SABAH

...SELAMAT DATANG...

Selamat datang ke forum sabahan.bigforumpro.com
Selain daripada berforum di sini, komuniti ini juga aktif dalam outing di luar.

Mulaakan Topik Forum Anda hari ini untuk mendapatkan feedback daripada user lain.
SABAH

Komuniti Sabah - Negeri Dibawah Bayu

SELAMAT DATANG KE SABAHAN.BIGFORUMPRO.COM BERFORUM UNTUK MENGUPAS PERSOALAN DAN SEGALA MASALAH YANG ANDA HADAPI BERSAMA-SAMA DENGAN RAKAN ONLINE SABAHAN. TEMUI PENYELESAIAN PERSOALAN ANDA MELALUI INTERNET.

    Kursus Pelaburan Emas (SpotGold & Public Gold) - RM69 shj !

    Share

    anissophea
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 605
    Age : 34
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2014-09-25
    20141107

    Kursus Pelaburan Emas (SpotGold & Public Gold) - RM69 shj !

    Post by anissophea

    Belajar Strategi Pelaburan Emas (SpotGold & Jongkong Emas) :

       
    Sesi Beginner: Asas Pelaburan Emas

    · Pelaburan Emas Simpanan Tetap di Bank melalui Buku Akaun
    · Asas Spot Gold
    · Transaksi Jual Beli Emas & Rate emas


    Sesi Intermediate: Analisa Teknikal & Fundamental

    · Asas Chart MT4 & Automatik Trading
    · Analisa Teknikal & Fundamental (mengunakan berita ekonomi)
    . Strategy Trading SpotGold


    Sesi Advance: Teknik Pelaburan Emas sebagai Aset Jangka Panjang

    · Pelaburan emas melalui barang kemas / perhiasan
    · Mengenali Gold Bar / Jongkong emas  & Syiling emas , karat etc
    · Analisa Teknikal Pelaburan Jangka Panjang  



    ZON A:
    1. Kuala Lumpur : Aras 3 Perpustakaan Negara ( Peta )
    2. Klang-Shah Alam : Hotel Comfort ( Peta )
    3. Negeri Sembilan : Hotel Senawang / Chorus Port Dickson. ( Peta )
    4. Puchong-Putrajaya : Alpha Arena Taman Putra Perdana ( Bersebelahan Cyberjaya / Putrajaya ) ( Peta )

    Jadual : Setiap Ahad, 12.00 tgh - 5.00 ptg ATAU Rabu, 6.00 ptg - 11.00 mlm


    ZON B:
    1. Perak : Hotel Bunga Raya UPSI Tanjung Malim . ( Peta )
    2. Melaka : Hotel 906 AirPort. ( Peta )
    3. Pahang : Lake Chini Resort (Peta)

    Jadual : Setiap Ahad, 3.00 ptg - 8.00 mlm ATAU Rabu, 6.00 ptg - 11.00 mlm


    ZON C:
    1. Kedah / Perlis : GHotel Shahab Perdana Alor Star. ( Peta )
    2. Terengganu : Scouts Inn Kuala Terengganu Airport. ( Peta )
    3. Johor : Rose Cottage Hotel Senai Airport. ( Peta )
    4. Sarawak : RH Plaza Hotel, Kuching. ( Peta )
    5. Sabah : AirPort View Hotel, Kota Kinabalu. ( Peta )
    6. Pahang : Exclusive LA Hotel, Kuantan. ( Peta )
    7. Pulau Pinang : Hotel EST Bayan Lepas. ( Peta )
    8. Kelantan : Milton Hotel AirPort Kg. Parang Puting. ( Peta )
    9. Langkawi / Perlis : One Hotel Helang Airport Langkawi. ( Peta )
    10. Sarawak : Miri Trail GuestHouse Airport. ( Peta )
    11. Sabah : Hotel Pulau Labuan 2. ( Peta )
    12. Terengganu : Kerteh Damansara Inn, Airport. ( Peta )
    13. Sarawak : Grand Faber Inn, Bintulu. ( Peta )
    14. Sabah : Park View Hotel, Sandakan. ( Peta )

    Jadual : Setiap Ahad, 3.00 ptg - 8.00 mlm ATAU Rabu, 6.00 ptg - 11.00 mlm




    *Untuk  pelajar Negeri-negeri lain, Brunei, Singapore dan Indonesia boleh  mendaftar untuk Kelas Online jika tidak dapat hadir kelas bersemuka.


    Pendaftaran boleh dibuat di : http://klgoldshop.2ya.com/
    Maklumat lanjut di : http://www.klfx.blogspot.com




    .
    Share this post on: Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

    Post on Fri Nov 07, 2014 4:01 pm by anissophea

    Signal Forex:

    http://www.******.com/forum/fx-general-talk/435235-kelas-forex-teknik-100-pips-sehari-www-oiim-co-nr-n9-kl-jb-phg-mlk-prk-png.html

    http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=409779

    http://www.bicarajutawan.com/forum/t48305/



    Tips Saham:

    https://forum.***********/index.php?act=ST&f=162&t=2700162

    http://www.gempak.org/forum/325-pelaburan-emas-forex/123672-kursus-asas-pelaburan-bursa-saham-1-1-rm-69-www-bursacourse-com-nu.html

    http://english1.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=733794&extra=



    Info FCPO:

    http://al-fikrah.net/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=51&id=39434&Itemid=205

    http://www.wangcyber.com/forum/kewangan-perbankan-and-pelaburan/57412-belajar-trading-fcpo-kelapa-sawit-j-trader-teknikal-analisis-etc.html

    http://www.ehoza.com/v4/forum/showthread.php?416219-Kursus-FCPO-Dagangan-Hadapan-Kelapa-Sawit-(-N9-amp-KL-)-www.FCPO.co.nr&p=1245396



    pelaburan emas pelaburan emas maybank jutawan emas pelaburan emas public gold peluang perniagaan pelaburan dinar emas harga emas pelaburan emas bank rakyat harga emas semasa 916 pelaburan emas bank islam pelaburan emas public bank investment harga emas terkini pelaburan emas di malaysia harga emas maybank harga emas di malaysia harga emas malaysia pelaburan dinar emas pelaburan saham emas harga emas 916 terkini saham emas pelaburan emas forum melabur emas harga emas 916 semasa pelaburan emas di bank rakyat harga emas di pasaran harga emas harian pasaran emas hari ini pasaran emas skim pelaburan emas cara pelaburan emas pasaran emas semasa zaharuddin pelaburan emas teknik pelaburan emas harga pasaran emas semasa pelaburan emas 2010 harga emas bank negara pelaburan jongkong emas harga emas hari ini malaysia pasaran emas malaysia emas pelaburan harga emas 916 sekarang harga emas 999 terkini harga emas 999.9 hari ini harga pasaran emas hari ini

    Post on Mon Nov 24, 2014 4:42 pm by anissophea

    [Image: hargaemas-trading-eta-emas.jpg]
    ETA adalah salah satu teknik yang sering disebut-sebut dapat memberi keuntungan kepada peniaga emas. ramai peniaga emas sebenarnya terkandas kerana kekurangan modal untuk menyimpan emas dan menjual pada skala besar, contohnya tidak banyak kedai emas dapat menjual lebih 1 kilo emas sehari, biasanya pada skalar besar 1-5 kilo sehari ini dilakukan oleh supplier & kilang emas dengan margin untung yang rendah, samada RM0.50/gram ataupun RM1/gram.
    Dengan menggunakan ETA, peniaga emas dapat meminjam wang dari pembeli untuk tempoh masa tertentu bagi transaksi singkat samada harian atau mingguan dan pada masa yang sama memberi peluang kepada pembeli membeli emas pada harga jauh lebih murah.
    Bagaimana proses membekal emas berlaku? peniaga emas biasanya mempunyai order dari pelanggan untuk dihantar, samada untuk tempahan harian kilo-kilo sehari atau untuk supply kepada kumpulan tertentu, biasanya pembekal emas berdaftar dengan MKS untuk mendapat harga murah dan kemudiannya menjual kedalam pasaran,
    Bagaimanapun pada keadaan sekarang, pamp suisse boleh diperolehi dengan mudah dari tangan individu di fb pada harga lebih rendah.
    Banyak program jual beli emas sekarang memerlukan pamp suisse, maka agent/sub-agent program memerlukan emas untuk urusniaga mereka, kekurangan masa agent-subagent untuk mencari emas yang murah menyebabkan mereka lebih berharap pada pembekal yang boleh memenuhi permintaan pelanggan,
    Jadi disini banyak pihak yang tidak berlatarbelakangkan emas terlibat untuk membekal, dengan modal kurang, peniaga emas baru ini membuka kaedah ETA untuk menggunakan modal pembeli untuk menjana keuntungan transaksi harian dan pada masa yang sama memberi sedikit keuntungan kepada pembeli.
    Simulasi Sebenar ETA : Ismail ingin membuat ETA 7 hari dengan 1 kilogram emas
    (1) Ismail mempunyai modal RM150,000 untuk diniagakan dalam jual beli emas, langkah pertama Ismail perlu membeli emas dahulu. Jadi Ismail menghubungi Syarikat Hargaemas untuk membeli pada harga termurah contohnya RM130.00/gram, jadi jumlah semua sekali RM130,00.00 digunakan untuk membeli gold bar 100g pamp suisse x 10 keping
    (2) Langkah kedua, ismail memajakkan emasnya didalam arrahnu dan mendapat pinjaman 70% sebanyak RM10,000 untuk setiap keping emas (rujukan harga Ar-rahnu 999 RM145/g, http://www.goldprice.my), jadi jumlah pinjaman yang diterima Ismail adalah RM100,000 untuk 10 keping emas pamp suisse
    (3) Ismail membuka ETA tujuh pada harga RM125/g, maka ramai pembeli berminat dan membayarnya kedalam akaun Ismail Enterprise, jadi jumlah wang yang ada pada tangan ismail sekarang adalah RM245,000.00

    Wang tunai belum digunakan : RM20,000
    Wang Pinjaman dari Arrahnu: RM100,000
    Wang diterima dari peserta ETA :RM125,000

    (4) Untuk membuat keuntungan, Ismail menggunakan cash yang ada ditangannya untuk urusniaga jual beli emas yang cepat dalam masa 7 hari, Ismail mencari pamp-pamp suisse yang murah di forum-forum emas dan menjualnya dengan segera, dengan modal sebanyak RM245,000, Ismail dapat membeli maksimum 1.8kilo emas untuk setiap transaksi
    (5) Katakan Ismail cuma mengambil untung RM1/g sahaja untuk setiap transaksi dan sehari cuma sempat urusniaga 1.8kilo sahaja emas, jadi Ismail berjaya untung RM1800.00 sehari, jika 2 kali pusingan RM3600, atau 3 kali pusingan RM5400.00 untung dalam masa sehari
    (6) Katakan dalam tempoh 7 hari itu Ismail berjaya melakukan transaksi 1.8kilo setiap hari, maka jumlah keuntungan diperolehi Ismail adalah RM1800 x 7kali bersamaan RM12,600.00 untung.
    (7) Sampai masa 7 hari iaitu hari untuk pemulangan order ETA7 yang diterima, ismail mengeluarkan pamp dari arrahnu berjumlah RM100,000 + RM1080 (upah simpan) dan kemudiannya menyerahkan semua pamp tersebut kepada pembeli-pembeli yang menempahnya. Jom kira berapa keuntungan Ismail.

    Jumlah wang Ismail pada hari terakhir urusniaga RM245,000 + RM12,600 = RM257,600
    Jumlah wang dikeluarkan untuk menebus kembali emas dalam Ar-Rahnu RM101,080
    Selepas serahan ETA7, jumlah wang Ismail menjadi RM156,520.00
    Maka keuntungan bersih Ismail adalah RM6,520.00 dalam masa seminggu dengan hanya 1 pusingan transaksi dalam masa sehari (minimum)

    Jika simulasi diatas diaplikasi kepada ETA14, ETA21 & ETA30, keuntungan adalah seperti berikut
    Pemalar: (1) Pinjaman Arrahnu RM100,000 (2) Wang belum digunakan RM20,000 (3) Tebus barang dari Arrahnu RM101,080 (4) Untung transaksi harian RM1800/hari

    ETA14 Wang diterima RM120,000.00 (RM120/gram) / Untung transaksi RM25,200
    Pada hari terakhir, Ismail mempunyai modal RM265,200.00, maka jumlah bersih wang Ismail adalah RM164,120 (untung RM14,120)
    ETA21 Wang diterima RM115,000 (RM115/g) / Untung transaksi = RM37,800.00
    Pada hari terakhir, Ismail mempunyai modal RM272,800, maka jumlah bersih wang Ismail adalah RM171,720 (untung RM21,720)
    ETA30 Wang diterima RM105,00 (RM105/g) / Untung transaksi = RM54,000
    Pada hari terakhir, Ismail mempunyai modal RM279,000, maka jumlah bersih wang Ismail adalah RM177,920 (untung RM27,920.00)

    Bagaimanapun urusniaga diatas hanya boleh berlaku jika:-
    Pengelola ETA mempunyai pesanan harian untuk pembekalan emas secara berterusan
    Pengelola mempunyai rangkaian luas di group. fb, whatsapp untuk mendapat bekal yang cukup pada harga yang sesuai

    Post on Thu Dec 04, 2014 5:01 pm by anissophea

    Apabila harga emas mula naik, trade emas fizikal , gold bar, barang kemas, akaun simpanan (beli harga rendah jual harga tinggi),



    apabila harga emas mula turun trade SpotGold (untung apabila harga emas semakin rendah !)


    2 Cara untuk 2 keadaan, be smart !

    Pada pendapat anda, harga emas pada waktu sekarang, cara yang mana patut digunakan?

    Post on Thu Dec 11, 2014 5:04 pm by anissophea

    Cara Pajak Emas Di Ar-Rahnu




    Antara kelebihan simpan emas ni ialah ‘pelaburan’ kita tak beku. Walaupun kita melabur, hakikatnya ‘duit’ tu ada di tangan kita sebab emas tu kita pegang sendiri. Kita yang control 100%. Kalau simpan dalam Tabung Haji ataupun ASB, duit kita dipegang oleh bank. Dan banklah yang gunakan duit tu untuk buat investment lain dan gandakan keuntungan mereka. Bila dapat untung, sebahagian kecil dia agihkan kepada kita (penyimpan) dalam bentuk dividen. Kalau keluarkan duit lebih awal in case nak pakai duit sekejap, kita akan rugi dividen hujung tahun. Tapi berbeza dengan emas.



