SABAH

...SELAMAT DATANG...

Selamat datang ke forum sabahan.bigforumpro.com
Selain daripada berforum di sini, komuniti ini juga aktif dalam outing di luar.

Mulaakan Topik Forum Anda hari ini untuk mendapatkan feedback daripada user lain.
SABAH

Komuniti Sabah - Negeri Dibawah Bayu

SELAMAT DATANG KE SABAHAN.BIGFORUMPRO.COM BERFORUM UNTUK MENGUPAS PERSOALAN DAN SEGALA MASALAH YANG ANDA HADAPI BERSAMA-SAMA DENGAN RAKAN ONLINE SABAHAN. TEMUI PENYELESAIAN PERSOALAN ANDA MELALUI INTERNET.

    Bantuan : Komputer 'slow'?!?!

    Share

    IzuaL
    Admin
    Admin

    Male
    Number of posts : 1655
    Age : 89
    Popular :
    8 / 1008 / 100

    Registration date : 2008-10-31

    Bantuan : Komputer 'slow'?!?!

    Post by IzuaL on Fri Jul 31, 2009 2:25 am

    Assalamualaikum,

    artikel ini menerangkan bagaimana "clean"/bersih sistem komputer anda. jika ada apa-apa masalah sila lah tinggalkan komen disini. tujuan artikel ini adalah untuk membantu mereka yang tidak tahu bagaimana untuk clean/bersihkan komputer/laptop mereka. jadi jika anda memerlukan ikuti langkah demi langkah, mungkin ia dapat membantu anda.ia mudah saja dan bukan sebuah programming.. ehehehe

    saya tidaklah mahir mengenai komputer, tapi langkah yang diberikan dapat membantu anda dalam menyelesaikan masalah komputer "slow".

    Langkah 1
    bersihkan kesemua fail lama yang tidak digunakan.

    1. Klik pada butang START.
    2. Pilih My Computer.
    3. Pergi ke "Local disk (C:\) dan "Right-Click"
    4. Dan Pilih "Properties"
    5. Sekarang Klik pada "Disk Cleanup"
    6. Dan keluar sesuatu aplikasi. dan biarkan seketika
    7. Klik "More Options"
    8. Klik pada bahagian "System Restore" dan butang "clean up" ; You can free more disk space by removing all but the most recent restore point.
    9. Dan Klik "YES"
    10. Kembali kepada tab "Disk Cleanup", tick-kan kesemua "boxes" dan klik "OK" dan "YES".

    Inilah salah satu bahagian aplikasi yang dapat membantu anda dalam membersihkan komputer anda.
    Jangan dibiarkan lama 'download' aplikasi "CCleaner"

    Code:
    http://www.ccleaner.com/download

    "RUN"-kan setup dan mulakan aplikasi. aplikasi ini sangat mudah digunakan takperlu menggunakan ebook atau kursus untuk meggunakan aplikasi ini. ok, apabila "running", klik pada "Clean up" dan klik OK.

    * Nota : jika anda melakukannya, maka kesemua password yang tersimpan dan URL internet juga akan terpadam. untuk mengelakkan ianya berlaku, untick pada "cookies", "Recent typed URL", "index.bat", "Autocomplete from history".
    dan kelebihan aplikasi ini memberikan banyak fungsi, seperti "clean/bersihkan" registry.
    Klik pada "Problems" dam klik "Scan for issues"
    setelah selesai, klik pada "fix checked".
    klik YA, dan SAVE jika anda ingin buat "backup"
    Klik No, untuk ok.


    Setelah selesai dalam Clean/bersih untuk komputer anda, maka inkuti langkah ini untuk menghapuskan Malware dari komputer anda.

    1. Pertama sekali apa yang anda perlukan adan "Scanner" untuk malware ini, bukan "Scanner" gambar tu, maaf ya. maksudnya adalah Aplikasi. Yang dicadangankan adalah :

    - Ad-Aware
    Code:
    http://www.download.com/Ad-Aware-SE-Personal-Edition/3000-8022_4-10045910.html?part=dl-ad-aware&subj=dl&tag=top5

    - Spybot Search and Destroy
    Code:
    http://www.safer-networking.org/en/mirrors/index.html

    - Spyware Blaster
    Code:
    http://www.techspot.com/download568.html

    - SpywareGuard
    Code:
    http://www.javacoolsoftware.net.nyud.net:8090/downloads/spywareguardsetup.exe


    Ok selesai bahagian scanner malware, kita kebahagian "Anti-Virus".
    Disini saya berikan pelbagai anti-virus. FREE..
    PERHATIAN : Jangan Install Kesemua Aplikasi Anti-Virus Ini, Kalau mahu "hangkang"/Kondem/Rosak komputer anda maka install-lah kesemuanya. Tapi kalau DOWNLOAD kesemuanya Boleh. tiada masalah.

