SABAH

...SELAMAT DATANG...

Selamat datang ke forum sabahan.bigforumpro.com
Selain daripada berforum di sini, komuniti ini juga aktif dalam outing di luar.

Mulaakan Topik Forum Anda hari ini untuk mendapatkan feedback daripada user lain.
SABAH

Komuniti Sabah - Negeri Dibawah Bayu

SELAMAT DATANG KE SABAHAN.BIGFORUMPRO.COM BERFORUM UNTUK MENGUPAS PERSOALAN DAN SEGALA MASALAH YANG ANDA HADAPI BERSAMA-SAMA DENGAN RAKAN ONLINE SABAHAN. TEMUI PENYELESAIAN PERSOALAN ANDA MELALUI INTERNET.

  7 Tips untuk kita...

  Share
  avatar
  lutau
  Kapten
  Kapten

  Female
  Number of posts : 1619
  Age : 38
  Popular :
  100 / 100100 / 100

  Registration date : 2008-07-12

  7 Tips untuk kita...

  Post by lutau on Mon Dec 07, 2009 12:14 pm

  Share lagi..kali ni nak share 7 tips atau perkara yang perlu kita jauhi untuk memastikan kita sentiasa berfikiran positif. Sebab, mybe tak ramai yang tak tahu termasuk aku sendiri about cara bagaimana nak berfikiran positif.

  Walaupun kita melakukan salah satu dari 7 perkara ni tanpa disengajakan, ia akan meneutralkan getaran gelombang positif kita.

  Kesannya, usaha kita untuk jadi orang yang berfikiran positif jadi sia-sia. Bahkan, kita akan menarik lebih banyak gelombang negatif dan perkara-perkata-situasi dan benda yang kita tak inginkan.

  7 tips ataupun perkara yang perlu kita jauhi adalah :

  1. Jangan bercakap tentang keburukan, kelemahan dan kesalahan orang lain yang kita tak puas hati. Sekali kita bercakap, perkataan yang lahir dari hati kita boleh menimbulkan getaran negatif. Kita akan susah nak berfikiran positif semula.

  2. Jangan pandang rendah orang lain. Jangan ketawakan mereka dan kelemahan mereka, kerana sikap memandang rendah adalah sikap negatif, ia membuatkan kita riak, meninggi diri dan dalam masa yang sama membuatkan kita sedikit bongkak.

  3. Jangan bercakap tentang isu-isu semasa yang agak negatif, isu-isu politik, permasalahan, perbalahan dan persengketaan. Kalau kita asyik tak puas hati, itu tandanya minda dipenuhi gelombang emosi negatif. Kesannya, akan menarik situasi-situasi negatif.

  4. Jangan merasa diri lebih hebat dan lebih ber'skill' dari orang lain.

  5. Buang rasa meluat, menyampah dan tak senang dengan sesiapa yang tak disukai. Maafkan mereka, terima mereka seadanya dan lupakan apa yang mereka dah buat pada diri kita.

  Kalau disimpan lama-lama ia menjadi magnet negatif yang semestinya menarik semua yang negatif datang pada kita. Sebab, kita asyik sakit hati saja ! Latih diri untuk jadi seorang yang pemaaf.

  6. Jangan selalu kenang situasi buruk di masa lalu. Paling baik, jadikannya pembakar semangat untuk lebih memajukan diri. Elakkan dari rasa tertekan, risau, gusar, sakit hati mahupun geram dek kenangan lalu. Let Go !


  7. Jangan lupa untuk berterima kasih pada apa jua yang kita sekarang ini, orang-orang yang ada di sekeliling kita, semua benda yang kita ada dan hasil gaji dari kerjaya kita. Ucapkan syukur sentiasa.

  Bila buat begitu sepenuh hati, tandanya sudah bersedia untuk menerima limpahan nikmat dan rahmat yang lebih banyak dari yang sebelumnya! Kunci utama kepada kecemerlangan dan kejayaan adalah rasa syukur yang mendalam, berpanjangan dan konsisten.

  Moga tips ini bermanfaat buat kita, ya~


  _________________

   Current date/time is Mon May 21, 2018 7:14 pm