    Kalau nak pakai duit SEKEJAP untuk hal mustahak, emas tu tak perlu dijual. Pajak sahaja emas tu di ar-rahnu untuk dapatkan pinjaman bercagar dengan kadar SEGERA. Duit pinjaman akan dapat on-the-spot. Selesai jer urusan, tebus balik emas tu. Macam tu lah yang dibuat oleh makcik-makcik di Pasar Siti Khadijah (Kota Bharu). Gelang yang mereka pakai penuh sampai ke lengan tu sebenarnya modal pusingan mereka. Bila nak modal berniaga, mereka pajak emas tu. Lepas selesai urusniaga, mereka tebus balik dan duit untung hasil urusniaga tu dah boleh cover kos upah ar-rahnu.



    Cara pajak di ar-rahnu ni mudah jer. Di bawah ni saya bagi panduannya secara umum:



    Di mana tempat pajak emas?



    Pajak di mana-mana ar-rahnu (halal), bukan kedai pajak (haram), dan bukan juga di bank sebab bukan semua cawangan bank ada fasiliti ar-rahnu. Hanya bank tertentu dan cawangan tertentu sahaja yang sediakan fasiliti ar-rahnu. Di bawah ni saya senaraikan antara ar-rahnu yang ada di Malaysia:

    •Ar-Rahn PKB
    •Ar-Rahnu Bank Rakyat
    •Ar-Rahnu Exchange (francais Bank Rakyat)
    •Ar-Rahnu Agrobank
    •Ar-Rahnu Pos Malaysia
    •Ar-Rahnu Koperasi Tentera
    •Ar-Rahnu YAPEIM
    •Ar-Rahnu Express (Habib Jewel)
    •Ar-Rahnu Bank Islam (Kelantan sahaja)
    •Ar-Rahnu KPMNJ (Johor sahaja)
    •Ar-Rahnu YBU (Perak sahaja)
    •Ar-Rahnu MAIDAM (Terengganu sahaja)
    •Ada lagi tak? Kalau ada lagi, sila bagi tahu saya (“,)



    Untuk pembeli emas Public Gold, anda boleh rujuk dalam senarai di artikel “Di Mana Tempat Pajak Emas Public Gold?“.



    Apa yang anda perlu tahu, polisi setiap ar-rahnu berbeza-beza. Berapa nilai emas, apa dokumen yang diperlukan, berapa banyak pinjaman yang diberikan, berapa lama tempoh pinjaman, memang berbeza antara setiap ar-rahnu. Di bawah ni saya cuma bagi panduan umum sahaja.



    pasar siti khadijah



    Emas boleh dijadikan sumber tunai segera untuk para perniaga terutamanya.



    Apa yang perlu di bawa?



    Emas + sijil ketulenan (kalau ada) + resit belian asal. Sesetengah ar-rahnu tak perlukan resit belian.



    Apa jenis emas yang diterima ar-rahnu?



    Barang kemas solid (tanpa permata), gold bar, dinar, atau syiling emas. Asalkan ianya emas dan ianya tulen. Sesetengah ar-rahnu hanya terima barang kemas sahaja. Gold bar, dinar & syiling emas tak diterima.



    Berapa banyak pinjaman akan diberi?



    65% atas nilai emas yang dipajak. Sesetengah ar-rahnu bagi sehingga 70% daripada nilai emas. Apa yang anda perlu tahu, nilai emas bukan berdasarkan harga emas yang dijual oleh pengeluar emas seperti Kijang Emas, Dinar Kelantan ataupun Public Gold, tapi berdasarkan harga semasa yang ditetapkan oleh ar-rahnu itu sendiri. Dan harga setiap ar-rahnu pastinya berbeza. Anda perlu call ar-rahnu untuk tahu harga semasa mereka sebab kebanyakkan ar-rahnu tak publish harga semasa mereka di website.



    desimeter uji ketulenan emas



    Densimeter – alat penimbang & menguji ketulenan emas



    Untuk menentukan berapakah nilai emas anda, ar-rahnu akan timbang berat dan test ketulenan menggunakan alat densimeter. Kalau ketulenannya berbeza daripada apa yang tertera dalam sijil ketulenan, samada (1) anda ditipu oleh penjual, atau (2) mesin densimeter tu ‘problem’. Kalau nak kepastian, bawa emas tu ke ar-rahnu cawangan lain.



    surat pajak ar rahnu agrobank



    Contoh surat pajak Ar-Rahnu Agrobank



    Berapakah caj yang dikenakan?



    Caj pajakan ar-rahnu dinamakan “upah simpan” seolah-olah kita bayar caj ar-rahnu simpankan emas kita. Tapi hakikatnya ia adalah caj pinjaman, cuma kaedahnya dibuat supaya patuh syariah. Secara umumnya, caj dikenakan sekitar RM0.70 sebulan atas setiap RM100 nilai emas yang dipajak (istilahnya “marhun”), BUKAN atas nilai pinjaman.



    Apa yang anda perlu tahu, caj adalah tetap sebagaimana tertera pada surat pajak walaupun harga emas turun naik dalam tempoh pajakan. Dan anda bebas untuk bayar upah simpan tu pada bila-bila masa samada dalam tempoh pajakan ataupun sekaligus masa tebus emas tu nanti.



    Berapa lama tempoh pinjaman?



    Tempoh standard ialah 6 bulan. Sesetengah ar-rahnu bagi ‘extended-period’ sehingga 9 – 12 bulan. Habis tempoh pinjaman, anda kena tebus balik emas tu ataupun emas tu kena lelong! Kalau nak sambung lagi pajakan, kena renew surat pajak.



    Dan jangan lupa, anda bebas untuk tebus emas tu pada bila-bila masa walaupun tempoh pajakan belum tamat. Kalau tebus dalam masa sebulan, maka caj pajakan cuma dikenakan untuk sebulan sahaja.



    Bagaimana cara sambung pajakan bila tamat tempoh?



    Sebelum habis tempoh pajakan, datang ke ar-rahnu dan settlekan kos upah sahaja. Kemudian emas tu akan dinilaikan semula mengikut harga semasa. Katakanlah dulu nilai emas RM10,000, tapi masa renew surat pajak (untuk sambung pajakan), nilai emas naik menjadi RM12,000, maka jumlah pinjaman baru akan diberi sebanyak 65% atas RM12,000 (bersamaan RM7,800) dan caj pajakan (“upah simpan”) juga dikenakan atas nilai RM12,000 (bersamaan RM84 sebulan).



    pelaburan emas arrahnu



    Berdasarkan carta di atas, bila renew surat pajak, ar-rahnu akan tambah lagi pinjaman sebanyak RM1,300. Tapi apa akan berlaku kalau sebaliknya (harga emas turun)? Maka kita kena top-up (bayar) RM1,300 baru boleh sambung pajakan! Haa… Kat sinilah ramai pemajak tegar tersangkut pada tahun 2012 bila harga emas bergerak mendatar!

    Post on Fri Dec 19, 2014 4:29 pm by anissophea

    Kisah Benar. Anda Boleh Rugi Dengan Gadaian Emas di Ar-Rahnu Jika…..

    Salah satu kelebihan emas adalah ia boleh dicairkan kepada tunai dengan mudah.
    Anda boleh menggadaikan emas anda di Ar-Rahnu. Lepas tu boleh pinjam 75% ke 80% cash daripada nilai emas anda.
    Duit itu anda boleh gunakan mengikut keperluan anda.
    Memang best simpan emas. Mudah dicairkan kepada tunai. Cepat dan selamat.

    Gambar: Contoh institusi Ar-Rahnu ialah Ar-rahnu @ Pos.
    errr… jangan seronok lagi… Ar-Rahnu juga boleh mengundang padah kalau tersalah langkah.
    Ini kerana apabila anda menggunakan kemudahan pinjaman Ar-Rahnu, terdapat 3 kemungkinan:
    1. Anda untung
    2. Anda mungkin untung @ mungkin rugi
    3. Anda rugi
    Untuk artikel ini, saya akan memfokuskan 3 kemungkinan dimana penggunaan Ar-Rahnu boleh merugikan anda.
    1. Lepas gadai tak tebus. Akhirnya emas dilelong. Adoi!!*@&#@^&)(!&@
    2. Masuk skim belian emas secara 30:70
    3. Selepas gadai, tak boleh bayar balik. Sangkut di dalam Ar-Rahnu.
    i. Kes 1: Emas yang digadai tidak ditebus. Akhirnya habis kena lelong.

    Adalah menjadi tanggungjawab penggadai untuk menebus kembali emas yang digadai + membayar upah simpan.
    Jika penggadai tidak menebus emas ini maka pihak Ar-Rahnu ada hak untuk melelong emas tersebut dan mengambil kembali hutang mereka + upah simpan + kos-kos pentadbiran (seperti kos lelongan, notis etc). Jika ada lebihan wang maka Ar-Rahnu akan memulangkan kembali wang tersebut kepada penggadai.
    Kerugian akan berlaku jika emas anda dilelong pada harga diskaun 20% (mengikut pengiraan institusi Ar-Rahn). Berapalah sangat lebihan yang anda boleh dapat bila emas anda dilelong sebegitu murah?
    Bayangkan anda beli emas dan bayar harga penuh, bila gadai dapat pinjaman 75% ke 80% sahaja. Kalau emas anda kena lelong pada nilai diskaun 20%, pasti anda rugi. Tambahan lagi kalau emas anda kena lelong ketika harga emas rendah.
    Ini adalah gambar emas-emas yang dilelong oleh sebuah Ar-Rahnu bank di Melaka. Bulan September 2013. Nilai keseluruhan barangan yang dilelong mencecah RM120 ribu ringgit. Pemiliknya-pemilik emas tersebut membiarkan saja emas mereka yang cantik nie kena lelong. Sedih betul.
    Yang lebih sedih ialah kebanyakan pemilik emas ini adalah mangsa skim belian emas menggunakan Ar-Rahnu 30:70 (juga dikenali dengan skim 35:65). Baca kisah selanjutnya di bawah.
    (Klik gambar untuk besarkan)

    Gambar: Sebahagian emas-emas yang dilelong kerana tidak ditebus.
    ii. Kes 2: Mangsa skim 30:70 (pinjam Ar-Rahnu untuk beli emas)

    Apa perasaan anda jika anda kehilangan 90% modal dalam “pelaburan emas Ar-Rahnu?”
    Sedih? Geram? Marah?
    Inilah yang terjadi kepada Puan Azizah bt Ahmad (gambar)
    Beliau terjerat dengan skim belian emas menggunakan Ar-Rahnu. Skim ini dianjurkan oleh sebuah syarikat di Kedah.

    Gambar: Puan Azizah, mangsa skim 30:70 menggunakan Ar-Rahnu
    Beliau datang berjumpa saya ketika saya berada di Alor Setar dan bercerita pengalaman terjerat dengan skim 30:70.
    Beliau bercerita “Syarikat yang saya join ini mengadakan ceramah pelaburan emas di Hotel Seri Malaysia Alor Setar pada tahun 2012″.
    “Di dalam ceramah yang dianjurkan oleh syarikat tersebut, penceramahnya menggunakan unsur-unsur agama bagi meyakinkan orang yang hadir” kemudian ditambah lagi dengan hujah harga emas sentiasa meningkat.
    Anda untung simpan emas” kata penceramah itu lagi.
    Di akhir ceramah, hadirin diumpan dengan satu tawaran “menarik”
    Penceramahnya berkata “Dengan hanya modal RM4000 anda boleh membeli emas 50 gram (barang kemas) yang bernilai RM9000. Modal tuan-tuan hanya RM4000, kami akan tambah lagi RM5000″.
    “Baiknya hati syarikat nie. Nak tambah RM5000. Mereka nie ikhlas nak tolong orang ramai memiliki emas” kata beliau di dalam hati.
    Apa lagi tunggu… beliau terus mengeluarkan duit simpanan RM4000 untuk membeli emas daripada syarikat ini.
    Rupa-rupanya…

    Syarikat tersebut buat skim 30:70
    Pembeli membayar modal RM4000. Lepas tu mereka dibawa ke Ar-Rahnu sebuah bank. Syarikat tersebut menggadaikan kesemua 50 gram (barang kemas) di atas nama pembeli.
    Hasil gadaian untuk keseluruhan emas semuanya diambil oleh syarikat.
    Laa…. rupanya pembeli dapat surat gadaian untuk 50 gram emas. Tak bolehlah nak simpan emas tersebut sebab dah dijadikan cagaran kepada Ar-Rahnu.
    Selepas itu, puan Azizah mula nampak masalah yang datang akibat skim ini.
    1. Setiap bulan kena cas upah simpan. Duit kena keluar.
    2. Bagaimana nak tebus emas 50gram nie?. Modal dah tak ada!
    3. Syarikat suruh buat overlap surat gadai untuk bayar upah simpan.
    ….Tapi overlap tu menambahkan hutang lagi!
    4. Tak ada jaminan beli balik emas oleh syarikat berkenaan.
    ….Kalau emas sangkut kat Ar-Rahnu kena selesai sendiri.
    5. Bila jual kat pihak ketiga, susut nilai barang kemas lebih tinggi. Rugi lagi
    6. Bila jual pulak harga emas tengah jatuh. Rugi lagi!
    Setelah setahun menanggung beban upah simpan. Beliau tak mahu teruskan lagi simpanan di Ar-Rahnu. Beliau mati akal bagaimana nak cari duit RM5000 + upah simpan dan keluarkan emas tersebut dari Ar-rahnu. Kalau dibiarkan, nanti kena lelong. Lagi teruk. Boleh hilang modal terus.
    Akhirnya beliau meminta pihak Ar-Rahnu untuk mencari pihak ketiga yang boleh membantu membeli emas beliau.
    Setelah pihak ketiga menolong tebuskan barang tersebut (dan pihak ketiga beli emas tersebut), puan Azizah cuma dapat duit yang berjumlah RM400 sahaja.
    Cuba anda bayangkan. Modal asal RM4000. Tinggal RM400 ajer.
    Ini adalah kerugian 90% daripada modal. Sangat besar bagi puan Azizah kerana beliau tidak bekerja. RM4000 itu pun adalah duit simpanan selama ini.





    .