    AVG Free Edition Download : 21,6MB
    Code:
    http://www.grisoft.com/doc/71/lng/ww/tpl/tpl01

    Produk dari syarikat Grisoft, avg ini juga popular dalam kalangan geng2 free. maka gunalah "Free Edition".

    Avast antivirus. Download : 10,02MB
    Code:
    http://www.avast.com/eng/download-avast-home.html

    The Avast 4 Home Edition ianya FREE.

    AntiVir Personal Edition Download : 11,3MB
    Code:
    http://www.free-av.com/antivirus/allinonen.html

    BitDefender Download : 13,1MB
    Code:
    http://www.bitdefender.com/site/Main/view/Download-Free-Products.html?menu_id=21

    Jika anda rasa inginkan yang lebih hebat dan berkualiti, belilah aplikasi anti-virus dimana2 kedai2 berdekatan dengan rumah anda. antara anti-virus yang saya syorkan :
    - NOD32
    - McAfee
    - Kaspersky
    - BitDefender
    - AVG Anti-Spyware

    untuk pengawasan yang lebih baik, sentiasa up-to-date windows anda :
    Code:
    http://update.microsoft.com/microsoftupdate/v6/default.aspx?ln=en-us

    ikuti kesemua penerangannya dan 'install' kesemua updates. 'service pack 2' salah satu yang serba kekurangan, maka update-kan lah.

    Jadi, sekarang anda BEBAS dari spyware dan Virus, dan sentiasakan 'update'. tapi kita belum selesai lagi disini.kita sudah 'cleanup' dan jika masih berkeadaan lambat/slow, maka anda perlu melakukan "Fragmentation"

    Pergi ke 'START' > ALL PROGRAMS > ACCESSORIES > SYSTEM TOOL > DISK DEFRAGMENTER

    lebih terperinci :
    1) Pergi ke START
    2) Pilih ALL PROGRAMS
    3) Pergi ACCESSORIES
    4) Kemudian "SYSTEM TOOLS"
    5) Klik pada DISK DEFRAGMENTER

    Jika anda jalankan aplikasi ini, ia mengambil masa yang LAMA. apapun bersabar untuk mendapatkan komputer yang memuaskan hati. heheh betul?

    ikuti manual langkah demi langkah, maka komputer anda akan beroperasi lebih , lebih laju dan lebih stabil.

    Jika masih mengalami masalah slow, kemungkinan hardware anda bermasalah. jika anda rasa tidak. maka dengan senang hati aku mengatakan FORMAT!. hehehehehehehe. heran saya..

    JIKA ARTIKEL SAYA DAPAT MEMBANTU ANDA. SILA 'FEEDBACK' DISINI.


    _________________
    Klik Untuk Mendapat Bantuan Sabahan Forum :
    Cara Berforum * Cara Daftar Ahli * Etika Sabahan Forum

    kodop
    Kopral
    Kopral

    Male
    Number of posts : 40
    Age : 39
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2009-07-30

    Re: Bantuan : Komputer 'slow'?!?!

    Post by kodop on Fri Jul 31, 2009 1:08 pm

    Perkongsian yang sangat berguna..terima kasih banyak2..
    Secara kebetulan pula PC sya ni pun ada problem...
    Jadi mau minta tolong lah kalau boleh...
    Sya pakai platform Windows Vista...masalahnya nda dapat buka control panel, setiap kali buka mesti crash... APPCRASH... Apa tu problem dia...
    Terima kasih...

    yeokok_rosse@nanacey
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 10742
    Age : 68
    Location : keY keY lanD belOw da wiNd
    Popular :
    88 / 10088 / 100

    Registration date : 2008-11-11

    Re: Bantuan : Komputer 'slow'?!?!

    Post by yeokok_rosse@nanacey on Fri Jul 31, 2009 2:02 pm

    apakah suatu anitvirus tu boleh menyebabkan PC lambat???...atau adakah memory yg kecil yg menyebabkan ianya lambat???...plzz tlg sa...pc sa lmbt Sad


    _________________
    http://yeokoklife.blogspot.com/


    Contact yeokok


    ~~the FutUre bElonGs tO tHosE wHo bElieVe In thE BeautY Of thEir DreamS~~


    Send IM

    IzuaL
    Admin
    Admin

    Male
    Number of posts : 1655
    Age : 89
    Popular :
    8 / 1008 / 100

    Registration date : 2008-10-31

    Re: Bantuan : Komputer 'slow'?!?!

