SABAH

...SELAMAT DATANG...

Selamat datang ke forum sabahan.bigforumpro.com
Selain daripada berforum di sini, komuniti ini juga aktif dalam outing di luar.

Mulaakan Topik Forum Anda hari ini untuk mendapatkan feedback daripada user lain.
SABAH

Komuniti Sabah - Negeri Dibawah Bayu

SELAMAT DATANG KE SABAHAN.BIGFORUMPRO.COM BERFORUM UNTUK MENGUPAS PERSOALAN DAN SEGALA MASALAH YANG ANDA HADAPI BERSAMA-SAMA DENGAN RAKAN ONLINE SABAHAN. TEMUI PENYELESAIAN PERSOALAN ANDA MELALUI INTERNET.

    Kursus FCPO/ Sawit ( Rm69! ) & Signal Harian FCPO

    Share

    anissophea
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 600
    Age : 34
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2014-09-25

    Re: Kursus FCPO/ Sawit ( Rm69! ) & Signal Harian FCPO

    Post by anissophea on Wed Sep 28, 2016 10:05 am

    Investment ni dipanggil Futures Crude Palm Oil (FCPO), pasaran hadapan minyak sawit mentah. Kalau korang refer posting aku pasal “Kisah Sawit Dulu dan Sekarang” ada aku cerita serba sikit camne aku boleh “terjebak” dalam investment ni. Investment FCPO ni adalah syariah compliance menurut Security Commission (SC) Malaysia. So, boleh trade tanpa was-was. Biasanya, kita yang beginner ni kena masuk kelas belajar tentang asas FCPO (atau disebut juga CPO). Dari situ, kita akan didedahkan dengan cara memahami simbol, indicator, graf, analisa teknikal dan fundamental, juga do’s and don’ts as a trader.

    Aku fikir, kelas asas FCPO ni is a must! bagi yang nak berjinak-jinak dalam FCPO trading ni. Kalau tak, mungkin bahaya untuk anda yang masuk tanpa pengetahuan yang mencukupi. Bukan apa, FCPO ni antara high risk investment. Boleh untung, dah boleh juga rugi. Zero sum game. Tak menjanjikan keuntungan yang pasti, malah boleh meleburkan kesemua modal kita sekelip mata kalau silap hari bulan.

    Dia bukan sama macam beli saham di stok market biasa, kita beli masa saham murah dan jual balik bila harga saham tu dah naik. Berbeza. Kalau yang suka main Forex, asas dia hampir sama. Tapi aku tak pernah main Forex, so aku takleh bagi ulasan lebih tentang persamaan dan perbezaan antara kedua-dua instrumen pelaburan ni.



    Modal permulaan untuk 1 lot sekarang ni dalam RM5,500 (nilai ni berubah-rubah dan ditentukan oleh Bursa Derivatif Malaysia – MDEX). Lepas tu, elok juga kita top-up lebih sikit untuk prepare “buffer” for margin call, let say dalam RM1,500 gitu. Lepas tu bolehlah kita pilih Future Broker Representative (FBR) yang akan tradekan order kita nanti. Buat masa ni, kita takleh trade sendiri guna real-time software macam Bursa Malaysia, maybe in future kot. Software yang ada hanya untuk kita tengok graf dan indicators, so, setiap kali kita nak buat order, kena call FBR kita.

    FCPO ni aku fikir sesuai kalau kita ada lebihan duit yang kita sanggup hilang (the money that you willing to lose). Bukan maksud dia kita tak sayang duit, tapi duit yang kita sanggup laburkan untuk belajar teknik-teknik trading sampai pandai dan cekap. Objektif ni penting untuk kita minimakan risiko kerugian bila kita ingin menambah lot-lot pegangan dalam trading akan datang. Seandainya kita kekurangan modal, lebih baik fokus pada portfolio pelaburan lain yang lebih kurang risiko dan boleh dijangka pergerakannya. Saham dan stock market ni untuk mereka yang ready dari mental dan kewangan sahaja.

    Yang paling mencabar sekali bila trade FCPO ni masa kita nak park order. Kita tak boleh predict apa akan jadi dengan pasaran waktu kita nak masuk. Hanya petunjuk-petunjuk (indicators), fundamental news, dan analisa teknikal (TA) yang dapat membantu sedikit sebanyak untuk kita buat keputusan. Semua ni akan ambik masa untuk seseorang tu benar-benar mahir membaca indicators dan memasuki pasaran pada masa yang tepat. Proses ni juga dipanggil “back test” atau “paper trade”. Bila kita dah serasi dengan indicator-indicator yang dapat memberikan keputusan yang paling baik, barulah mudah untuk kita mengharungi cabaran investment FCPO.