    Post on Fri Dec 26, 2014 4:39 pm by anissophea

    Dimaklumkan ini adalah Panggilan Terakhir untuk Kelas Pelaburan EMAS ( Akaun Simpanan / SpotGold / Jongkong Emas ) @ KUANTAN PAHANG iaitu pada 4 Januari 2015 (Ahad) ,

    Pendaftaran boleh dibuat sekarang di www.klgoldshop.2ya.com @ http://KLFX.Blogspot.com


    *Tinggal beberapa hari shj lagi untuk mendaftar




    .

    Post on Fri Jan 02, 2015 4:22 pm by anissophea

    “Risau” Nak Simpan Emas Menggantikan Wang Ringgit??

    Ini adalah mungkin kerisauan yang selalu kita ada..even saya sendiri,sebelum kenal apa itu nilai emas,sebagai pelindung kekayaan yang kita ada.Emas adalah satu aset kewangan kita yang tidak boleh diganggu oleh kerajaan.mereka tidak mampu melakukan “cukai” ke atas kita, malah tidak mampu mengetahui berapa banyakkah kekayaan kita sekiranya kita menyimpan emas.,berbanding dengan menyimpan duit di bank
    Jika kita tidak mampu untuk menyimpan dalam bentuk emas, belum tentu kita mampu menyimpan dalam bentuk wang kertas.Jika kita mampu menyimpan emas, sudah tentunya kita mampu menyimpan duit..

    Di dalam artikel ini, saya mengumpulkan sedikit kerisauan kita bila bercakap soal menyimpan emas.

    1.Tak ada Duit nak Beli Simpan Emas
    Minda kita senantiasa memikirkan emas ini mahal.Cuba try beli n simpan dahulu..lepas tu..baru kita dapat rasa yang sebenarnya emas ini tak lah mahal yg seperti yang kita sangkakan.Kita boleh berabis duit nak beli kasut timberland,seluar levis,hset mahal,tapi bila bercakap pasal nak simpan duit n beli emas, begitu susah.
    Saya sendiri “memaksa” diri dengan hasil gaji saya bekerja, simpankan sedikit untuk membeli emas..

    2. Takut Di Rompak/Curi

    Minda kita juga memikirkan bila simpan emas, risiko dirompak,dicuri adalah tinggi.Ya..memang betul..tetapi, kita lihat sendiri dalam family kita,bagaimana mereka menyimpan emas perhiasan mereka?mudah saja kan?risiko emas simpanan family kita lagi tinggi..bila dipakai,risiko dragut jg tinggi,bila dipakai,risiko org lain mengetahui family kita banyak emas,cukup tinggi.Cuba kita beli 1 Dinnar at least, simpan sekali dengan duit syiling lain pun, org lain tidak perasan.Bolehla rujuk artikel saya berkenaan dengan Cara Menyimpan Emas dengan Selamat

    3. Kena Bayar Zakat.

    Ada yang risau,kena bayar zakat kan?Alhamdulillah, kita juga sedar mengenai zakat sebagai satu kemestian bila menyimpan emas.Tapi, pada pandangan kiita, zakat itu mahal..Sebenarnya, cara pengiraan zakat adalah cukup murah.Tidak membebankan, berbanding dengan Cukai Pendapatan/Perniagaan yang cukup tinggi..bagi yg makan gaji,tahulah.. .Zakat emas hanya 2.5% sahaja jika cukup nisab dan syaratnya.
    Untuk contoh kiraan Zakat, bolehla rujuk http://www.zakat.com.my/zakat-emas.html atau klik untuk pengiraan

    4. Nanti Emergency, Susah nak dapat duit balik
    Kita kena faham sifat emas..ia adalah satu benda yang boleh “digadai”.Ini adalah sifat paling unik “emas”.Biarpun nilainya kecil,emas tetap boleh digadai.,atau dijual.Emas adalah ibu duit.Bila emas ditangan kita,Bila kita terdesak, pergi sahaja ke Ar-Rahnu,gadaikan emas dan dapatkan wang cash.Bila ada duit,then tebus kembali.Jika nak jual pun, pergi ke tempat jualan yang betul.Bagi Emas Public Gold,jual sahaja semula ke Public Gold (jika anda adalah Dealer PG, anda akan dapat komisen 0.5% hasil jualan), atau ke ejen2 Public Gold.

    5. Takut Emas Tidak Tulen dan sbgnya
    Memang akan tertipu jika tidak ada ilmu emas..Pilih emas yang betul.Jangan hanya bersandarkan harganya.Banyak kriteria dalam memilih emas.Cthnya, ketulenan,senang nak jual balik, senang nak gadai susut nilainya,sijil ketulenan yang diperakui ,dsbya.

    6. Nanti rugi bila jual emas semula
    Memang pun rugi jika jual emas semula,jika membeli ditempat yang salah.Cari produk emas yang mempunyai nilai susut yang rendah.Emas bukan sahaja berbentuk barang kemas. yang dijual dikedai emas.Dinar,jongkong emas salah satu produk emas yang mempunyai nilai susut rendah,bukan emas perhiasan.Elakkan dari membeli emas dikedai emas,kerana selalunya harganya lebih mahal dan susut nilainya tinggi.Emas keluaran Public Gold antara salah satu produk emas yang tidak mahal dan susut nilainya rendah
    Adakah kita berfikiran yang sama jika kita membeli kereta?Hpon?adakah kita fikir kerugiannya bila menjual semula?
    Banyak lagi kerisauan dan ketakutan kita bila kita bercerita mengenai tukarkan simpanan wang kertas kita kepada emas..Sebenarnya,kita tidak faham apa itu “nilai” emas..cuba kita fikirkan, sekiranya kita menyimpan wang kita di bank pada tahun 2010 sebanyak RM10,000, dan pada masa tahun yang sama, kita menyimpan emas yang bernilai RM10,000. Berapa banyak jumlah dividen yang terkumpul dengan duit simpanan di Bank,dan berapa tinggi nilai Emas yang kita miliki ?
    Jika kita tidak bermula, kita tidak akan tahu dan tidak dapat merasai apa yang menanti dihadapan.Jangan risau untuk mencuba.





    .

    Post on Fri Jan 09, 2015 4:26 pm by anissophea

    Mana lebih untung? Barang kemas (emas perhiasan) atau jongkong emas?

    Soalan begini sering ditanya oleh rakan-rakan saya dan orang ramai. Saya juga sering bertanya soalan tersebut ketika mula-mula terlibat dengan pelaburan emas. Jawapan saya senang saja iaitu:

    "Kedua-dua barang kemas atau jongkong emas adalah aset dan Insya Allah pelaburan akan menguntungkan asalkan ianya adalah emas tulin dan bukan emas tiruan"
    Ini adalah kerana harga emas akan sentiasa naik dalam jangkamasa panjang. Oleh itu tidak perlu risau. Tetapi pelaburan melalui barang kemas keuntungannya lambat sedikit kerana susut nilainya (spread) agak tinggi antara 25% - 30% berbanding jongkong emas dalam kategori berat dan ketulinan yang sama.


    Mengapa? Susut nilai barang kemas yang tinggi tersebut menyebabkan keuntungan diperolehi lama sedikit dan anda terpaksa menunggu sehingga harga belian balik melepasi/melebihi harga belian asal (modal pelaburan anda). Itu pun jika pergerakan harga emas di kedai emas dikeaskini mengikut pergerakan harga antarabangsa. Tetapi kebanyakan kedai emas tidak mengemaskini harga mereka mengikut pasaran antarabangsa dan hanya mengemaskini secara harian / mingguan / bulanan.

    Pada pendapat saya, pelaburan melalui barang kemas (emas perhiasan) bukanlah pelaburan yang bijak jika dibandingkan dengan jongkong emas atau syiling emas. Ini adalah kerana barang kemas mempunyai beberapa kelemahan seperti berikut:

    a) Kebanyakan harga barang kemas adalah lebih mahal. Kebanyakan kedai emas menjual harga mengikut [URL="http://www.fgjam.org.my/"]FGAM[/URL] (Federation of Goldsmiths And Jewellers Association of Malaysia).

    b) Ada kos upah tukang (workmanship cost) yang bergantung kepada rekabentuk dan saiz barang kemas. Semakin sukar rekabentuk barang kemas makan semakin tinggilah kos upah.

    c) Susust nilai (spread) barang kemas secara amnya lebih tinggi berbanding jongkong emas dan syiling emas.

    d) Barang kemas mudah rosak seperti putus, patah, bengkok, berlubang, kemek dan sebagainya. Jika berlaku begini tentulah kerugian bertambah. Sudahlah tidak boleh dipakai, kalau disimpan dikenakan zakat. Bila dijual pula kedai emas akan mengenakan susut nilai tambahan dan jangan terkejut kalau ditolak susut nilai sehingga 50%.

    Contoh
    Rantai putus dan gelang patah akan menyebabkan harga barang kemas jatuh harga

    e) Susah nak gadai di Ar Rahnu jika barang kemas bercampur dengan permata kerana tidak boleh ditimbang dengan densimeter.

    f) Anda juga akan kerugian jika barang kemas bercampur dengan permata kerana nilai belian hanya berdasarkan harga emas sahaja.


    Contoh barang kemas (cincin) yang
    bercampur dengan permata. Jika dijual,
    kedai emas hanya ambil nilai emas sahaja

    Oleh itu, jika membeli barang kemas, elok dicari barang kemas yang tidak bercampur dengan permata supaya boleh mamaksimakan pelaburan anda.

    Untuk makluman Public Gold ada mengeluarkan barang kemas yang dipanggil i-Series. Huruf "i" adalah bermaksud "investment" kerana barang kemas i-series sangat sesuai bukan sahaja untuk dijadikan hiasan tetapi juga sangat sesuai untuk pelaburan kerana susut nilai / spreadnya lebih rendah iaitu hanya 10% sahaja (tak kira saiz) berbanding syarikat lain yang spreadnya melebihi spread 15% dan kedai emas yang secara purata susut nilai/spreadnya melebihi 20%.

    Barang kemas i-Series Public Gold adalah seperti berikut:

    Barang Kemas i-Series Public Gold
    5 gram - Loket 10 gram Rantai Loket 20 gram Rantai - 50 gram Rantai - 100 gram Rantai -

    Post on Fri Jan 23, 2015 4:54 pm by anissophea

    FastMarkets penganalisis William Adams adalah sedikit yakin dengan emas tahun ini, katanya dalam ramalan tahunan beliau, kerana pelbagai risiko geopolitik dan dolar yang ke-dilanjutkan.

    Harga emas akan purata $ 1,252 setiap auns pada tahun 2015 antara yang tinggi $ 1292 dan yang rendah $ 1,172, katanya. Logam kuning kali terakhir sekitar paras tertinggi empat bulan di $ 1,276.20 / 1,277.10.

    "Pemandu dalam pasaran emas yang mempunyai lebih daripada dua tahun yang lalu beralih dari minat pelabur institusi untuk permintaan fizikal dari fabrikasi dan pelabur di bar dan syiling," kata Adams. "Dalam tempoh ini, keyakinan dalam sistem kewangan telah dipulihkan manakala permintaan yang lebih selamat telah jatuh. Dengan pasaran ekuiti menetapkan semua masa naik, kos lepas memegang emas telah meningkat. "

    Namun, terdapat pertumbuhan organik dalam permintaan runcit di China, katanya ketika pasaran ekuiti mungkin berjuang atau betul dan perlu kuantitatif mengurangkan permintaan bahan api Eropah untuk bar kecil dan duit syiling.

    "Selain itu, kami merasakan harga emas akan mendapat manfaat daripada pengunduran / penyatuan dalam dolar, yang mungkin telah berjalan mendahului dirinya diberikan bahawa Rizab Persekutuan nampaknya tidak tergesa-gesa untuk menaikkan kadar, yang tidak menghairankan memandangkan prospek pertumbuhan global yang lemah, "katanya.

    Adams melihat perak, yang merupakan perdagangan terakhir pada $ 17,66 setiap auns, dengan purata $ 17,63 tahun ini antara yang tinggi $ 18,80 dan yang rendah $ 15,71.

    Perak telah kembali ke julat yang telah dilaksanakan dalam 2006-2010 sebelum perhimpunan curam yang bermula pada tahun 2010-an, yang berlari-lari ke paras tertinggi berhampiran $ 50.

    "Banyak spekulasi yang berlebihan telah itu telah dicuci daripada pasaran perak, kita rasa, yang bermakna ia perlu berdagang asas-asas yang lebih, dengan bunyi yang datang dari kegoyahan pada akhir dana spektrum," katanya.

    Industri-pengguna akhir yang tidak tergesa-gesa untuk mengisi kembali dengan prospek ekonomi yang lemah tetapi, dengan pelaburan dalam industri solar-kuasa meningkat dan mungkin agak tidak boleh berubah kepada pertumbuhan ekonomi, Adams menjangka minat pelabur untuk terus komited - ini perlu membenarkan harga perak mengikuti emas yang lebih tinggi.

    Dalam PGMs, platinum diunjurkan kepada purata $ 1282, dengan tinggi $ 1407 dan yang rendah sebanyak $ 1,193 - ia kali terakhir pada $ 1259/1269.

    Platinum telah baru-baru ini telah diniagakan pada pariti untuk emas, Adams berkata, tetapi terdapat potensi peningkatan dalam kegunaan industri penting bekas platinum yang diberikan dan juga penggunaan barang kemas dan jangkaan defisit bekalan sekali lagi tahun ini

    "Cina permintaan runcit / pelaburan untuk logam akan berjaya apabila platinum adalah perdagangan berhampiran dengan harga emas. Pasaran kereta yang perlahan di Eropah dan kerugian platinum yang berterusan daripada bahagian pasaran dalam autocatalysts diesel adalah negatif tetapi kita biasanya berasa asas yakin akan menggesa penstokan semula sekali kegawatan semasa dalam pasaran komoditi yang lebih luas mendap ke bawah, "katanya.

    Palladium akan purata $ 860 tahun ini, beliau meramalkan, berdagang dalam julat $ 768-990.

    Dengan pasaran yang dijangka mengalami defisit bekalan lain, Adams berkata beliau tidak akan terkejut jika berterusan minat pelabur bersaing dengan permintaan industri. Sesungguhnya, jika pasaran menyimpulkan bahawa trend menurun dalam emas adalah lebih, keyakinan dalam logam berharga per se boleh juga melihat minat pelabur dalam palladium mengetatkan asas lagi.

    Adams tempat kedua dalam ramalan emas untuk 2014 di tahunan kajian logam berharga yang LBMA ini pada tahun 2014.