    Post by IzuaL on Fri Jul 31, 2009 10:39 pm

    kodop wrote:Perkongsian yang sangat berguna..terima kasih banyak2..
    Secara kebetulan pula PC sya ni pun ada problem...
    Jadi mau minta tolong lah kalau boleh...
    Sya pakai platform Windows Vista...masalahnya nda dapat buka control panel, setiap kali buka mesti crash... APPCRASH... Apa tu problem dia...
    Terima kasih...

    ok terima kasih, saya juga tidak mahir dalam komputer sepenuhnya. tetapi mungkin ini akan dapat membantu anda.

    mengikut dari pengalaman penggunaan Vista ini sebenarnya masih dalam BETA, samaada ia Vista Home, Vista Enterprise ataupun Vista Ultimate. kesemua keluaran vista masih lagi tidak sempurna/lengkap. sebenarnyalah, tapi tidak tahulah pengeluar microsoft, hanya dia yang tahu.

    sebab-sebab saya mengatakan ia tidak sempurna/lengkap kerana kesemua masalah yang di hadapi oleh pengguna Vista adalah masa 'CRASH'. dan masalah ini tidaklah tetap pada satu masa dan tempat. bagi anda bermasalah di area 'control panel', ada pula dikawasan 'internet explorer', dan ada pula bahagian desktop sudah berlaku.

    selalunya 'mereka' yang telah kena keadaan begini selalunya mereka hanya 'repair' vista mereka dengan 're-install' semula vista mereka atau pun format dan install semua.

    hanya itu saja cadangan yang dapat diberikan. apapun sila buat rujukan di www.microsoft.com.

    p/s : adalah dicadangkan menggunakan Windows XP (SP3) ataupun yang lebih hebat adalah Windows 7. Windows 7 Ini adalah diapdatasi dari kelemahan2 Vista dan kelebihan-kelebihan Windows dan disatukan kepada Windows 7.

    sekian terima kasih. jika mempunyai masalah. silalah 'reply' disini. terima kasih


    _________________
    Klik Untuk Mendapat Bantuan Sabahan Forum :
    Cara Berforum * Cara Daftar Ahli * Etika Sabahan Forum

    IzuaL
    Admin
    Admin

    Male
    Number of posts : 1655
    Age : 89
    Popular :
    8 / 1008 / 100

    Registration date : 2008-10-31

    Re: Bantuan : Komputer 'slow'?!?!

    Post by IzuaL on Fri Jul 31, 2009 10:59 pm

    yeokok_rosse@nanacey wrote:apakah suatu anitvirus tu boleh menyebabkan PC lambat???...atau adakah memory yg kecil yg menyebabkan ianya lambat???...plzz tlg sa...pc sa lmbt Sad

    terima kasih. soalan anda ?
    1. Adakah antivirus menyebabkan PC lambat?
    2. Memory yang kecil menyebabkan lambat?


    Jawapan pada bahagian pertama.
    - sebenarnnya ia tidak ada kena mengena dengan operasi sistem komputer, TETAPI.. jika anda menggunakan perkakasan/hardware yang lama dan menggunakan sistem aplikasi anti-virus yang baru maka ia akan berlaku begitu. dan bukan semua anti-virus yang membuat begitu. sebelum anda INSTALL sesuatu APLIKASI SILA BACA DAN FAHAMI SISTEM OPERASI YANG DIPERLUKAN.
    - salah satu anti-virus yang memerlukan sistem operasi yang sangat tinggi adalah 'Anti-Virus NORTON' jika saya tidak silap.
    - lebih baik anda menggunakan NOD21, AVG ataupun Kaspersky. (tetapi bukan ketiga-tiganya diinstal, salah satu saja.)

    jawapan pada bahagian kedua.
    - memory yang kecil selalunya tidak menganggu mengenai slownya keadaan komputer anda. TETAPI FAIL YANG MELEBIHI dari had adalah punca utama yang menyebabkan komputer anda slow.
    - sebagai contoh untuk anda memahami situasi diatas. seperti

    * Hardisk ------------------------ 80GB.
    * Penggunaan Sistem Windows --- 15GB. (tolak 80GB = 65GB)
    * Penggunaan Aplikasi (kesemua) - 20GB. (tolak 65GB = 45GB)
    * Penggunaan Fail (kesemua) ----- 40GB. (tolak 45GB = 5GB)

    - maka jika anda hanya ada kekosongan pada 5GB dan setiap penggunaan aplikasi yang AKTIF dia juga akan menggunakan beberapa byte dalam operasi. jika dicampur2 semua dan AKTIF maka hanya tertinggal 1GB. kemungkinan besar ada akan layan sebuah SIPUT berteknologi.