    Kemahiran membaca graf (chart), menggunakan indicators dan mengagak pergerakan pasaran dapat membantu kita dalam membuat order yang tepat. Disamping tu, jangan bersikap tamak haloba bila nak kaut untung. Just set berapa profit margin yang kita nak, once triggered, keluar dari market.yang paling kita takuti ialah market tidak seiring dengan petunjuk yang kita gunakan. Di sini kita kena set “cut loss” untuk minimakan risiko kerugian. Tak guna melawan trend pasaran, semata-mata “percaya” market akan kembali berubah mengikut prediction kita. Sebab tu orang sakit jantung, lemah semangat dan hypertension tak dinasihatkan main FCPO hehehehehe..

    Disiplin trading ni kita kena develop seiring dengan emosi dan keupayaan berfikir secara waras. Kalau ada sifat geram, nak balas dendam dan tertekan, lebih baik kita tunggu sampai semua tu reda dulu sebelum masuk kembali membuat trade. Market bukan buka sehari je, tak best hari ni, esok masih ada. Yang penting modal kita yang diperuntukkan untuk trading masih ada. Kalau habis modal tu, maknanya kita kena masuk kelas balik atau bincang dengan kawan-kawan di mana silapnya teknik yang kita guna pakai. Jangan malas untuk belajar dan perbaiki kesilapan.

    Bestnya pasal FCPO ni, kalau kita dah pandai dan cekap dengan teknik-teknik yang dipelajari, dengan 1 lot sahaja, kita mampu untuk jana pulangan yang memberangsangkan. 1 point dalam FCPO bersamaan RM25.00. Jika kita berjaya mendapat untung sebanyak 4 points sehari, bermaksud RM100 telah kita perolehi. Perlu diingat, komisen FBR perlu ditolak dari jumlah keuntungan tersebut (komisen berbeza-beza antara FBR, antara RM25~RM50, bergantung). Jadi anda boleh congak sendiri berapa target untuk dicapai sebulan dari portfolio pelaburan ini.

    anissophea
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 600
    Age : 34
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2014-09-25

    Re: Kursus FCPO/ Sawit ( Rm69! ) & Signal Harian FCPO

    Post by anissophea on Wed Oct 26, 2016 4:41 pm

    KUALA LUMPUR (24 Okt): Niaga hadapan minyak sawit Malaysia meningkat kepada paras paling kukuh dalam tempoh dua tahun setengah pada petang Isnin kepada penurunan data output, dan menjejaki keuntungan minyak saingan di Dalian Commodity Exchange China dan Lembaga Perdagangan Chicago (CBOT) .

    Benchmark niaga hadapan minyak sawit bagi Januari di Bursa Malaysia Derivatives Exchange melonjak 3.6% kepada 2,822 ringgit (US $ 676) satu tan pada akhir hari dagangan. Terdahulu dalam sesi itu, kontrak mencecah 2828 ringgit, tertinggi semenjak 13 Mac 2014 dan juga mencatatkan keuntungan kukuh dalam seminggu.

    Berniaga jilid-jilid berada pada 59.626 banyak 25 tan setiap satu pada penutupan dagangan, lebih tinggi daripada 2015 purata harian 44,600 lot.

    "Sesi kedua Pasaran adalah firma di Dalian dan CBOT, dan terbang pada data dari Persatuan Minyak Sawit Malaysia," kata seorang peniaga niaga hadapan daripada Kuala Lumpur, berkata data pengeluaran mencatatkan penurunan 18% berhampiran di Semenanjung Malaysia dan 11% penurunan dalam Malaysia secara keseluruhan.

    Harga minyak sawit bertindak balas terhadap pergerakan minyak sayuran yang berkaitan, kerana mereka bersaing untuk ikut dalam pasaran minyak makan global.

    Kontrak itu mencecah lebih daripada dua tahun sebanyak 2,800 ringgit pada 18 Okt mengesan lonjakan dalam minyak sayuran Cina, yang juga meningkat kepada paras tertinggi dalam dua tahun.

    Output di Malaysia, pengeluar kelapa sawit kedua terbesar di dunia selepas Indonesia, dipengaruhi oleh kesan ketinggalan daripada merosakkan tanaman tahun lepas El Nino.

    Pengeluaran September di Malaysia meningkat 0.8% berbanding bulan sebelumnya, keuntungan bulanan yang paling kecil sejak Jun 2011. Ini merupakan watak output yang paling rendah bagi September sejak 2010.