    Post on Fri Feb 06, 2015 4:29 pm by anissophea

    Cara Mudah Meramal Kenaikan Harga Emas

    Bila harga emas jatuh, tak ramai yang beli emas sebab takut harga emas turun lagi. Mereka akan wait and see. Bila harga emas naik, ramailah yang kelam kabut beli emas sebab takut harga emas naik lagi. Itulah yang saya perhati. Kalau tanya dealer emas otai yang lain pun, saya yakin, mereka pun setuju tentang ‘perangai’ pembeli-pembeli emas ni. Lebih ramai yang beli bila harga naik memuncak berbanding harga turun rendah.

    Beli Masa Harga Emas Tak Begitu ‘Seksi’

    Lepas nak dekat setahun perhati turun naik harga emas, saya nampak antara masa yang agak baik untuk tambahkan lagi simpanan emas fizikal ialah masa harga ‘statik’. Naik tak, turun pun tak. Sebabnya, bila trend macam ni, harga emas akan melonjak pada bila-bila masa.

    Saya pernah beli 3 keping gold bar 20 gram dengan harga RM3,150 daripada customer yang nak tolak balik. Masa tu, harga emas tak begitu ‘seksi’. Tak ramai yang berminat. Nak tolak harga diskaun 6% pun tak ada orang nak beli. Masa tu, ramai orang jual terus pada Public Gold sebab tak dapat buyer. Tapi dua minggu lepas tu, harga emas terus melonjak ke RM3,400! Saya untung 8% dalam masa dua minggu sahaja!
    Cara Mengukur Potensi Kenaikan Harga
    Saya nak kongsikan cara mudah nak tengok potensi kenaikan harga emas iaitu cuba cek berapa harga tertinggi ia pernah capai. Katakanlah harga gold bar Public Gold 20g pernah cecah RM4,000, tapi harga sekarang ialah RM3,700. Maksudnya, kalau beli pada harga RM3,700, anda akan untung RM300 (4,000 – 3,700)! Sebabnya, perangai harga emas ialah bila ia cecah ke puncak tertinggi, ia akan turun sekejap sebelum mendaki balik ke puncak tertinggi yang baru.
    Kalau harga semasa RM3,700, ia akan naik balik kepada RM4,000 nanti. Cuma waktunya yang kita perlu tunggu. Mungkin sebulan dua. Mungkin 3, 4 bulan dan mungkin juga 8 atau 9 bulan seperti tahun 2008! Lagi jauh beza harga semasa dengan harga tertinggi yang ia pernah capai, maksudnya lagi tinggi potensinya akan naik balik.
    Jangan Tunggu Harga Paling Rendah
    Fenomena ni berlaku sebab bila harga emas memuncak, ramai penyimpan lama akan jual untuk dapat untung. So, harga emas akan turun sekejap sebelum naik ke puncak baru. Bila harga emas turun, orang akan beli balik dan harga emas makin naik, naik, dan naik. Maksudnya, turun dan naik tu fenomena biasa. Jangan risau. Memang mustahil harga naik tapi tak turun-turun. Yang naik, mesti akan turun cumanya, trend harga emas lebih banyak menaik daripada turun sejak tahun 2001 lagi. Saya percaya, trend ni akan berterusan sehingga 10 tahun lagi berdasarkan sejarah emas 1960 – 1980 (20 tahun).
    So, kalau nak tambahkan lagi simpanan emas, jangan tunggu harga emas paling rendah. Agak-agak dah rendah dari harga yang pernah capai sebelum ni, beli jer. Jangan tunggu-tunggu sebab tak siapa tahu “how low is low”. Ramai kawan saya yang tunggu harga paling rendah baru nak beli tapi akhirnya terpaksa beli pada harga yang lebih tinggi! Itulah yang saya perhati.
    4 Faktor Tak Rugi Simpan Emas

    Walauapapun, saya berpegang kepada 4 perkara iaitu:

    Harga emas akan naik dalam jangka panjang. Harga turun naik dalam jangka pendek tu adalah biasa. Tak lojik kalau harga naik tapi tak turun-turun.
    Emas adalah duit sebenar. Daripada simpan kertas (duit ‘palsu’), lebih baik simpan emas (duit sebenar).
    Harga barang naik, harga emas turut sama naik. Orang simpan emas, akan selamat dari inflasi sebab emas mengekalkan kuasa belinya.
    Harga emas tak akan jatuh lingkup macam saham. Belum pernah ada dalam sejarah orang bangkrap sebab simpan emas, tapi terlalu banyak sejarah orang bangkrap sebab simpan duit kertas. So, yang mana lebih ‘secure’ sebenarnya?



    Post on Fri Feb 13, 2015 4:45 pm by anissophea

    Tukarkan Untung ASB Anda Kepada Dinar Emas

    Sering kali kita melihat rakan-rakan dan saudara-mara kelam kabut dan tidak sabar menunggu datangnya tarikh keramat iaitu pembahagian keuntungan ASB.
    Menyimpan dan melabur itu bagus tetapi sering kali dividen ASB tersebut tersasar dan dibazirkan pada benda yang tidak penting dan merugikan.
    Amat jarang daripada kita menggunakan duit tersebut untuk menambahkan pendapatan dan mengandakan keuntungan. Ramai daripada kita terjerat dengan keinginan dan nafsu tanpa berfikir tentang matlamat kewangan jangka masa panjang. Di sini saya ingin memberikan anda 2 pilihan, 2 keadaan di mana kita biasa melenyapkan dividen ASB begitu saja.
    Satu cara akan merugikan anda dimana keuntungan dan bonus dibelanjakan tanpa disandarkan kepada apa-apa dan satu lagi cara yang akan menambahkan kekayaan dalam jangka masa panjang (aset).
    Cara pertama.
    Belanjakan berapa sahaja yang anda mahu keuntungan ASB anda tanpa ada apa-apa sandaran dan berbaki. Percaya atau tidak anda akan merasakan nikmat yang tidak terhingga selepas memiliki barang idaman anda itu..tetapi seminggu kemudian perasaan menyesal akan mula menguasai anda. Dalam sesetengah kes, barang baru pakai seminggu dah nak jual balik (biasanya barangan elektronik) alasannya sebab bosan.
    Ruginya memang nyata disitu, setiap barang 2nd hand akan jatuh harga sehingga 50% walaupun barang tersebut baru. Kejatuhan yang begitu banyak semestinya membawa kerugian kepada pembeli pertama. Kejatuhan sebegitu disebabkan barang tersebut telah diistiharkan barang terpakai walaupun baru digunakan satu hari. Bolehkah anda semua bayangkan senario di bawah,[INDENT]si Amin menerima dividen ASB beliau sebanyak Rm3000. Rm2500 telah digunakan oleh Amin untuk membeli model iphone terbaru beserta dengan pakej-pakej manarik yang ditawarkan. Setelah beberapa hari menggunakan telefon terbaru tersebut Amin merasa menyesal dan bosan. Amin bercadang untuk menjual semula telefon tersebut separuh dari harga asal. Amin kini menyesal tak sudah atas keputusan yang diambilnya tersebut.
    [/INDENT]Jika anda perasan Amin telah melakukan perbelanjaan tanpa strategi atau lebih senang dipanggil perbelanjaan hangus. Ruginya disini adalah Amin membelanjakan keuntungan ASB beliau sekelip mata sedangkan tempoh untuk melabur mengambil masa setahun sebelum menerima keuntungan dan bonus.
    Cara Kedua
    Hasil daripada keuntungan dividen dan Bonus ASB tahunan anda belikan emas. Emas tersebut anda boleh simpan untuk perlaburan dan kecemasan. Anda tidak akan kerugian apa-apa disini.
    Sekiranya anda terdesak sangat inginkan sesuatu contohnya seperti keinginan Amin untuk memiliki iphone tadi apa yang anda boleh lakukan adalah pajakkan emas anda tadi di Ar-rahnu.
    Hasil daripada pajakkan anda tersebut bolehlah digunakan untuk membeli telefon iphone anda tadi. Jangan silap saya sebenarnya bukan mengajar anda untuk melakukan pajakan tetapi saya inginkan anda membuat perbandingan berikut :-


    1. Dapat duit keuntungan ASB berlanjakan terus dan hangus..
    2. Dapat duit keuntungan ASB beli emas, pajakan emas tersebut di Ar-rahnu dan beli telefon kegemaran anda. Cukup masa tebus balik emas anda dengan secepatnya.

    Perbelanjaan yang disandarkan biasanya lebih berkat dan mengurangkan kerugian dalam jangka masa panjang. Maksudnya segala duit yang kita belanjakan kalau disandarkan tak akan hilang begitu saja kerana ada sandaran yang dibuat. Dalam kes ini Kita sandarkan emas sebagai alat untuk mendapatkan cash (duit).
    Lumrah manusia memang sayang akan emas, pengalaman saya sendiri, saya susah nak tidur lena selagi emas yang saya pajakan tidak ditebus balik..akhirnya paling lama boleh saya tunggu untuk tebus balik emas yang saya pajak adalah sebulan ke dua bulan sahaja. Lagi cepat anda tebus lagi sedikit upah simpan yang perlu anda bayar.
    Jika anda ulangi kaedah di atas..makin lama nilai emas anda makin bertambah secara tidak langsung anda akan bertambah kaya denga emas.


    Kesimpulan
    Jika anda sayang akan duit untung daripada dividen dan bonus ASB anda saya sarankan agar anda tukarkan duit tersebut kepada emas. Emas merupakan aset kekal sama seperti rumah dan tanah. Emas adalah terhad dan mahal. Beli emas bermaksud anda menabung untung keuntungan dan perlaburan.










    .

    Post on Fri Feb 27, 2015 4:34 pm by anissophea


    Assalamualaikum...
    Bismillahirrahmanirrahim.....

    Untuk entry kali ni saya rasa terpanggil nak menulis tentang isu-isu biasa yg timbul dalam jual beli emas ni. Lately ada diantara customer saya yang bercakap tentang promosi emas WAH CHAN, dan tak kurang juga yg bertanya tentang sesetengah kedai yg mempamerkan harga yang murah. Tak dapat di nafikan, saya sendiri selaku pelabur, pembeli dan penjual sudah pasti akan cuba mendapatkan harga terbaik di pasaran supaya pembelian, pelaburan dan perniagaan saya adalah berbaloi-baloi. Tapi nasihat saya sebelum tu survey dan pastikan anda membuat pembelian yang bijak. Okey saya ada story nak share dan ini mmg experience saya sendiri...jom baca Smile.



    PROMOSI EMAS WAH CHAN

    Sempena nak raya ni agak menarik juga promosi yang WAH CHAN buat. Sampai kan ibu saya sendiri juga tertarik nak pergi ke outlet WAH CHAN.Sebelum saya terlibat dgn bisnes emas ni, saya dulu pun memang regular customer WAH CHAN. Tapi sejak dah celik emas ni, saya tak lagi beli kat dorang. Walaupun saya sendiri penjual emas, tapi saya tak kan push2 org beli dgn saya..pilihan di tangan pembeli. Untuk memuaskan hati ibu..pada hari Sabtu (28/7/2012) saya sendiri bawa ibu ke outlet WAH CHAN dan bertanya tentang promosi yang di war war kan..ape dia promosi tu?

    1) Tukar beli emas lama 100% tanpa susut nilai dgn nilai belian 165++. Menarikkan? siapa taknak...offer takde susut nilai, dapat beli brg pd harga RM 168 segram. Tapi offer ini adalah untuk pembelian barangan berlian sahaja..hahhaha..ibu saya terpercaya dgn iklan menarik ni. Tapi kalau nak trade in emas lama dan beli emas 916 @ 999 susut nilai adalah 20% dan harga jualan sekarang adalah RM 185/g (harga yg ditetapkan fgjam). Now ni, as @ Nov 2012 harga pasaran adalah RM 195/grm

    2) Promosi Tanpa Kos Upah. Yang ni pun menarik..takde kos upah tukang emas. Ye lah harga kos upah je dah cecah ratus & kdg2 boleh cecah harga segram emas. Tapi promosi ini hanya jika anda beli barangan 20 gram ke atas, yang mana jika item pertama anda beli berat 20 grm, item kedua dan seterusnya tidak dikenakan kos upah. Kalu budget anda mmg banyak..boleh la beli item 20 grm dulu which cost about RM3700 ( 185 X 20), tu tak termasuk kos upah lagi

    3) Promosi trade-in susut nilai 15% . Yang ni pun menarik..sebab kebanyakan kedai susut nilai brg trade adalah 20%~25%. Tapi rupa-rupanya bila saya tanya 15% tu hanya untuk 5 grm pertama sahaja, grm seterusnya susutnilai macam biasa.

    4) Promosi beli satu percuma satu. Yang ni lagi la menarik..sape tak nak emas percuma. Tapi promosi ni adalah untuk cincin zirconia( Cincin yang ada batu @ permata). Biasanya cincin yang ada batu permata ni adalah emas 750, sbb emas 916 tak cukup kuat untuk ikat batu pada cincin. Ada juga 916 yg ada batu..tapi tak byk, dan tak boleh la nak guna lasak2, nanti tercabut batu tu. Promosi beli satu percuma satu ni, anda boleh beli mana2 cincin zirconia dan dapat la percuma satu cincin 916 belah rotan. Siapa2 yang nak bertunang @ nak kahwin sesuai la guna promosi ni. Tapi harga cincin zirconia ni, tak dikira berdasarkan berat..harganya dah dikira tetap berdasarkan satu item dan harus anda tahu, harga yang kita bayar termasuk harga batu, tapi nanti bila kita nak trade in @ nak jual batu tu dah tak dikira,emas saja yg dikira..dah rugi...kecuali lah batu tu adalah batu permata @ berlian. Cincin yang ada batu ni pun Arrahnu tak terima. Kalau nak pajak, kena cabut dulu batu tu.