    - hehehe jangan marah dan jangan kecil hati. tapi IKUTI LANGKAH diatas.
    - kemudian UN-INSTALL lah aplikasi yang tidak digunakan.
    - CLEAN benda2 mengarut.
    - sekian terima kasih. jika masih bermasalah silalah sampai persoalan anda disini.
    - jika ia amat membantu anda silalah 'FEED BACK' disini.


    _________________
    Klik Untuk Mendapat Bantuan Sabahan Forum :
    Cara Berforum * Cara Daftar Ahli * Etika Sabahan Forum

    kodop
    Kopral
    Kopral

    Male
    Number of posts : 40
    Age : 39
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2009-07-30

    Re: Bantuan : Komputer 'slow'?!?!

    Post by kodop on Fri Jul 31, 2009 11:14 pm

    IzuaL wrote:
    kodop wrote:Perkongsian yang sangat berguna..terima kasih banyak2..
    Secara kebetulan pula PC sya ni pun ada problem...
    Jadi mau minta tolong lah kalau boleh...
    Sya pakai platform Windows Vista...masalahnya nda dapat buka control panel, setiap kali buka mesti crash... APPCRASH... Apa tu problem dia...
    Terima kasih...

    ok terima kasih, saya juga tidak mahir dalam komputer sepenuhnya. tetapi mungkin ini akan dapat membantu anda.

    mengikut dari pengalaman penggunaan Vista ini sebenarnya masih dalam BETA, samaada ia Vista Home, Vista Enterprise ataupun Vista Ultimate. kesemua keluaran vista masih lagi tidak sempurna/lengkap. sebenarnyalah, tapi tidak tahulah pengeluar microsoft, hanya dia yang tahu.

    sebab-sebab saya mengatakan ia tidak sempurna/lengkap kerana kesemua masalah yang di hadapi oleh pengguna Vista adalah masa 'CRASH'. dan masalah ini tidaklah tetap pada satu masa dan tempat. bagi anda bermasalah di area 'control panel', ada pula dikawasan 'internet explorer', dan ada pula bahagian desktop sudah berlaku.

    selalunya 'mereka' yang telah kena keadaan begini selalunya mereka hanya 'repair' vista mereka dengan 're-install' semula vista mereka atau pun format dan install semua.

    hanya itu saja cadangan yang dapat diberikan. apapun sila buat rujukan di www.microsoft.com.

    p/s : adalah dicadangkan menggunakan Windows XP (SP3) ataupun yang lebih hebat adalah Windows 7. Windows 7 Ini adalah diapdatasi dari kelemahan2 Vista dan kelebihan-kelebihan Windows dan disatukan kepada Windows 7.

    sekian terima kasih. jika mempunyai masalah. silalah 'reply' disini. terima kasih

    Terima kasih di atas respon yang diberikan... Memang betul macam yg saudara katakan tu.. Vista ni mmg masih nda sempurna... selalu sangat crash.. asal terlebih buat kerja... atau salah install sesuatu... adalah tu problem yg timbul... Kalau gitu..terpaksalah ni downgrade jak PC sya ni...guna balik XP..

    IzuaL
    Admin
    Admin

    Male
    Number of posts : 1655
    Age : 89
    Popular :
    8 / 1008 / 100

    Registration date : 2008-10-31

    Re: Bantuan : Komputer 'slow'?!?!

    Post by IzuaL on Sat Aug 01, 2009 2:48 pm

    Terima kasih di atas respon yang diberikan...
    Memang betul macam yg saudara katakan tu.. Vista ni mmg masih nda
    sempurna... selalu sangat crash.. asal terlebih buat kerja... atau
    salah install sesuatu... adalah tu problem yg timbul... Kalau
    gitu..terpaksalah ni downgrade jak PC sya ni...guna balik XP..


    ok juga.. apa kata cuba2lah windows 7. hehe baru mantap..


