SABAH

...SELAMAT DATANG...

Selamat datang ke forum sabahan.bigforumpro.com
Selain daripada berforum di sini, komuniti ini juga aktif dalam outing di luar.

Mulaakan Topik Forum Anda hari ini untuk mendapatkan feedback daripada user lain.
SABAH

Komuniti Sabah - Negeri Dibawah Bayu

SELAMAT DATANG KE SABAHAN.BIGFORUMPRO.COM BERFORUM UNTUK MENGUPAS PERSOALAN DAN SEGALA MASALAH YANG ANDA HADAPI BERSAMA-SAMA DENGAN RAKAN ONLINE SABAHAN. TEMUI PENYELESAIAN PERSOALAN ANDA MELALUI INTERNET.

    Debat "Hari ini membentuk kerajaan, esok turun harga minyak" - Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim V Menteri Penerangan Datuk Ahmad Shabery Cheek. Apakah komen anda?

    Share

    poisonous_________honey™
    Laftenen Muda
    Laftenen Muda

    Female
    Number of posts : 265
    Age : 28
    Location : A place called HERE.
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-07

    Debat "Hari ini membentuk kerajaan, esok turun harga minyak" - Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim V Menteri Penerangan Datuk Ahmad Shabery Cheek. Apakah komen anda?

    Post by poisonous_________honey™ on Wed Jul 16, 2008 3:17 am

    Sedikit info mengenai debat tersebut:

    Dianjurkan oleh Agendadaily.com dan disiarkan secara langsung dari auditorium Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) di ibu negara bermula jam 9 malam melalui TV3 dan Astro Awani.

    Isu yang diperdebatkan adalah isu yang tak lain dan tak bukan, isu mengenai kenaikan harga minyak.

    Ni adalah kali pertama debat mengenai isu negara antara dua tokoh pembangkang dan kerajaan disiarkan secara langsung di televisyen.

    Hanya 200 orang dibenarkan masuk termasuk 50 orang yang dijemput Anwar dan 50 lagi oleh Ahmad Shabery.

    Moderator debat tersebut ialah pengerusi DBP yang popular dengan program perbincangan isu-isu semasa di RTM, Datuk Johan Jaaffar.




    Suspect Sa pasti bnyk yg tgk siaran langsung debat ni smlm kn..
    Sa juga pasti bnyk pendapat dan komen yg anda ingin kongsikan bersama.. Jadi apa kata kalau kita utarakan semuanya di ruangan ini? Mari la kita bertukar2 pandangan dan pendapat mengenai isu ini.

    Huhu.. Jadilah kita rakyat yg peka dan prihatin trhadap isu2 semasa negara kita ini.. Ini ialah negara kita, bukannya negara orang lain. Hehe.. Muda ka tua ka.. Suda layak bayar cukai pendapatan ka blum, setiap org pasti mempunyai komen dan pandangan masing2 kan..

    Dan yg penting, kita tau di mana limit freedom of speech and expression kita.

    Bagi mereka yg xberpeluang menonton rancangan tersebut smlm, anda boleh menyaksikan siaran tertunda melalui RTM tp sa pun xpasti bila la... Hehehe ada sepa2 yg tau ka?



    bounce bounce


    Last edited by ||sub.crew|underground|| on Wed Jul 16, 2008 5:06 am; edited 1 time in total (Reason for editing : tmbh ayat "debat" sana topic.. kakaka)


    _________________
    «« always keep your words soft and sweet, just in case you have to eat them. »»

    • Be Wild, Be Crazy, Because You're Not Young Forever. •

    poisonous_________honey™
    Laftenen Muda
    Laftenen Muda

    Female
    Number of posts : 265
    Age : 28
    Location : A place called HERE.
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-07

    Re: Debat "Hari ini membentuk kerajaan, esok turun harga minyak" - Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim V Menteri Penerangan Datuk Ahmad Shabery Cheek. Apakah komen anda?