    Apa yang bestnya..hari tu, saya sekadar bertanya kalau saya trade in brg 100g berapa gram brg baru yang saya boleh dapat. Jawapan yang Sales person tu bagi ialah : >< 80 g, tu blm termasuk kos upah lagi.
    So..soalan saya: Sikitnye..20 grm ilang. Brp susutnilai u kira?
    Salesman : lebih kurang 18% saja (dlm hati saya..kalu 18% aku boleh
    dapat 82 grm)
    Saya: Ya ka..1 grm brapa u kira?
    Salesman: Aiyoo u tak tau kira punya (Dlm hati saya.ish..igt aku bodo ke)
    Saya: Kalau saya nak tukar dgn cash tak mau tukar dgn brg, macam
    mana kira
    Salesman: Angkat cash susut nilai 30% boleh angkat RM 12950 ( Ayooo
    murahnya dorang amik,sdgkan kalu saya jual pd pembeli lebur
    saya bleh dpt harga RM 14500)

    Strory kat atas ni sekadar pengalaman saya sendiri je..sila kunjungi outlet berhampiran anda untuk lebih kepastian. Dan sila betulkan mana2 pernyataan saya yang salah supaya kita boleh sama2 share.. Wink


    KEDAI-KEDAI EMAS LAIN YANG TAKDE BRAND

    Kedai-kedai yang takde brand ni macam kedai emas persendirian, yang turun temurun atau online mcm saya.
    Contoh mcm Kedai Emas Jelita, Poh Chan Tukang Emas, Kedai Emas Arunamari..dan byk lagi la..kedai2 macam ni kadang2 ada yang jual murah 2~5 ringgit dari market. Kos upah juga agak murah berbanding Wah Chan, Poh Kong, Tomei sbb kedai2 macam ni takde nama besar macam Poh Kong. Promosi pun tak boleh la nak buat macam kedai2 Emas besar dan ternama. Tapi anda harus cek juga,takut2 bukan emas 916. Mcm ibu saya, sblm ni kbyakan emas yg beliau beli di tanda dgn cop tulisan cina, yang mana jatuh jadi emas pound.
    (Gred emas ikut mutu :- 999, 916, 835,pound, 750). So careful ye. Anda boleh cek cop emas ni pd cangkuk rantai, bahagian dlm cincin atau gelang.


    KEDAI EMAS ONLINE

    Macam kedai emas online saya, tapi saya prefer cover kawasan klang valley. Senang saya boleh jumpa customer, dan customer boleh cek, cuba dan tgk sendiri barang tu.Kalau berkenan baru deal untuk beli. Maybe ada kedai online yang offer harga lagi murah dari saya. Tapi tgk juga lokasi,kalau jauh dan pakai pos sahaja... buatnye item yang anda beli tu masa tgk gambar cantik, tapi bila brg dah sampai..rasa mcm tak cantik plak di tangan @ leher..kan ke tak best tu. Selain itu sebab harga emas pun mahal sekarang, anda juga boleh bayar ansuran dgn saya. Harga tetap sama dgn harga waktu anda booking dgn saya. Cuma barang saya akan serah pada anda lepas anda habis bayar la. Kalau anda berminat boleh contact saya utk sebarang pertanyaan. Saya berblog pun bukan sekadar utk bisnes saya je, tapi saya juga nak share knowledge dan bantu apa2 yg patut dgn anda. Sambil bisnes sambil buat kebajikan..boleh gitu ! Tapi kalau ada customer outstation yang berminat dan percaya dgn saya, saya alu-alukan. COD dgn pembelian 3000 ke atas kalau luar Klang Valley.

    KESIMPULAN

    1) Kalau nak beli emas pastikan anda dapat harga yang di jual di bawah harga FGJAM(refer web www.fgjam.org). Baru lah pembelian yang bijak dan berbaloi

    2) Cek kos upah barang..sepadan ke dgn design. Kalau anda rajin survey, anda akan jumpa design yang sama tapi kos upah berbeza. So amik kos upah yg terendah.

    3) Kalau trade in brg, pastikan anda tau value barang lama anda. Jgn angguk je bila org kasi harga.
    4) Pendapat saya, kalau pembelian yang berbaloi tentulah yang murah dari harga pasaran..saya tak kira la emas tu saya beli dari kedai yg takde brand ke asalkan kita tau mutu brg yang dibeli (916 / 999). Sebab emas Wah chan ke, Poh Kong ke, online ke, emas kedai saya ke...ianya tetap emas..dan bila saya pajak atau jual semula ia tetap di terima. Cuma bezanya adalah nilai sewaktu kita beli..samada nilai yg berbaloi @ tak..
    So apapun yang kita nak buat atau beli yang penting mesti ada info dan skit knowledge, baru lah menang membeli menang memakai Smile .Before end, check out mcm mana anda boleh dapat barang berharga RM1,875 dengan semurah RM 9.90 je,info lanjut boleh Tengok Sini ye..ok babai..

    Post on Fri Mar 13, 2015 4:40 pm by anissophea


    Selamat Sejahtera kepada anda semua, artikel kali ini saya bawakn teknik pelaburan emas melalui pinjaman peribadi. Mungkin ada diantara anda mempersoalkan cara ini. Membuat pinjaman untuk beli emas seolah-olah rugi kena bayar "interest" bank. Sebenarnya jawapan ikhlas dari pengalaman saya sendiri yang telah melabur emas sejak 2010, tiada yang rugi sekiranya anda membuat pinjaman membeli emas, malah ia memberi pendapatan pasif kepada anda. Pinjaman kewangan untuk menjana keuntungan diri anda sendiri tidak mungkin merugikan anda.

    Ini adalah dari pengalaman saya sendiri, membuat pinjaman membeli emas dan menggabungkan teknik pelaburan emas. Saya akan jelaskan teknik ini kepada anda sebagai perbandingan berdasarkan 2 teknik pelaburan emas, iaitu teknik beli dan simpan dan teknik Projek Semai Emas (PROSES) yang saya praktikkan hingga kini.


    1. TEKNIK BELI EMAS DAN SIMPAN
    Teknik beli emas dan simpan adalah teknik yang biasa dipraktikkan oleh pelabur emas kerana ia mudah dan tidak memerlukan pengetahuan dalam analisa pasaran emas. Teknik ini tiada risiko dan menghasilkan keuntungan 20-30% setahun. Setiap kali mempunyai lebihan duit anda membeli emas sikit demi sikit, saya ingin mengajukan 1 persoalan kepada anda, adakah anda pernah menyesal dan memikirkan risiko kerugian yang dihadapi apabila anda berhutang untuk membeli sesuatu yang susut nilai dan menjadi liabiliti kepada anda seperti kereta, TV, sofa, peti ais dan seumpamanya? saya yakin anda pasti ada jawapanya.

    Tetapi mengapa apabila anda membuat pinjaman peribadi untuk digunakan sebagai pelaburan terutamanya didalam pelaburan emas, anda rasakan rugi ? Bukankah ini menjadikan pemahaman anda tentang pengurusan kewangan sudah terbalik. Malah pelaburan emas telah mencatat rekod keuntungan 12 tahun berturut dengan kadar keuntungan 20% keatas setiap tahun.

    Saya berikan contoh yang saya ambil dari pengalaman saya sendiri, anda membuat pinjaman RM 100,000 daripada bank di Malaysia dan kesemuanya anda gunakan untuk membeli emas bagi tujuan pelaburan. "Interest" yang dikenakan oleh bank sekitar 4.8% setahun untuk 15-20 tahun. Kita ambil purata kenaikan emas untuk setahun sekitar 25%, dari pengiraan mudah dengan hanya selama 4 tahun sahaja anda telah menggandakan wang RM 100k anda tadi. Dengan hasil dari pelaburan emas itu anda dah boleh jualkan sebahagiannya dan bayar semula pinjaman RM 100k yang anda gunakan sebagai modal tadi.

    Kini anda telah memiliki sejumlah emas bernilai RM 100k dan mampu membayar pinjaman peribadi anda dalam tempoh 4 tahun. Tolak interest bank 4.8% x 4 selama 4 tahun = RM19,200, dari nilai tersebut anda memperoleh RM80,800 secara PERCUMA DALAM MASA 4 TAHUN. Dan ini hanyalah hasil dari pelaburan emas teknik beli emas dan simpan semata-mata.

    Jika kenaikan emas 33% setahun anda akan memperoleh RM85,600 hasil keuntungan pelaburan emas anda dalam MASA 3 TAHUN.

    Bagaimanapula sebaliknya, jika keuntungan pelaburan emas 5% sahaja, Logik akal anda memberitahu JANGAN JUAL, tunggu sehingga harga emas naik kembali kerana harga emas pasti naik. Buktinya adalah emas telah mencatat kenaikan harga 20% keatas selama 12 tahun berturut-turut.

    Sekiranya kadar kenaikan harga emas agak perlahan sekalipun ataupun istilahnya ‘Worst Case Scenario’, diambil purata kenaikannya hanya sekitar 15% setahun, anda hanya memerlukan tempoh masa selama 7 tahun untuk menggandakan nilainya.

    Saya berikan perbandingan kepada anda. Jika anda membuat pinjaman ASB sebanyak RM 100k selama 20 tahun, jumlah bayaran bulanannya adalah lebih kurang sama dengan jumlah bayaran untuk pinjaman peribadi sebanyak RM 100k bagi tempoh 20 tahun.

    Persoalan saya untuk anda, bolehkah pelaburan di ASB menggandakan modal asal anda dalam tempoh masa 4 hingga 7 tahun? Jika anda menggunakan dividen tahunan untuk bayaran bulanan pada tahun-tahun berikutnya, bermakna anda hanya akan mendapat RM 100k selepas tempoh matang selama 20 tahun itu.

    Dengan menggunakan logik fikiran anda adakah anda mendapat keuntungan sewajarnya? Anda hanya memerlukan logik yang mudah untuk menjawab persoalan diatas.

    JAWAPANNYA : TIDAK WAJAR, KERANA DALAM TEMPOH 20 TAHUN TERSEBUT, SUSUT NILAI WANG KITA DAN KENAIKAN HARGA BARANG ADALAH SANGAT TINGGI. Nilai RM100k yang kita dapat selepas 20 tahun itu adakah tetap sama nilainya? Anda sendiri mengalami perubahan susut nilai matawang ketika ini dan anda pasti ada jawapan untuk persoalan saya tadi.



    .

    Post on Fri Mar 20, 2015 4:23 pm by anissophea

    Emas berjangka di divisi COMEX New York Mercantile Exchange berakhir naik tajam pada Kamis (Jumat (20/3/2015) pagi WIB), setelah Federal Reserve AS mengambil sikap hati-hati terhadap kenaikan suku bunga dalam pertemuan bulanannya.

    Kontrak emas yang paling aktif untuk pengiriman April melonjak 17,7 dolar AS, atau 1,54 persen, menjadi menetap di 1.169,00 dolar AS per ounce.

    Emas naik karena bank sentral AS mengambil sikap hati-hati, menunjukkan bahwa inflasi tidak di posisi yang mereka harapkan, tetapi juga mencatat bahwa ekspektasi inflasi jangka panjang tetap stabil.

    The Fed menghapus kata "bersabar" dari pernyataannya, menunjukkan bahwa suku bunga bisa naik pada awal Juni, namun demikian ini dihalangi oleh pernyataan dari The Fed yang mengatakan bahwa pertumbuhan kegiatan ekonomi melambat selama bulan-bulan musim dingin, sebagian mencerminkan kondisi cuaca buruk.

    Logam mulia menemukan dukungan tambahan ketika laporan dari Fed Cabang Philadelphia menunjukkan indeks kondisi umum jatuh ke 5,0 pada Maret setelah mencapai 5,2 pada Februari.

    Sebuah laporan yang sedikit lebih baik dari perkiraan dari Departemen Tenaga Kerja AS memberikan tekanan pada emas karena klaim pengangguran naik hanya 1.000 selama pekan yang berakhir 14 Maret menjadi 291.000, tetapi analis mencatat bahwa setiap momentum kenaikan telah diperlemah oleh pernyataan prospek The Fed.

    Perak untuk pengiriman Mei naik 57,30 sen, atau 3,69 persen, menjadi ditutup pada 16,114 dolar AS per ounce. Platinum untuk pengiriman April naik 27 dolar AS, atau 2,47 persen, menjadi ditutup pada 1.119,60 dolar AS per ounce. (Antara)





    .

    Post on Wed Apr 01, 2015 4:41 pm by anissophea

    10 cara menggandakan keuntungan

    Banyak terpapar diblog, akhbar membicarakan berganda-ganda keuntungan dengan melabur atau membeli emas, adakah benar emas menguntungkan? Bagi saya YES, emas memang menguntungkan, pengalaman saya menjalankan urusan jual beli emas dan pada masa yang sama, emas yang saya beli saya anggap sebagai pelaburan agak menguntungkan,

    Bagaimanapun kadang-kadang emas yang dibeli terpaksa dijual pada harga rendah kerana indeks emas jatuh, kadang-kadang pula saya mendapat keuntungan dengan menjual emas yang dibeli ketika indeks rendah pada harga yang tinggi. Begitulah sebenarnya permainan emas.

    Ada juga visitor yang bertanya bagaimana boleh mereka menjana pendapatan bulanan daripada pelaburan emas, saya sebenarnya tidak pasti anda bagaimana anda boleh menjana pendapatan dengan hanya membeli dan berharap harga emas naik setiap bulan untuk overlap, mungkin ada caranya tetapi fokus saya tidak disitu, tidak kepada pelaburan.

    Dengan mengharapkan kepada pelaburan sahaja, saya rasa sukar untuk menjana pendapatan setiap bulan kerana harga emas ada pasang surutnya, contohnya awal tahun 2011, harga emas dari Januari hingga Mac dalam posisi menurun, bagaimana boleh menjana pendapatan? tetapi dari segi jualan, saya rasa bulan Januari hingga Mac 2011 adalah rekod terbaik saya menjual emas hampir 1kg setiap hari kerana banyak permintaan lebih-lebih lagi di kawasan desa.

    Saya menulis artikel ini untuk berkongsi sedikit cara kepada pelabur emas sebelum anda meneruskan pembelian emas dan cara-cara ini mungkin dapat membantu menggandakan keuntungan anda.

    1. Harga/Masa : faktor ini mungkin faktor utama dalam jual beli emas, memilih masa yang sesuai untuk membeli emas pada harga yang rendah contohnya ketika indeks emas jatuh mendadak adalah cara terbaik, tetapi sebagai pelabur yang menganggap masa itu sendiri emas, setiap jam setiap minit, peniagaan mesti mendapat keuntungan, menunggu harga emas jatuh kadang-kadang seperti menunggu kucing bertanduk, apabila sekadar menunggu, masa sendiri terbuang dan duit mungkin dibelanjakan.. Jujurnya, tiada siapa pun yang tahu bila harga emas naik atau turun, tiada siapa yang dapat mengawal harga emas walau Amerika sekalipun.