    _________________
    Klik Untuk Mendapat Bantuan Sabahan Forum :
    Cara Berforum * Cara Daftar Ahli * Etika Sabahan Forum

    kodop
    Kopral
    Kopral

    Male
    Number of posts : 40
    Age : 39
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2009-07-30

    Re: Bantuan : Komputer 'slow'?!?!

    Post by kodop on Tue Aug 04, 2009 2:36 am

    IzuaL wrote:
    Terima kasih di atas respon yang diberikan...
    Memang betul macam yg saudara katakan tu.. Vista ni mmg masih nda
    sempurna... selalu sangat crash.. asal terlebih buat kerja... atau
    salah install sesuatu... adalah tu problem yg timbul... Kalau
    gitu..terpaksalah ni downgrade jak PC sya ni...guna balik XP..


    ok juga.. apa kata cuba2lah windows 7. hehe baru mantap..
    Okey juga tu... nanti cuba2 juga ni dapatkan windows 7... ada yg boleh didonlod kah? hehehe...

    IzuaL
    Admin
    Admin

    Male
    Number of posts : 1655
    Age : 89
    Popular :
    8 / 1008 / 100

    Registration date : 2008-10-31

    Re: Bantuan : Komputer 'slow'?!?!

    Post by IzuaL on Wed Aug 05, 2009 1:27 am



    Faster Internet - Onspeed 5.0.181

    Do you want to speed up your internet connectionuse this software
    Dial up: # 10x-15x faster speed increases on your dial up connection. Keep your existing ISP and phone line
    Mobile broadband: Up to 10x faster speed increases on your mobile broadband connection. Works with all USB Dongles and Datacards
    Works with GPRS/3G/HSPDA. Works with all mobile networks incl. O2, Vodafone, 3, T-mobile, Orange
    Broadband: 5x faster speed increases.

    http://hotfile.com/dl/7573266/7c93d51/OnS.rar.html



    ----




    cFosSpeed is a network driver, which attaches itself to existing Internet connections. It then optimizes data transfer by means of Traffic Shaping. Traffic Shaping is a method for optimizing the Internet traffic. It allows maximum speed while ensuring minimal Ping. You can use cFosSpeed with a router and/or a DSL-modem or cable-modem. You can also use cFosSpeed with other types of Internet access, ie. whenever you already have an existing Internet connection. cFosSpeed supports a wide variety of connections, like DSL, cable, ISDN, UMTS, etc


    http://uploading.com/files/3JXWQ06Z/cfosspeed424.rar.html
    OR
    http://rapidshare.com/files/230535528/cfosspeed424.rar

    guna ini utk speed up internet.. sekali 2 ko guna broo..




    ----

    windows 7 !! yeah!!!

    Code:
    http://rapidshare.com/files/177517881/win7beta7000.downarchive.part01.rar
    http://rapidshare.com/files/177517855/win7beta7000.downarchive.part02.rar
    http://rapidshare.com/files/177518019/win7beta7000.downarchive.part03.rar
    http://rapidshare.com/files/177517834/win7beta7000.downarchive.part04.rar
    http://rapidshare.com/files/177518128/win7beta7000.downarchive.part05.rar
    http://rapidshare.com/files/177517889/win7beta7000.downarchive.part06.rar
    http://rapidshare.com/files/177518064/win7beta7000.downarchive.part07.rar
    http://rapidshare.com/files/177517793/win7beta7000.downarchive.part08.rar
    http://rapidshare.com/files/177517979/win7beta7000.downarchive.part09.rar
    http://rapidshare.com/files/177517874/win7beta7000.downarchive.part10.rar
    http://rapidshare.com/files/177518085/win7beta7000.downarchive.part11.rar
    http://rapidshare.com/files/177517788/win7beta7000.downarchive.part12.rar
    http://rapidshare.com/files/177517939/win7beta7000.downarchive.part13.rar
    http://rapidshare.com/files/177517780/win7beta7000.downarchive.part14.rar
    http://rapidshare.com/files/177517980/win7beta7000.downarchive.part15.rar
    http://rapidshare.com/files/177517995/win7beta7000.downarchive.part16.rar
    http://rapidshare.com/files/177518078/win7beta7000.downarchive.part17.rar
    http://rapidshare.com/files/177517818/win7beta7000.downarchive.part18.rar
    http://rapidshare.com/files/177518008/win7beta7000.downarchive.part19.rar
    http://rapidshare.com/files/177517783/win7beta7000.downarchive.part20.rar
    http://rapidshare.com/files/177518044/win7beta7000.downarchive.part21.rar
    http://rapidshare.com/files/177517869/win7beta7000.downarchive.part22.rar
    http://rapidshare.com/files/177517967/win7beta7000.downarchive.part23.rar
    http://rapidshare.com/files/177517483/win7beta7000.downarchive.part24.rar


