun ada kwn, tp jiwa kita ttp akan rs kekosongan sbb tiada cinta d dlmnya. so, dlm p'hbgn istimewa lak ianya lebih menjurus kpd komitmen utk p'kongsian kehidupan zahir & batin....


    _________________

    (¯`·._åLåM¤KiåMåt _.·´¯)
    Pegawai Waran 1
    Pegawai Waran 1

    Female
    Number of posts : 201
    Age : 105
    Location : malaysia
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2009-02-12

    Re: 8 Fakta Unik Tentang Cinta!

    Post by (¯`·._åLåM¤KiåMåt _.·´¯) on Thu May 07, 2009 3:09 pm

    cinta oh cinta Laughing

    Sponsored content

    Re: 8 Fakta Unik Tentang Cinta!

    Post by Sponsored content Today at 2:26 am


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 2:26 am