    2. Jenis emas (barang kemas/ gold bar) , pendapat saya, pelabur harus mengikut trend emas semasa, contohnya pada 2010 ramai pelabur membeli emas jongkong seperti pamp suisse, lady fortuna, dinar kelantan didalam portfolio pelaburan mereka, kerana nilainya ketika itu tinggi, dan sangat mudah untuk dijual, manakala pada 2011 pula, trend emas pergi kearah gelang tangan padu samada pasir atau gajah, mengikut trend semasa lebih penting dari anda memandai membeli produk dari kedai yang tidak mudah untuk dijual seperti bunga raya, kijang, atau etc. Kualiti emas mungkin sama tetapi jika permintaan untuk suatu item yang menjadi trend pembelian, ramai pembeli atau pelabur boleh membeli pada harga lebih tinggi dari harga jualan.

    3. Meningkatkan modal pelaburan: keuntungan emas semestinya berdasarkan berapa gram emas ditangan pelabur, bukan disebabkan design cantik, ataupun nilai sentimental emas kepada anda. Jika saya mempunyai kemampuan dan kelayakan untuk membuat pinjaman modal dari mana-mana institusi seperti Agrobank, Bank Rakyat, Felda dengan interest yang rendah dibawah 4% setahun, saya pasti akan membuat pinjaman. Ini kerana kenaikan harga emas sejak bertahun-tahun lalu hampir 30-40% jauh lebih tinggi dari interest pinjaman.

    4. Mengurangkan pinjaman ar-rahnu: Bagi mereka yang menggunakan platform Ar-Rahnu untuk pelaburan, cuba membayar sedikit demi sedikit ansuran kepada Bank setiap bulan untuk merendahkan caj bulanan dari 0.75% sehingga 0.50% sahaja, pelabur juga boleh mengurangkan pinjaman mereka beransur-ansur dari 70% kepada 50%, 40% mengikut kemampuan. Sehingga akhirnya emas tersebut menjadi milik anda sepenuhnya.
    5. Menjual kepada kawan: Jangan menunggu harga emas naik baru hendak menjual, selepas membeli, cuba tanya kawan-kawan anda samada mereka berminat dengan pelaburan emas? mengikut pengalaman saya, ramai yang sangat berminat dengan emas, cuma mereka tidak tahu cara, dimana dan masa untuk mencari tapak pelaburan. Saya tidak menjalankan kajian tetapi saya sangat jarang berjumpa dengan mereka yang sangat benci dengan emas, dan rumah yang tidak terisi walau sedikit pun dengan emas. Adakah anda tahu, anda boleh menjana keuntungan dari pelaburan juga dengan merefer pelanggan kepada kami.

    6. Kenali emas dan memperbanyakkan pengetahuan berkenaan emas. Apabila sudah melabur dan apa langkah seterusnya? saya cadangkan anda mengenali perniagaan emas itu sendiri, emas tidak terhad kepada jongkong atau emas 999 sahaja, ada pelbagai lagi cabang emas yang menguntungkan seperti emas 916, 750 , emas dan permata. Dengan mempelajari banyak cabang emas, mungkin anda boleh menjalankan perniagaan /carigali kecilan emas pada masa akan datang. Aktiviti carigali emas kini menjadi trend di Amerika dimana ramai yang membawa keluarga keluar bercuti sambil mengorek emas, tidak mungkin trend ini akan berjangkit kepada negara kita suatu masa akan datang.

    7. Pelaburan Baru/Produk Baru, pendapat saya, anda tidak perlu hanya mengikut satu produk sahaja dalam pelaburan anda seperti kesetiaan melampau peminat public gold membeli emas mereka sahaja, banyak lagi pelaburan emas baru yang bakal muncul pada 2012 ini, contohnya Dinar Pahang, Emas Rakyat, 1Gram GCP, emas padu 916 dan juga akaun simpanan beberapa bank utama.
    -8 hingga 10 akan ditambah pada masa akan datang-


    Snippet: Seperti dinyatakan didalam Al-Quran, akan tiba suatu masa datangnya Dajal atau (Fitnah) maka dunia akan ditimpa bencana atau peperangan, dimana anda jika ia terjadi dizaman kita? jika saya menjadi Doktor, saya mungkin boleh mencari makan dengan merawat pesakit, jika saya menjadi pekebun, saya boleh makan dengan tanaman saya tanam jika tidak diracun. Tetapi jika saya kontraktor kelas A, jaguh internet, pakar kewangan, cikgu, mungkin ketika itu tiada kerja saya boleh lakukan kecuali urusniaga emas yang tetap akan berjalan. Saya pengarah syarikat? saya pengurus kanan jabatan kerajaan? tetapi jika berlaku perang saya bukan sapa-sapa Smile





    .

    Post on Wed Apr 08, 2015 4:26 pm by anissophea

    Sejak tahun 2003 lagi saya azam nak bebas daripada segala hutang. Masa tu, kami terbeban dengan 5 hutang iaitu PTPTN saya, PTPTN isteri saya, Study Loan Yayasan Johor saya, Computer Loan, dan Car Loan. Lepas berhempas pulas selama 4 tahun, alhamdulillah, 4 Januari 2007 kami bebas dari segala hutang! Sejak hari tu, tak ada lagi hutang berbaki walaupun satu sen. Dan kami suami isteri kekal sebagai orang yang bebas hutang hingga ke saat saya menulis artikel ni.

    Ada juga kawan yang mintak saya kongsikan cara untuk bebas hutang, tapi saya bukanlah orang layak untuk ajar cara bebas hutang. Cuma sekadar berkongsi tu, insyaAllah. Langkah pertama, saya boleh cadangkan sahabat semua baca buku Petunjuk Jalan Kekayaan, tulisan Chef Li. Buku tu banyak bagi motivasi dan membuatkan saya insaf untuk jauhkan diri dari hutang. Lepas menyelami betapa susah hatinya Chef Li masa dikelilingi hutang, saya sendiri pun rasa fobia dengan hutang.
    4 Prinsip Asas Urus Kewangan

    Bila dah betul-betul ada kesedaran dan semangat bebas dari segala hutang, mungkin sahabat semua boleh pakai PRINSIP KEWANGAN yang saya amalkan ni.

    Prinsip #1: Beli secara tunai.

    Henti dan jauhkan segala urusniaga yang dinamakan ansuran, installment, beli dulu bayar kemudian, skim bayaran mudah dsb. Kalau terpaksa berhutang, itu maksudnya kita belum mampu beli barang tu lagi. So, simpan dulu duit sampai cukup, baru beli.

    Prinsip #2: Hidup di bawah kemampuan, bukan ikut kemampuan.

    Beli ikut keperluan, bukan ikut kemampuan, apatah lagi ikut kemahuan. Kalau mampu pakai kereta Proton Inspira, pakai Proton Saga jer lah dulu. Lupakanlah dulu perkataan “bergaya” dalam hidup tu buat sementara waktu sampai kita benar-benar mampu untuk bergaya. Biar tak bergaya, asalkan poket kita kaya.

    Kalau ada barang yang bukan keperluan di rumah, lebih baik jual jer dulu. Downgrade life style yang berlebihan buat sementara waktu. Kalau sekarang ni subcribe Astro full channel, apa kata kurangkan channel-channel tu atau terus hentikan langganan Astro! Kalau sekarang pakai kereta besar, down grade kepada kereta yang cukup untuk keperluan jer. Kalau sekarang suka beli makan di luar, apa kata masak di rumah jer atau bawa bekal jer ke pejabat. Pointnya, hidup di bawah kemampuan.

    Antara perkara yang boleh dipertimbangkan:

    (a) Jual barang yang bukan keperluan
    (b) Hentikan tabiat merokok (banyak boleh jimat tu!)
    (c) Hentikan langganan Astro (atau tukar pakej lebih murah)
    (d) Masak sendiri, makan di rumah dan bawa bekal ke pejabat
    (e) Pindah rumah yang lebih kecil atau sewa yang lebih murah

    Prinsip #3: Mulakan tabiat menyimpan walaupun sedikit.

    Sikit tak apa, asalkan simpan. Saya dulu pun mula menyimpan RM20 jer sebulan. Buat potongan gaji ke akaun Tabung Haji (bukan tunggu duit lebih hujung bulan). Setiap kali naik gaji, saya akan tambah potongan gaji ke Tabung Haji. Kalau tak mampu simpan RM20 sebulan, simpan la RM2 sehari, masuk dalam tabung khas. Nanti hujung bulan masukkan RM2 sehari (RM60 sebulan) tu ke akaun bank. Yang penting mesti menyimpan.

    Prinsip #4: Bina pendapatan kedua.

    Libatkan diri dalam bisnes, tapi bukan skim-skim ‘bisnes’. Anggap gaji tu sebagai duit untuk hidup bulan-bulan, dan bisnes sebagai sumber untuk tambahkan simpanan. Simpan hasil bisnes 100%. Kalau nak guna pun, jangan lebih 50%! Duit hasil bisnes memang terbukti mempercepatkan kami bebas dari hutang, alhamdulillah.

    Second income penting sebagai ‘backup’ income utama, dan untuk tambahkan simpanan. Azizi Ali, Pakar Kewangan Peribadi sarankan setiap orang perlu ada second income.

    Itu jer lah rahsianya. Cari sampai hujung dunia sekalipun, inilah rahsianya. Beza antara orang berjaya dengan orang biasa-biasa ialah mereka TAKE ACTION!
    Orang Bujang, Suami Isteri Bekerja, Lebih Mudah

    Kalau orang macam saya boleh menyimpan dan bebas dari segala hutang, saya rasa orang bujang sepatutnya lagi senang nak bebas hutang. Betul tak? Susu pampers anak-anak tak kena beli, duit hantar anak sekolah pun tak ada, pakaian anak-anak yang mahal-mahal tu pun tak perlu risau. Cuma fikir diri sendiri dan kebajikan mak ayah jer…

    Kalau orang macam saya yang isteri tak bekerja pun boleh, orang yang dua-dua suami isteri bekerja sepatutnya lagi lah mudah untuk bebas hutang! Betul tak? Hidup ni satu pilihan…

    Ok, sampailah masanya untuk saya dedahkan strategi yang saya pakai untuk bebas hutang dalam masa 4 tahun.
    7 Strategi Saya Bebas Dari Hutang

    Ini prinsip-prinsip yang saya gunakan untuk langsaikan semua hutang dalam masa singkat:

    Strategi #1: Jangan buat hutang lagi.

    Selagi boleh hidup tanpa hutang tu, jangan sekali-kali berhutang. Beli apa sahaja secara tunai. Kalau terpaksa berhutang, itu bermaksud kita belum mampu. So, kumpul duit dulu. Bila dah cukup baru beli. Banyakkan bersabar, bersabar, bersabar.

    Strategi #2: Langsaikan hutang yang interest ratenya paling tinggi dulu.

    Contohnya, hutang kad kredit (18% setahun) kena settlekan dulu sebelum car loan (3% – 5% setahun). So, cuba list down semua hutang-hutang yang ada mengikut interest ratenya. Interest rate paling tinggi tu kena settlekan dulu.

    Hutang ‘berkat’ seperti housing loan perlu disettlekan paling last sekali sebabnya ia dikategorikan sebagai “good debt” iaitu hutang yang membuatkan kita bertambah kaya! Baca artikel “Hutang Berkat, Hutang Mudarat” untuk fahami topik ni.

    Strategi #3: Buka Dana “Full-settlement Hutang”.

    Buka akaun khas di bank untuk simpan duit yang akan digunakan untuk full-settlement hutang-hutang yang ada. Bayar ansuran pinjaman macam biasa, dalam masa sama kumpul duit lain ke dalam dana tersebut. Bila duit tu dah cukup, buat full-settlement terus. Dengan full-settlement, kita jimat dari bayar interest berbanding dengan tambah nilai ansuran bulan-bulan. Full-settlement maksudnya kita bayar nilai “pokok” jer, ansuran bulan-bulan maksudnya kita bayar nilai “pokok” + “interest”!

    Antara sebab saya suka settlekan semua hutang jauh lebih awal dari tempoh sepatutnya ialah nak kurangkan bayar interest. Tak bazirkan duit bayar interest!

    Strategi #4: Gunakan duit ‘durian runtuh’ seperti bonus tahunan untuk langsaikan hutang dulu.

    Dalam tempoh 4 tahun tu, saya gunakan sebahagian besar duit bonus untuk bayar hutang! Memang tak merasa sangat duit bonus masa tu. Kena mujahadah la sikit.

    Strategi #5: Simpan duit kenaikan gaji tahunan 100% ke dalam Dana Full-settlement Hutang.

    Jangan gatal tangan usik dana tu! Setiap kali kenaikan gaji, saya akan kira berapa kenaikan kos sara hidup untuk setahun akan datang. Contohnya, gaji naik RM200, kos sara hidup bertambah RM120 sebulan sebab seorang lagi anak masuk sekolah. So saya masukkan lebihan RM80 (RM200 – RM120) sebulan ke dalam Dana Full-settlement Hutang.

    Strategi #6: Bila dah settle satu hutang, simpan duit installment bulan-bulan seterusnya ke dalam Dana Full-settlement Hutang.

    Contohnya, bila dah buat full-settlement car loan yang installmentnya RM600 sebulan, simpanlah RM600 tu masuk ke Dana Full-settlement Hutang tadi. Jangan sekali-kali anggap duit tu sebagai ‘kenaikan gaji’, apatah lagi untuk tukar kereta baru!

    Strategi #7: Bayar hutang secara automatik!

    Buat potongan gaji atau standing instruction di bank supaya kita tak lupa bayar. Bila terlupa bayar, itu yang jadi tertunggak tu.

    Read more: http://www.mohdzulkifli.com/2011/08/7-strategi-saya-bebas-dari-hutang.html#ixzz3WhgPRC9r

    Post on Wed Apr 15, 2015 4:29 pm by anissophea

    Harga emas diramal pulih pada tahun 2015 selepas slaid dua tahun sebagai permulaan jangkaan kitaran kadar penjanaan Rizab Persekutuan menghilangkan risiko acara utama daripada pasaran, perundingan Logam Fokus berkata dalam satu laporan pada hari Selasa. Prospek yang lebih baik untuk jualan emas di Asia, jualan lebih rendah daripada pelabur Barat, dan tempat percutian dalam bekalan lombong daripada rekod tertinggi akan memainkan ke dalam pasaran yang stabil tahun ini, katanya.

    Harapan untuk kadar faedah yang lebih tinggi, yang akan meningkatkan kos lepas memegang emas bukan berhasil samping menyokong dolar, telah ketua faktor yang menolak emas tempat yang lebih rendah setakat ini tahun ini.