    http://rapidshare.com/files/177272223/wb-7000win7x86.part01.rar
    http://rapidshare.com/files/177273049/wb-7000win7x86.part02.rar
    http://rapidshare.com/files/177273398/wb-7000win7x86.part03.rar
    http://rapidshare.com/files/177273056/wb-7000win7x86.part04.rar
    http://rapidshare.com/files/177273421/wb-7000win7x86.part05.rar
    http://rapidshare.com/files/177273010/wb-7000win7x86.part06.rar
    http://rapidshare.com/files/177273346/wb-7000win7x86.part07.rar
    http://rapidshare.com/files/177273112/wb-7000win7x86.part08.rar
    http://rapidshare.com/files/177273344/wb-7000win7x86.part09.rar
    http://rapidshare.com/files/177272920/wb-7000win7x86.part10.rar
    http://rapidshare.com/files/177273377/wb-7000win7x86.part11.rar
    http://rapidshare.com/files/177272906/wb-7000win7x86.part12.rar
    http://rapidshare.com/files/177272432/wb-7000win7x86.part13.rar


    megaupload.com:
    http://www.megaupload.com/?d=hj8x980d
    http://www.megaupload.com/?d=ald08vs5
    http://www.megaupload.com/?d=r55dt5pe
    http://www.megaupload.com/?d=uxp8jtnj
    http://www.megaupload.com/?d=reeoxvx7
    http://www.megaupload.com/?d=duc0jtn5
    http://www.megaupload.com/?d=j54hxqt5
    http://www.megaupload.com/?d=kscbux6g
    http://www.megaupload.com/?d=8awp5qv1
    http://www.megaupload.com/?d=a9lhizm5
    http://www.megaupload.com/?d=m9oxo9wr
    http://www.megaupload.com/?d=5wdelahh
    http://www.megaupload.com/?d=5h04sfcn
    http://www.megaupload.com/?d=fsg2d1kd
    http://www.megaupload.com/?d=bk1xhk9g
    http://www.megaupload.com/?d=pp6jqypc
    http://www.megaupload.com/?d=6nq1smwd
    http://www.megaupload.com/?d=cdivdbjk
    http://www.megaupload.com/?d=rtkzqiqf
    http://www.megaupload.com/?d=dhthonwz
    http://www.megaupload.com/?d=azie0l3r
    http://www.megaupload.com/?d=dnp0v363
    http://www.megaupload.com/?d=yadhtf3k
    http://www.megaupload.com/?d=tdtff9f


    _________________
    Klik Untuk Mendapat Bantuan Sabahan Forum :
    Cara Berforum * Cara Daftar Ahli * Etika Sabahan Forum

    SABAH
    Admin
    Admin

    Male
    Number of posts : 748
    Age : 33
    Location : Papar - Kota Kinabalu -Kudat
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-01

    Re: Bantuan : Komputer 'slow'?!?!

    Post by SABAH on Thu Aug 06, 2009 6:53 pm

    23 Tips How to Speed Up Your XP





    Since defragging the disk won't do much to improve Windows
    XP performance, here are 23 suggestions that will. Each can enhance the
    performance and reliability of your customers' PCs. Best of all, most of them
    will cost you nothing.


    1.) To decrease a system's boot time and increase system
    performance, use the money you save by not buying defragmentation software --
    the built-in Windows defragmenter works just fine -- and instead equip the
    computer with an Ultra-133 or Serial ATA hard drive with 8-MB cache buffer.





    2.) If a PC has less than 512 MB of RAM, add more memory.
    This is a relatively inexpensive and easy upgrade that can dramatically improve
    system performance.





    3.) Ensure that Windows XP is utilizing the NTFS file system.
    If you're not sure, here's how to check: First, double-click the My Computer
    icon, right-click on the C: Drive, then select Properties. Next, examine the
    File System type; if it says FAT32, then back-up any important data. Next,
    click Start, click Run, type CMD, and then click OK. At the prompt, type
    CONVERT C: /FS:NTFS and press the Enter key. This process may take a while;
    it's important that the computer be uninterrupted and virus-free. The file
    system used by the bootable drive will be either FAT32 or NTFS. I highly
    recommend NTFS for its superior security, reliability, and efficiency with
    larger disk drives.