    Dalam minyak sayuran yang berkaitan, kontrak minyak kacang soya Disember di Chicago Board of Trade meningkat sebanyak 2.6%, manakala kontrak minyak kacang soya Januari di China Dalian Commodity Exchange meningkat sebanyak 2%.

    Kontrak bulan Januari untuk olein sawit di China Dalian Commodity Exchange melonjak 3.5%.

    Palm, soya dan minyak mentah harga pada 1116 GMT
                             
    kontrak     bulan     lepas     Ubah     Rendah     Tinggi     vo lume
    MY PALM OIL     NOV6     2803     62,00     2765     2820     1766
    MY PALM OIL     DEC6     2827     95,00     2738     2832     9122
    MY PALM OIL     JAN7     2828     98,00     2731     2828     24.977
    CHINA PALM     JAN7     5934     202,00     5726     5946     1165514
    olein                        
    CHINA minyak kacang soya     JAN7     6714     130,00     6546     6718     721.524
    CBOT SOY OIL     DEC6     36,03     0,91     35.05     36.15     15596
    INDIA PALM OIL     OCT6     538,00     5,60     533,5     539     2577
    INDIA minyak kacang soya     NOV6     674,5     8,50     666     675,5     41590
    NYMEX MENTAH     DEC6     50.50     -0,35     50.41     50.98     85.380


    Harga minyak sawit ringgit Malaysia setan
    CBOT minyak soya dalam sen AS per paun
    Dalian minyak soya dan RBD olein sawit di Yuan China setan
    India minyak soya dalam Rupee India per 10 kg
    Mentah dalam dolar Amerika setong

    (US $ 1 = 4,1750 ringgit)
    (US $ 1 = 66,8299 rupee India)
    (US $ 1 = 6,7710 yuan Cina)

    anissophea
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 600
    Age : 34
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2014-09-25

    Re: Kursus FCPO/ Sawit ( Rm69! ) & Signal Harian FCPO

    Post by anissophea on Wed Nov 30, 2016 1:33 pm

    KUALA LUMPUR: niaga hadapan sawit Malaysia merosot dalam dagangan lewat pada hari Selasa, mengesan kejatuhan harga minyak saingan di China Dalian Commodity Exchange dan kelemahan di Chicago Board of Trade.

    Kejatuhan lebih kepada pembetulan selepas enam sesi berturut-turut keuntungan, kata peniaga.

    Benchmark niaga hadapan minyak sawit bagi penghantaran Februari di Bursa Malaysia Derivatives Exchange hilang 0.9 peratus kepada 3,050 ringgit ($ 683) satu tan pada waktu rehat tengah hari, jatuh setiap hari paling ketara sejak 15 Nov

    Berniaga jilid-jilid berada pada 29.709 banyak 25 tan setiap satu, di bawah 2015 purata harian 44,600 lot.

    "Dalian datang dari, dan olein sawit adalah lemah," kata seorang peniaga niaga hadapan daripada Kuala Lumpur, merujuk kepada minyak berkaitan perdagangan di China Dalian Commodity Exchange.

    Pergerakan dalam biji minyak yang berkaitan seperti harga kesan soya sawit kerana mereka bersaing untuk ikut dalam pasaran minyak sayuran global.

    Palm telah meningkat kepada bahagian atas empat tahun 3098 ringgit Khamis lalu, dibantu oleh ringgit yang lebih lemah dan keuntungan dalam minyak kacang soya.

    Perhimpunan ini telah mendapat momentum selepas penganalisis terkemuka ramalan harga yang lebih kukuh dalam jangka masa pendek pada persidangan industri di Indonesia minggu lepas.

    harga sawit boleh meningkat 10 peratus daripada paras semasa pada suku pertama 2017 sebelum menurun sebagai simpanan pulih, kata penganalisis terkemuka Dorab Mistry.

    Seorang lagi penganalisis, Siegfried Falk, ramalan Rotterdam minyak sawit mentah pada $ 770- $ 800 setiap tan dari Januari hingga Mac 2017 sebelum mencelup ke $ 750- $ 780 dari April hingga Jun.

    Dalam minyak sayuran yang berkaitan, kontrak minyak kacang soya Januari di CBOT jatuh 0.4 peratus, manakala minyak kacang soya May dari Dalian Commodity Exchange menurun 0.6 peratus.

    kontrak Mei olein sawit di Dalian Commodity Exchange susut 1.5 percent.- Reuters

    Sponsored content

    Re: Kursus FCPO/ Sawit ( Rm69! ) & Signal Harian FCPO

    Post by Sponsored content Today at 6:20 am

      Similar topics

      -

      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 6:20 am