    "Kami tetap berhati-hati emas dalam tempoh terdekat," kata syarikat itu pada tahun 2015 laporan Fokus Emas itu. "Hujung kitaran beruang bagaimanapun mungkin berada dalam penglihatan. Kaunter-intuitif, kita melihat ini sebagai mungkin datang tidak lama selepas Fed mula menaikkan kadar faedah."

    "Ini berdasarkan kepada jangkaan kami bahawa kenaikan ini akan menjadi perlahan dan sederhana, meninggalkan kadar sebenar dalam wilayah negatif untuk masa akan datang."

    Syarikat itu menjangka harga emas pulih tahun ini pada $ 1,080 auns, paling lemah mereka sejak Februari 2010, dan kepada purata $ 1190 auns pada tahun yang penuh.

    Setelah ketidaktentuan yang menyelubungi masa potensi kenaikan kadar diselesaikan, emas dijangka meningkat, katanya.

    "Dari 2016 dan seterusnya, terdapat beberapa calon yang munasabah menunggu di sayap untuk menyediakan pencucuh untuk pasaran lembu emas yang baru," kata laporan itu.

    "Ia termasuk perkembangan berpotensi emas yang mesra hutang, inflasi, pertukaran asing, pasaran komoditi dan ekuiti dan skop untuk persekitaran yang jauh lebih jahat untuk hubungan antarabangsa untuk membangunkan dalam tempoh beberapa tahun akan datang."

    Permintaan untuk emas barang kemas, duit syiling dan bar jatuh tahun lepas kerana harga emas menurun 2 peratus, kata laporan itu, selepas kemerosotan 28 peratus pada tahun sebelumnya mendorong permintaan bagi emas fizikal dengan ketara lebih tinggi.

    Penggunaan Barang Kemas jatuh 9 peratus pada tahun 2014, manakala pelaburan fizikal - sebahagian besarnya dalam syiling emas dan bar - susut 41 peratus, dengan para pengguna utama China dan India yang bertanggungjawab untuk lebih daripada separuh daripada kerugian.

    Tahun ini Logam Fokus menjangka penggunaan barang kemas meningkat 3 peratus, manakala ia melihat belian oleh bank-bank pusat yang berterusan, walaupun pada kadar yang lebih rendah sedikit.

    Pengeluaran lombong emas, yang meningkat 2 peratus pada tahun lalu sebanyak 3,133 tan, dijangka merosot sebanyak yang sangat kecil 14 tan. Bekalan emas kitar semula dilihat lebih mantap selepas berhampiran drop 6 peratus tahun ini.

    Post on Wed Apr 22, 2015 4:16 pm by anissophea

    PANGGILAN TERAKHIR UNTUK KELAS PELABURAN EMAS :

    1. BINTULU SARAWAK @ 26 APRIL 2015

    2. CHINI / KUANTAN PAHANG @ 3 MEI 2015



    MAKLUMAT LOKASI DAN JADUAL BOLEH DIRUJUK DI >> http://klgoldshop.2ya.com





    **Pendaftaran boleh dibuat di http://KLFX.blogspot.com








    ***Share INFO ini di Wall Facebook Anda !

    Post on Wed May 13, 2015 4:26 pm by anissophea

    Cara Kiraan Zakat Emas

    Emas dan perak merupakan logam galian yang berharga kurniaan Allah s.w.t. Ia merupakan hasil bumi yang banyak manfaat kepada manusia dan manusia pula menjadikannya nilai tukaran wang bagi segala sesuatu. Sementara syariat pula mengibaratkan emas dan perak sebagai sesuatu kekayaan alam yang hidup dan berkembang.Dalam hal ini, zakat emas dan perak terbahagi kepada dua perbahasan iaitu atas zat atau ‘ain emas dan perak itu sendiri sama ada dipakai atau disimpan dan perbahasan kedua ialah zakat mata wang kerana sandaran mata wang pada zaman ini asasnya kepada emas.

    ZAKAT EMAS DAN PERAK

    Zakat diwajibkan ke atas pihak yang memiliki emas dan perak apabila telah sampai nisab dan telah cukup haul setahun.

    DALIL WAJIB ZAKAT EMAS DAN PERAK

    Firman Allah SWT yang bermaksud :
    “Dan ingatlah orang yang menyimpan emas dan perak, serta tidak membelanjakannya di jalan Allah, maka khabarkanlah kepada mereka dengan balasan atau azab seksa yang tidak terperi sakitnya”. (surah at-Taubah 34)

    Sabda Nabi s.a.w yang bermaksud :
    Tidak ada seseorang yang mempunyai emas dan perak yang tidak menunaikan zakatnya, melainkan pada hari kiamat dijadikan hartanya itu beberapa keping api neraka. Setelah dipanaskan, digosokkan lambung, dahi dan belakangnya. Setiap kali ia sejuk dipanaskan semula pada satu hari yang lamanya 50 ribu tahun sehingga Allah menyelesaikan segala perkara yang berkaitan dengan hambaNya. -Riwayat Muslim-

    JENIS EMAS YANG DIWAJIBKAN ZAKAT

    EMAS YANG DISIMPAN

    Emas yang tidak dipakai bermaksud emas yang tidak digunakan atau dipakai walaupun sekali dalam tempoh setahun. Jika nilai emas yang dipakai menyamai atau melebihi 85 gram (nisab), maka wajib dikeluarkan zakat sebanyak 2.5%. sebagai contoh, jika berat keseluruhan emas yang tidak dipakai itu seberat 90 gram bernilai RM9500 maka zakatnya adalah : RM9500 x 2.5% = RM237.50

    EMAS YANG DIPAKAI

    Emas sama ada dipakai (sebagai perhiasan) sekali-sekala atau secara berterusan dalam tempoh setahun tidak wajib dikeluarkan zakat ke atasnya. Walau bagaimanapun jika ia melebihi ‘uruf maka wajib dikeluarkan zakat dengan kadar 2.5% atas lebihan dari nilai ‘uruf. Nilai yang diambil kira adalah nilai semasa emas sahaja dan tidak termasuk batu permata atau seumpamanya.
    Nilai uruf bagi negeri-negeri di Malaysia.

    Berikut adalah nilai uruf bagi negeri-negeri di Malaysia.

    Uruf emas bagi negeri Kedah adalah 150 gram.
    Uruf emas bagi negeri Perlis adalah 170 gram
    Uruf emas bagi negeri Pulau Pinang adalah 165 gram
    Uruf emas bagi negeri Melaka adalah RM5000
    Uruf emas bagi negeri Johor adalah 850 gram
    Uruf emas bagi negeri Sembilan adalah 200 gram
    Uruf emas bagi negeri Selangor adalah 800 gram
    Uruf emas bagi Wilayah Persekutuan adalah 150 gram
    Uruf emas bagi negeri Kelantan : tiada uruf
    Uruf emas bagi negeri Terengganu adalah 850 gram
    Uruf emas bagi negeri Pahang adalah 200 gram
    Uruf emas bagi negeri Perak adalah 500 gram
    Uruf emas bagi negeri Sabah adalah RM5000
    Uruf emas bagi negeri Sarawak adalah 775 gram

    (Sumber: Laporan kajian penetapan uruf emas pakai negeri Pahang Darul Makmur tahun 2008) (klik)

    NISAB DAN KADAR ZAKAT EMAS

    Sabda Nabi s.a.w yang bermaksud :
    “Tiada wajib atas engkau sesuatu (pada emas) sehingga engkau memiliki 20 dinar (85gram). Apabila ada pada engkau 20 dinar dan cukup haul, maka wajiblah zakat padanya 1/2 dinar (2.5%). Maka sekiranya lebih dari 20 dinar, hendaklah dihisab menurut lebihannya itu 2.5% daripada keseluruhannya”. (Riwayat Abu Daud)

    Nisab bagi emas ialah 85gm atau 20 miskal / dinar atau 25 mayam.

    Apabila seseorang memiliki emas menyamai nisab semasa atau lebih dan telah cukup haul (setahun) ia wajib mengeluarkan zakat. Ulama sepakat mengatakan bahawa emas apabila cukup 20 misqal, maka wajib dikenakan zakat. Kadar zakat ialah rubu’ al ‘usyur iaitu satu perempat puluh (1/40) atau dua setengah peratus (2.5%).

    Emas yang disimpan seberat 85gm dan telah mencukupi satu tahun, wajib dikeluarkan zakat sebanyak 2.5 % daripada nilai semasa emas tersebut (termasuk juga emas yang rosak / patah)

    Emas yang dipakai tidak diwajibkan zakat kecuali melebihi uruf. Kadar uruf (kebiasaan pemakaian setempat) di Negeri Pahang ialah 200gm. Emas yang dipakai yang melebihi uruf dikenakan zakat sebanyak 2.5 %. (berat yang melebihi uruf sahaja).

    CONTOH PENGIRAAN :

    (Andaikan nisab semasa 85gm emas adalah RM 8,909.48)

    Emas tersimpan seberat 90gm.

    1gm emas = (RM 8,909.48 ¸ 85) = RM 104.82

    90gm emas = 90gm x RM 104.82 = RM 9,433.80

    Zakatnya = RM 9,433.80 X 2.5% = RM 235.85

    Emas yang dipakai seberat 300gm.

    200gm = uruf pemakaian emas

    300-200gm = lebihan daripada uruf = 100gm

    100gm emas = 100gm x RM 104.82 = RM 10,482.00

    Zakatnya = RM 10,482.00 X 2.5% = RM 262.05
    Soalan-soalan lazim yang perlu diketahui mengenai zakat emas:

    1. Soalan: Sekiranya saya telah menggadaikan sejumlah emas perhiasan ke dalam skim Ar-Rahn, perlukah saya membayar zakat untuk emas yang digadaikan itu?

    Jawapan: Tidak wajib, kerana tidak sempurna milik

    2. Soalan: Adakah emas yang disimpan di dalam bank (safe deposit box) perlu dizakatkan?

    Jawapan: Ya, wajib dizakatkan dan dikira sebagai emas yang disimpan.

    3. Soalan: Saya memiliki beberapa utas rantai emas tetapi saya gadaikan untuk membuat modal perniagaan. Adakah wajib membayar zakat bagi rantai emas yang digadaikan itu?

    Jawapan: Tidak wajib dizakatkan kecuali setelah ditebus semula. Kiraan haul bermula pada hari ditebus.

    4. Soalan: Ibu saya mempunyai emas yang sudah cukup syarat untuk dizakatkan. Tetapi beliau meninggal dunia sebelum sempat mengeluarkan zakat. Siapakah yang bertanggungjawab membayar zakat tersebut? Daripada sumber mana yang perlu digunakan untuk membayar zakat tersebut?

    Jawapan: Waris perlulah melunaskan bayaran zakat tersebut dengan menggunakan duit si mati sebelum harta peninggalannya di faraid.

    5. Soalan: Adakah saya wajib membayar zakat emas perhiasan yang telah disimpan dan diwarisi daripada nenek?

    Jawapan: Ya, emas perhiasan yang disimpan dan diwarisi wajib dikeluarkan zakat sekiranya cukup syarat.

    6. Soalan: Saya ada emas yang dipakai. Ia tidak cukup untuk dikeluarkan zakat. Tetapi jika dicampurkan dengan emas yang digadai, cukup untuk bayar zakat. Persoalannya, wajib kah saya membayar zakat?

    Jawapan: Tidak wajib dikenakan zakat kerana tidak cukup nisab dan emas yang digadai tidak sempurna milik.

    (sumber: http://web.e-zakat.com.my/baru/organisasi/faq.asp)

    p/s: Banyak lagi persoalan zakat yang boleh didapati dengan melawat link diatas.

    NISAB DAN KADAR ZAKAT PERAK

    Wajib zakat pada perak lima auqiyah ;

    [ Satu auqiyah = 40 dirham. ( 5 x 40 = 200 dirham ) ] Ijmak’ ulama’ telah menetapkan nisab perak sebanyak 200 dirham iaitu bersamaan dengan 595 gram.

    Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud :
    “…tidak diwajibkan zakat pada perak jika kurang daripada 5 awsuq.”

    (Riwayat Muslim)

    Sabda Rasulullah s.a.w lagi yang bermaksud :
    “Pada perak (zakatnya) 1/40…” (Riwayat al-Bukhari)

    Contoh Pengiraan Zakat Perak :

    Andaian 1 gram perak = RM 30.00

    Perak yang dimiliki seberat 1,000 gram.

    1,000 gram perak (lebihan 405 gm dari nisab)

    1,000 x RM 30= RM30,000

    Zakat yang dikenakan ialah : RM 30,000 X 2.5% = RM 750.00

    Kesimpulan

    Saya berharap agar topik kali ini dapat membantu anda dalam menyelesaikan masalah dalam pengiraan zakat emas dan perak kerana zakat ini merupakan perkara yang wajib ditunaikan oleh setiap orang Islam sekiranya cukup syarat…Sebagai pelabur kita inginkan kejayaan di dunia dan juga keberkatan di akhirat

    Oleh itu, selamat membuat pelaburan emas dan perak dan semoga berjaya

    Post on Wed May 20, 2015 4:27 pm by anissophea

    BANGI, April 2013 – Malaysia boleh di anggap sebagai sebuah negara yang tidak dibebani dengan masalah inflasi yang ketara, walaupun pernah dilanda inflasi tinggi ekoran krisis matawang Asia pada tahun 1997 dan 1998.

    Prof Dr Mansor Jusoh dari Pusat Pengajian Ekonomi, Fakulti Ekonomi dan Pengurusan (FEP), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berkata Malaysia secara purata mengalami kadar inflasi 3.75 peratus setahun antara 1973 hingga kini, walaupun pernah mencapai kadar tertinggi sehingga 23.9 peratus pada Mac 1974 dan terendah 2.4 peratus pada Julai 2009.

    Beliau berkata demikian di Perbincangan Meja Bulat mengenai “Inflasi dan Kesannya Terhadap Dana Simpanan” di sini hari ini. Perbincangan itu dianjurkan FEP.

    Dua anggota panel lagi adalah Prof Dr Ahamed Kameel Mydin Meera dari Fakulti Sains Ekonomi and Pengurusan, Jabatan Kewangan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan Juzaili bin Lup, Penganalisa Penyelidikan Kanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Prof Madya Dr Sani Ahmad, Pensyarah Fakulti Ekonomi dan Pengurusan UKM bertindak sebagai moderator.