    4.) Disable file indexing. The indexing service extracts
    information from documents and other files on the hard drive and creates a
    "searchable keyword index." As you can imagine, this process can be
    quite taxing on any system.





    The idea is that the user can search for a word, phrase, or
    property inside a document, should they have hundreds or thousands of documents
    and not know the file name of the document they want. Windows XP's built-in
    search functionality can still perform these kinds of searches without the
    Indexing service. It just takes longer. The OS has to open each file at the
    time of the request to help find what the user is looking for.





    Most people never need this feature of search. Those who do
    are typically in a large corporate environment where thousands of documents are
    located on at least one server. But if you're a typical system builder, most of
    your clients are small and medium businesses. And if your clients have no need
    for this search feature, I recommend disabling it.





    Here's how: First, double-click the My Computer icon. Next,
    right-click on the C: Drive, then select Properties. Uncheck "Allow
    Indexing Service to index this disk for fast file searching." Next, apply
    changes to "C: subfolders and files," and click OK. If a warning or
    error message appears (such as "Access is denied"), click the Ignore
    All button.





    5.) Update the PC's video and motherboard chipset drivers.
    Also, update and configure the BIOS. For more information on how to configure
    your BIOS properly, see this article on my site.





    6.) Empty the Windows Prefetch folder every three months or
    so. Windows XP can "prefetch" portions of data and applications that
    are used frequently. This makes processes appear to load faster when called
    upon by the user. That's fine. But over time, the prefetch folder may become
    overloaded with references to files and applications no longer in use. When
    that happens, Windows XP is wasting time, and slowing system performance, by
    pre-loading them. Nothing critical is in this folder, and the entire contents
    are safe to delete.





    7.) Once a month, run a disk cleanup. Here's how:
    Double-click the My Computer icon. Then right-click on the C: drive and select
    Properties. Click the Disk Cleanup button -- it's just to the right of the
    Capacity pie graph -- and delete all temporary files.





    8.) In your Device Manager, double-click on the IDE
    ATA/ATAPI Controllers device, and ensure that DMA is enabled for each drive you
    have connected to the Primary and Secondary controller. Do this by
    double-clicking on Primary IDE Channel. Then click the Advanced Settings tab.
    Ensure the Transfer Mode is set to "DMA if available" for both Device
    0 and Device 1. Then repeat this process with the Secondary IDE Channel.





    9.) Upgrade the cabling. As hard-drive technology improves,
    the cabling requirements to achieve these performance boosts have become more
    stringent. Be sure to use 80-wire Ultra-133 cables on all of your IDE devices
    with the connectors properly assigned to the matching Master/Slave/Motherboard
    sockets. A single device must be at the end of the cable; connecting a single
    drive to the middle connector on a ribbon cable will cause signaling problems.
    With Ultra DMA hard drives, these signaling problems will prevent the drive
    from performing at its maximum potential. Also, because these cables inherently
    support "cable select," the location of each drive on the cable is
    important. For these reasons, the cable is designed so drive positioning is
    explicitly clear.





    10.) Remove all spyware from the computer. Use free programs
    such as AdAware by Lavasoft or SpyBot Search & Destroy. Once these programs
    are installed, be sure to check for and download any updates before starting
    your search. Anything either program finds can be safely removed. Any free
    software that requires spyware to run will no longer function once the spyware
    portion has been removed; if your customer really wants the program even though
    it contains spyware, simply reinstall it. For more information on removing
    Spyware visit this Web Pro News page.





    11.) Remove any unnecessary programs and/or items from
    Windows Startup routine using the MSCONFIG utility. Here's how: First, click
    Start, click Run, type MSCONFIG, and click OK. Click the StartUp tab, then
    uncheck any items you don't want to start when Windows starts. Unsure what some
    items are? Visit the WinTasks Process Library. It contains known system
    processes, applications, as well as spyware references and explanations. Or
    quickly identify them by searching for the filenames using Google or another
    Web search engine.





    12.) Remove any unnecessary or unused programs from the
    Add/Remove Programs section of the Control Panel.





    13.) Turn off any and all unnecessary animations, and
    disable active desktop. In fact, for optimal performance, turn off all
    animations. Windows XP offers many different settings in this area. Here's how
    to do it: First click on the System icon in the Control Panel. Next, click on
    the Advanced tab. Select the Settings button located under Performance. Feel
    free to play around with the options offered here, as nothing you can change
    will alter the reliability of the computer -- only its responsiveness.





    14.) If your customer is an advanced user who is comfortable
    editing their registry, try some of the performance registry tweaks offered at
    Tweak XP.