    Post by poisonous_________honey™ on Wed Jul 16, 2008 7:50 am

    Oh ya untk informasi lanjut, sila klik ke link di bawah ni bounce


    http://72.47.255.22/2008/content/view/9927/84

    Direct link to Malaysia Today:Your source of independent news - Anwar Ibrahim wins debate on oil.



    ||be updated||

    ||do not ever go out of style bounce ||


    ||early edition||


    _________________
    «« always keep your words soft and sweet, just in case you have to eat them. »»

    • Be Wild, Be Crazy, Because You're Not Young Forever. •

    *mas*
    Orang Lama
    Orang Lama

    Female
    Number of posts : 34
    Age : 104
    Location : Kejora Bintang
    Popular :
    500 / 100500 / 100

    Registration date : 2008-07-07

    RE: Debat "Hari ini membentuk kerajaan, esok turun harga minyak"

    Post by *mas* on Wed Jul 16, 2008 2:17 pm

    aku ada tengok semalam benda ni. Gessss...mmg best, tapi Shaberi bukan lawan Anwar.. serius aku ckp, Anwar tu pernah memegang high top managemnt, siapa hantar Shaberi untuk memalukan kerajaan kerana kekurangan fakta dan isi kandungan debat yang kurang bernas. Aku masih pro kerajaan, tp hanya tertumpu kepada orang2 tertentu yang aku rasa berkemampuan menerajui tampuk pemerintahan negara.

    Anwar ... mungkin orang kampung akan terubat sedikit kerinduan. Tapi bagi aku, debat semalam tu bakal mencetuskan lagi fenomena yg akan merubah seluruh pengurusan kerajaan Malaysia. Ada atau tiada Anwar jadi pemimpin, Malaysia sudah ketandusan pemimpin.. serasa aku Tun Mahathir adalah seorang legend yang kita takan jumpa lagi sampai bila2. Semoga Tun Mahathir sekeluarga akan dilindungi dari malapetaka dunia. Amin...

    shaberi, cermin dulu diri anda, sebelum memulakan debat. heheh

    poisonous_________honey™
    Laftenen Muda
    Laftenen Muda

    Female
    Number of posts : 265
    Age : 28
    Location : A place called HERE.
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-07

    Re: Debat "Hari ini membentuk kerajaan, esok turun harga minyak" - Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim V Menteri Penerangan Datuk Ahmad Shabery Cheek. Apakah komen anda?

    Post by poisonous_________honey™ on Wed Jul 16, 2008 7:35 pm

    Suspect korg suma nda minat pasal politik negara ka neh.. kakakaka.. pasal apa la ba jg sa kasi timbul ni topik ni.. adess.. kali kamu nda suka bincang topik berat2 ba kan.. muahahaha.. sapa suh sa bg ni topik.. (kali suma tgh chatting time this debat disiarkan smlm.. hehehe)
    NEway sa mo berkongsi pendapat jg ba ni kenen :bounce
    : ..

    melalui apa yg sa lihat mlm td, i think Datuk Seri Anwar did a very impressive and fantastic job despite all uncertainties surrounding him. Kalau di perhatikan btl2, Datuk seri Anwar bukan setakat debating dgn Shabbery sj tp juga dgn facilitator debat tuh.. Johan Jaafar proved that dia memg bias bila dia x bg amaran sama si Shabbery who was always out of topic and launching personal attacks on Anwar. Bias! Suspect Datuk Seri Anwar tau apa yg dia ckp, he was talking purely economics. I guess Shabbery patut ikut kelas ekonomi dan debat lpas ni. He couldn't even answer simple questions! What worse was that he could't even stay focused on topic.. pastu emosional pula smpai balik2 buat personal attacks.. adesss cyclops myb he thought that his popularity would shoot up tp sebaliknya, he has made a fool of himself, coming unprepared quoting unrelevant examples. debate ni memg tlh menjulang popularity Dtuk Seri Anwar dan telah memalukan kerajaan BN yg telah menghantar wakil mcm Datuk Shabbery tu.. huhuhu..

    apa pun.. debat cmni memg bagus... bukan untk memalukan atau menggugat mana2 pihak tp untk membincangkan sesuatu isu secara RASIONAL dan PROFESIONAL bukan EMOSIONAL melulu.. debate2 mcm ni la yg lebih membuka mata rakyat.. i hope for more debate coming soon in teh future!