    Prof Mansor berkata apabila inflasi berlaku jumlah barangan yang boleh dibeli dengan wang yang sama akan berkurangan.

    Inflasi adalah suatu fenomena yang biasa dihadapi sesebuah ekonomi yang sedang berkembang. Bagaimana pun inflasi tinggi dianggap sebagai sesuatu yang negatif dan perlu dielak.

    Antara matlamat utama dasar kewangan sesebuah negara adalah untuk mengawal inflasi dan menjamin kestabilan harga. Contohnya, mensasarkan inflasi dalam melaksanakan dasar kewangan. Itulah pendekatan yang diambil oleh negara-negara Eropah.

    “Kesan inflasi tidak sama kerana terdapat juga golongan yang mendapat manfaat daripadanya misalnya peniaga tetapi rata-rata lebih banyak pihak yang akan mendapat kesan negatif, terutama apabila kadar inflasi melambung tinggi dan meluap,” kata Prof Mansor.

    Beliau menerangkan bahawa inflasi hiper boleh menyebabkan masyarakat hilang kepercayaan kepada wang dan boleh mencetuskan kembali sistem barter (pertukaran barang).

    Kiranya inflasi hiper berterusan matawang asing boleh mengambil alih matawang tempatan sebagaimana berlaku di Argentina dan boleh membawa kepada ekonomi menjadi lumpuh. Inflasi yang tak dijangkakan boleh pula menjejaskan keputusan pelaburan dan mengakibatkan penurunan pengeluaran barang buatan dari kilang.

    Beliau menerangkan bahawa semasa inflasi, nilai benar dana akan merosot. Contohnya dana RM1 juta akan mengalami kemerosotan nilai benar sebanyak 5% dalam setahun jika kadar inflasi tahunan adalah 5%.

    Tindakan rasional pelabur adalah mewujudkan fortfolio aset pelbagai terdiri daripada wang seperti deposit tetap di bank, aset kewangan seperti bil perbendaharaan, saham, bon atau atau aset benar seperti hartanah dan emas. Bagaimanapun aset demikian itu juga boleh dipengaruhi inflasi baik dari segi harga mahupun kadar pulangan.

    “Tetapi, oleh kerana setiap aset terdedah kepada risiko yang berbeza ekoran ketidakpastian inflasi, perubahan harga dan kadar pulangan akan berbeda-beda mengikut jenis aset,” kata Dr Masor.

    Beliau juga menerangkan bahawa semasa inflasi yang meluap, nilai aset seperti hartanah dan emas cenderung untuk meningkat. Ini adalah disebabkan orang ramai menganggap aset seperti emas adalah pelindung nilai yang baik.

    Dr. Mansor berkata kecenderungan untuk memilih aset yang bersifat jangka pendek dan aset lindung nilai seperti emas mungkin baik untuk fortfolio pemegang dana. Bagaimanapun, pilihan itu kurang baik untuk ekonomi secara keseluruhan. Tindakan ini boleh menjejaskan penyaluran dana untuk pelaburan fizikal yang lebih produktif.

    Prof Madya Dr Ahamed pula telah membincangkan persoalan “Ekonomi Dunia 2012/13 dan Emas”. Dalam keadaan global semasa dengan ekonomi Amerika Syarikat (AS) masih belum pulih di tokok krisis hutang Eropah boleh membawa kepada kemungkinan berlakunya inflasi Global hingga membenam harga hartanah dan membawa kepada kesan limpahannya.

    Akibatnya ia boleh memberi kesan domino yang akan berterusan dengan kemungkinan berlakunya peperangan di Timur Tengah yang boleh bertukar menjadi peperangan global.

    Dr Ahamed berkata ancaman segera adalah hyperinflation global, kemelesetan ekonomi global, pengangguran, pertelingkahan dan peperangan antara negara. Semua itu boleh membawa kepada penurunan nilai dolar, euro dan kemelesetan ekonomi dunia yang mendadak.

    Ekonomi dunia kini yang bergantung kepada Fiat Money, wang yang dicetak tanpa sokongan, akan meleset sebagaimana juga nilainya juga berkurangan. Keadaan demikian mungkin memaksa dunia mengambil jalan keluar dengan menggunakan emas dan perak kembali sebagai mata wang.

    Bagaimana pun dengan pengeluaran emas yang terhad ditambah pembelian oleh bank-bank pusat dan permintaan semakin meningkat dari India dan China, dua pengguna terbesar emas, ia berpotensi memacu harganya meningkat sehingga AS$5,000 satu oz.

    Laporan Standard Chartered sehingga Jun 2011 meramalkan emas dan perak akan menjadi aset pilihan dalam keadan huru-hara, peperangan dan pergolakan. Kedua-dua logam berharga ini sememangnya telah pun digunakan sebagai matawang dalam sejarah dunia.

    Beliau menyorot kepada ramalan pemenang Hadiah Nobel untuk Ekonomi tahun 1999, Robert Alexander Mundell bahawa emas akan muncul kembali dalam sistem kewangan antarabangsa pada abad ke-21. Nampaknya ramalan itu tidak salah kerana berkemungkinan emas kembali digunakan sebagai standard wang dalam tahun ini, kata Dr Ahamed.


    Post on Wed Jul 29, 2015 4:38 pm by anissophea

    Untuk pengetahuan anda, kesemua emas LBMA dan perak LBMA Public Gold dikeluarkan oleh Nadir Metal Refinery.
    Saya ingin berkongsi maklumat dengan anda tentang latar belakang Nadir Metal Refinery.
    ================
    Pengasas dan Pemilik
    ================
    Pengasas dan pemilik Nadir Metal Refinery bernama Nadir Tütüncü.
    Beliau seorang usahawan Islam di Turki.
    Beliau memulakan perniagaan scrap gold sejak tahun 1967. Pada tahun 1993 beliau menubuhkan Nadir Metal Refinery San. Tic. Ltd. Sti.
    Gambar: Nadir Tutuncu – Pengasas Nadir Metal


    ==================
    Maksud perkataan Nadir
    ==================

    [INDENT]Nadir bermaksud = Precious & Rare (in Arabic word)
    Bahasa Melayu = Berharga dan jarang dijumpai
    [/INDENT] Pada tahun 1999, beliau menandatangani perjanjian usaha sama dengan Degussa Jerman, sebuah syarikat perdagangan emas dari Jerman dan mewujudkan syarikat kerjasama bernama Nadir-Allgemeine.
    Pada tahun 2001, Nadir Tütüncü membeli semua pegangan di dalam syarikat Nadir-Allgemeine dan meneruskan operasi dengan nama Nadir Metal Refinery San. Tic. Ltd. Sti
    ==========================
    Pencapaian Nadir Metal Refinery
    ==========================
    Nadir Metal Refinery merupakan syarikat pertama Turki yang disenaraikan sebagai ahli LBMA – London Bullion Market Association iaitu pada Disember 2011 untuk emas dan Jun 2012 untuk perak.

    Ini membolehkan produk keluaran Nadir Metal Refinery diiktiraf di seluruh dunia.

    ================================================
    Kerjasama Nadir Metal Refinery & Public Gold International Bhd.
    ================================================

    Atas sebab-sebab diatas, Public Gold memilih Nadir Metal Refinery sebagai pengeluar emas jenama Public Gold.

    Harga emas Nadir Metal Refinery yang murah, kualitinya yang tinggi serta pengiktirafan antarabangsa dilihat mampu memberikan keuntungan yang maksima kepada pelanggan Public Gold.

    Post on Thu Sep 10, 2015 4:42 pm by anissophea

    27 Istilah Terkini Dunia Emas Malaysia

    salam hormat , dalam dunia emas malaysia hari ini berikut adalah istilah-istilah terkini dan tersohor yang kerap digunakan di kalangan trader-trader emas fizikal samada di facebook, di majlis tt, di seminar-seminar emas.




    1. EGT- Emas global trader
    2, DEPB - Darul Emas Perak Berhad ( Company Tok De Lejen )
    3. ARBA - Abdul Rahman auf
    4. KJ Gold - Kirajadi Gold
    5. Zara - program 777
    6. Wakalah - Agen DEPB
    7. Rania - Agen ARBA
    8. Sahabat Dagang - agen EGT
    9. KB - Khazanah Bangsa
    10. OTS - On The Spot
    11. RSB - ReadyStock Berbuyback
    12. TB - Tempahan Berdiskaun / Tempahan Berbuyback
    13. BK - Barang Kemas
    14. ROI - Return Of Investment
    15. ETA - Estimated Time of Arrival
    16. Loaded - Nama Program
    17. Pokai - Nama Program
    18. Pisang - Pisang Manis V1, Pisang manis V2
    19. Karipap - Nama Program
    20. Pau - Nama Program
    21. WTS - Want To Sell
    22. WTB - Want To Buy
    23. WTA - Want To Ask
    24. Harga MKS - web kita nak check harga emas spot di malaysia pada harga terkini ..http://www.mks.ch/mobile/myr/ link ini dah tak boleh dan mungkin sudah di tukar ke link baru.... jadi anda boleh ke sini http://www.mks.ch/mobile/myr/v1/

    25. Kontra - Untuk program2 yang ada sediakan cashback yang mana anda akan pinjam dengan agen / wakalah / dealer dan submit masuk program, dapat cashback nanti akan bayar terus kepada agen tersebut. Anda cuma dapat bulanan.

    26. Fg -Fantastic gold
    27. Rnfg- rakan niaga fantastic gold

    28. Emas Beranak

    Post on Wed Sep 16, 2015 4:12 pm by anissophea

    Tukarkan Untung ASB Anda Kepada Dinar Emas



    Sering kali kita melihat rakan-rakan dan saudara-mara kelam kabut dan tidak sabar menunggu datangnya tarikh keramat iaitu pembahagian keuntungan ASB.
    Menyimpan dan melabur itu bagus tetapi sering kali dividen ASB tersebut tersasar dan dibazirkan pada benda yang tidak penting dan merugikan.
    Amat jarang daripada kita menggunakan duit tersebut untuk menambahkan pendapatan dan mengandakan keuntungan. Ramai daripada kita terjerat dengan keinginan dan nafsu tanpa berfikir tentang matlamat kewangan jangka masa panjang. Di sini saya ingin memberikan anda 2 pilihan, 2 keadaan di mana kita biasa melenyapkan dividen ASB begitu saja.
    Satu cara akan merugikan anda dimana keuntungan dan bonus dibelanjakan tanpa disandarkan kepada apa-apa dan satu lagi cara yang akan menambahkan kekayaan dalam jangka masa panjang (aset).
    Cara pertama.
    Belanjakan berapa sahaja yang anda mahu keuntungan ASB anda tanpa ada apa-apa sandaran dan berbaki. Percaya atau tidak anda akan merasakan nikmat yang tidak terhingga selepas memiliki barang idaman anda itu..tetapi seminggu kemudian perasaan menyesal akan mula menguasai anda. Dalam sesetengah kes, barang baru pakai seminggu dah nak jual balik (biasanya barangan elektronik) alasannya sebab bosan.
    Ruginya memang nyata disitu, setiap barang 2nd hand akan jatuh harga sehingga 50% walaupun barang tersebut baru. Kejatuhan yang begitu banyak semestinya membawa kerugian kepada pembeli pertama. Kejatuhan sebegitu disebabkan barang tersebut telah diistiharkan barang terpakai walaupun baru digunakan satu hari. Bolehkah anda semua bayangkan senario di bawah,

    ...si Amin menerima dividen ASB beliau sebanyak Rm3000. Rm2500 telah digunakan oleh Amin untuk membeli model iphone terbaru beserta dengan pakej-pakej manarik yang ditawarkan. Setelah beberapa hari menggunakan telefon terbaru tersebut Amin merasa menyesal dan bosan. Amin bercadang untuk menjual semula telefon tersebut separuh dari harga asal. Amin kini menyesal tak sudah atas keputusan yang diambilnya tersebut.

    Jika anda perasan Amin telah melakukan perbelanjaan tanpa strategi atau lebih senang dipanggil perbelanjaan hangus. Ruginya disini adalah Amin membelanjakan keuntungan ASB beliau sekelip mata sedangkan tempoh untuk melabur mengambil masa setahun sebelum menerima keuntungan dan bonus.
    Cara Kedua
    Hasil daripada keuntungan dividen dan Bonus ASB tahunan anda belikan emas. Emas tersebut anda boleh simpan untuk perlaburan dan kecemasan. Anda tidak akan kerugian apa-apa disini.
    Sekiranya anda terdesak sangat inginkan sesuatu contohnya seperti keinginan Amin untuk memiliki iphone tadi apa yang anda boleh lakukan adalah pajakkan emas anda tadi di Ar-rahnu.
    Hasil daripada pajakkan anda tersebut bolehlah digunakan untuk membeli telefon iphone anda tadi. Jangan silap saya sebenarnya bukan mengajar anda untuk melakukan pajakan tetapi saya inginkan anda membuat perbandingan berikut :-


    1. Dapat duit keuntungan ASB berlanjakan terus dan hangus..
    2.Dapat duit keuntungan ASB beli emas, pajakan emas tersebut di Ar-rahnu dan beli telefon kegemaran anda. Cukup masa tebus balik emas anda dengan secepatnya.

    Perbelanjaan yang disandarkan biasanya lebih berkat dan mengurangkan kerugian dalam jangka masa panjang. Maksudnya segala duit yang kita belanjakan kalau disandarkan tak akan hilang begitu saja kerana ada sandaran yang dibuat. Dalam kes ini Kita sandarkan emas sebagai alat untuk mendapatkan cash (duit).
    Lumrah manusia memang sayang akan emas, pengalaman saya sendiri, saya susah nak tidur lena selagi emas yang saya pajakan tidak ditebus balik..akhirnya paling lama boleh saya tunggu untuk tebus balik emas yang saya pajak adalah sebulan ke dua bulan sahaja. Lagi cepat anda tebus lagi sedikit upah simpan yang perlu anda bayar.
    Jika anda ulangi kaedah di atas..makin lama nilai emas anda makin bertambah secara tidak langsung anda akan bertambah kaya denga emas.
    Kesimpulan
    Jika anda sayang akan duit untung daripada dividen dan bonus ASB anda saya sarankan agar anda tukarkan duit tersebut kepada emas. Emas merupakan aset kekal sama seperti rumah dan tanah. Emas adalah terhad dan mahal. Beli emas bermaksud anda menabung untung keuntungan dan perlaburan.

    Post Today at 12:06 pm by Sponsored content


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 12:06 pm