    15.) Visit Microsoft's Windows update site regularly, and
    download all updates labeled Critical. Download any optional updates at your
    discretion.





    16.) Update the customer's anti-virus software on a weekly,
    even daily, basis. Make sure they have only one anti-virus software package
    installed. Mixing anti-virus software is a sure way to spell disaster for
    performance and reliability.





    17.) Make sure the customer has fewer than 500 type fonts
    installed on their computer. The more fonts they have, the slower the system
    will become. While Windows XP handles fonts much more efficiently than did the
    previous versions of Windows, too many fonts -- that is, anything over 500 --
    will noticeably tax the system.





    18.) Do not partition the hard drive. Windows XP's NTFS file
    system runs more efficiently on one large partition. The data is no safer on a
    separate partition, and a reformat is never necessary to reinstall an operating
    system. The same excuses people offer for using partitions apply to using a
    folder instead. For example, instead of putting all your data on the D: drive,
    put it in a folder called "D drive." You'll achieve the same
    organizational benefits that a separate partition offers, but without the
    degradation in system performance. Also, your free space won't be limited by
    the size of the partition; instead, it will be limited by the size of the
    entire hard drive. This means you won't need to resize any partitions, ever.
    That task can be time-consuming and also can result in lost data.





    19.) Check the system's RAM to ensure it is operating
    properly. I recommend using a free program called MemTest86. The download will
    make a bootable CD or diskette (your choice), which will run 10 extensive tests
    on the PC's memory automatically after you boot to the disk you created. Allow
    all tests to run until at least three passes of the 10 tests are completed. If
    the program encounters any errors, turn off and unplug the computer, remove a
    stick of memory (assuming you have more than one), and run the test again.
    Remember, bad memory cannot be repaired, but only replaced.





    20.) If the PC has a CD or DVD recorder, check the drive
    manufacturer's Web site for updated firmware. In some cases you'll be able to
    upgrade the recorder to a faster speed. Best of all, it's free.





    21.) Disable unnecessary services. Windows XP loads a lot of
    services that your customer most likely does not need. To determine which
    services you can disable for your client, visit the Black Viper site for
    Windows XP configurations.





    22.) If you're sick of a single Windows Explorer window
    crashing and then taking the rest of your OS down with it, then follow this
    tip: open My Computer, click on Tools, then Folder Options. Now click on the
    View tab. Scroll down to "Launch folder windows in a separate
    process," and enable this option. You'll have to reboot your machine for
    this option to take effect.





    23.) At least once a year, open the computer's cases and
    blow out all the dust and debris. While you're in there, check that all the
    fans are turning properly. Also inspect the motherboard capacitors for bulging
    or leaks. For more information on this leaking-capacitor phenomena, you can
    read numerous articles on my site.








    Following any of these suggestions should result in
    noticeable improvements to the performance and reliability of your customers'
    computers. If you still want to defrag a disk, remember that the main benefit
    will be to make your data more retrievable in the event of a crashed drive.


    Saya telah mendapat tips ini daripada internet.. dan terlalu panjang untuk ditranslatekan kepada bahasa melayu.. harap2 semua faham apa yang dimaksudkan..


    _________________




    ░░ Choices Define Personality ░░


    Contact www.w8_left


    IzuaL
    Admin
    Admin

    Male
    Number of posts : 1655
    Age : 89
    Popular :
    8 / 1008 / 100

    Registration date : 2008-10-31

    Re: Bantuan : Komputer 'slow'?!?!

    Post by IzuaL on Thu Aug 06, 2009 7:12 pm

    nice info :best::best::best::best:


    _________________
    Klik Untuk Mendapat Bantuan Sabahan Forum :
    Cara Berforum * Cara Daftar Ahli * Etika Sabahan Forum

    1_sky
    Kadet
    Kadet

    Male
    Number of posts : 1
    Age : 33
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2010-06-08

    Re: Bantuan : Komputer 'slow'?!?!

    Post by 1_sky on Tue Jun 08, 2010 1:59 am

    nice 1 ... nice info.. Wink

    waie
    Prebet
    Prebet

    Male
    Number of posts : 14
    Age : 39
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2011-06-14

    Re: Bantuan : Komputer 'slow'?!?!

    Post by waie on Fri Jul 29, 2011 2:06 am

    Very good info..tq

    Sponsored content

    Re: Bantuan : Komputer 'slow'?!?!

    Post by Sponsored content Today at 12:36 am


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 12:36 am