    errrmm.. skg ni sa nda pasti sudah samada RTM akan menyiarkan siaran tertunda untk debat tuh.. ekekeke.. kenapa? pandai2 la teka.. hahahaha..

    ni la saja pandangan sa.
    kalau di ikutkan memng sampai bila2 pun xabis sa mengomel sini.. huhu.. bounce




    ||answer the phone|i know that u r home Surprised ||


    _________________
    «« always keep your words soft and sweet, just in case you have to eat them. »»

    • Be Wild, Be Crazy, Because You're Not Young Forever. •

    warna_hot
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 409
    Age : 31
    Location : petaling jaya selangor
    Popular :
    200 / 100200 / 100

    Registration date : 2008-07-13

    Re: Debat "Hari ini membentuk kerajaan, esok turun harga minyak" - Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim V Menteri Penerangan Datuk Ahmad Shabery Cheek. Apakah komen anda?

    Post by warna_hot on Wed Jul 16, 2008 10:35 pm

    Datuk Seri Anuar Ibrahim..Tahniah..
    persembahan debat yang amat berinformatif dr. DSAI,
    manakala dpt diperhatikan pihak lawan tiada isi bernas,
    kelu berbicara tetapi menggunakan isu2 basi, sejarah yang sudah dilupakan,dan fitnah sebagai peluru kapur..
    cetek pengetahuan…
    Debat sebagai pentas perbahasan untuk membetulkan keadaan, bukan sebagai inisiatif menjatuhkan maruah dan membuka pekung di dada..
    Tenyata hujah2 DSAI yang padat dan tepat dgn tajuk serta disampaikan dengan jelas dan dibuktikan dengan fakta..
    Manakala pihak lawan menggunakan platform ini sebagai merealisasikan niat jijik dan berbau personal..
    Lain kali buat study tentang topik yang mahu di debatkan dahulu..rakyat sudah pandai menilai..apa yang dimahukan adalah..fakta dan angka..bukannya melalut tidak tentu pasal..

    Guest
    Guest

    Re: Debat "Hari ini membentuk kerajaan, esok turun harga minyak" - Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim V Menteri Penerangan Datuk Ahmad Shabery Cheek. Apakah komen anda?

    Post by Guest on Sun Jan 11, 2009 7:35 am

    :wee: :wee: ya ada aku tguk tu siaran langsung tu...c shabery kena kasi ayam2 jak oleh c anwar smpi kuar udah buih2 di mulut c shabery..c anwar relax jak..biarpun c shabery ada sapot dri pihak moderator c johan jaafar..adei lama udah ni topik x plak aku nmpk huhu.. :wee: :wee: skrg turun udah harga minyak :best: :best:


    cheunited
    Laftenen
    Laftenen

    Male
    Number of posts : 986
    Age : 30
    Location : reaper town
    Popular :
    279 / 100279 / 100

    Registration date : 2008-12-16

    Re: Debat "Hari ini membentuk kerajaan, esok turun harga minyak" - Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim V Menteri Penerangan Datuk Ahmad Shabery Cheek. Apakah komen anda?

    Post by cheunited on Tue Jan 13, 2009 10:26 am

    era chedet suda berakhir lagipun beliau suda 8+
    DSAI pula lebih bijak berbanding kebanyakan pemimpin yg ada skg
    aku heran dgn shabery ni
    org cakap isu minyak dia menyerang isu peribadi
    sudalah org2 serpihan semangat 48
    jgn lupa mat shabery DSAI perna memegang jawatan menteri kew.
    dia tau selok belok gov lebih dari smua pemimpin keris yg ada skg
    Minyak yg kita guna pun grade 3 (petronas) tdk patut d bandingkan dgn harga minyak grade 1.

    Sponsored content

    Re: Debat "Hari ini membentuk kerajaan, esok turun harga minyak" - Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim V Menteri Penerangan Datuk Ahmad Shabery Cheek. Apakah komen anda?

    Post by Sponsored content Today at 6:29 pm


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 6:29 pm