SABAH

...SELAMAT DATANG...

Selamat datang ke forum sabahan.bigforumpro.com
Selain daripada berforum di sini, komuniti ini juga aktif dalam outing di luar.

Mulaakan Topik Forum Anda hari ini untuk mendapatkan feedback daripada user lain.
SABAH

Komuniti Sabah - Negeri Dibawah Bayu

SELAMAT DATANG KE SABAHAN.BIGFORUMPRO.COM BERFORUM UNTUK MENGUPAS PERSOALAN DAN SEGALA MASALAH YANG ANDA HADAPI BERSAMA-SAMA DENGAN RAKAN ONLINE SABAHAN. TEMUI PENYELESAIAN PERSOALAN ANDA MELALUI INTERNET.

    Cinta Siber Oh Cinta Siber

    Share

    poisonous_________honey
    Laftenen Muda
    Laftenen Muda

    Female
    Number of posts : 265
    Age : 28
    Location : A place called HERE.
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-07

    Cinta Siber Oh Cinta Siber

    Post by poisonous_________honey on Sun Jul 27, 2008 6:10 am

    Salam semua bounce

    meh sini kenen sa bagi topik untuk hari ini.. kakakaka..

    iaitu sebuah topik yg bertajuk.. jeng jeng jeng..


    CINTA SIBER OH CINTA SIBER

    adakah anda pernah terlibat dlm cinta siber?
    cinta siber rasanya bukan asing lagi bagi kita semua kan..
    huhu..
    well, umumnya sebagai chatters.. kita chat dgn org2 yg kita xpernah jumpa kan. oh ok, maybe ada yg kita sudah jumpa, ada yg belum. tp let me just focus this to kawan2 siber yg kita belum pernah jumpa lagi. xkisah la org ni kita kenal dr chatroom, myspace, fs, tagged, facebook atau dr mana2 social network yg available dlm dunia siber ini..
    ada yg "jatuh cinta" selepas beberapa lama berkenalan(tanpa sebarang pertemuan ok), ada juga yg "jatuh cinta" selepas beberapa jam chatting @ berkenalan, ada yg "jatuh cinta" selepas melihat gambar si dia. dan bila kata sepakat dicapai, maka terjalinlah sebuah lagi ikatan cinta siber yg suci lagi murni.
    tapi adakah cinta siber ini benar2 boleh dipercayai?
    adakah ucapan2 cinta dan janji2 yg di lafaz itu adalah benar2 datang dari hati?
    adakah cinta siber akan sampai ke jinjang pelamin?

    terlibat atau tidak dlm hubungan cinta siber, pasti anda juga mempunyai pendapat masing2 berkenaan topik ini kn. baa mari kita bincang2kn kenen.. meh la share pandangan, pengalaman, pendapat korang baa.. jgn tamaha ko kongsi2.. kekeke




    Suspect loser.in______________L.O.V.E~


    _________________
    always keep your words soft and sweet, just in case you have to eat them.

    Be Wild, Be Crazy, Because You're Not Young Forever.

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: Cinta Siber Oh Cinta Siber

    Post by lutau on Sun Jul 27, 2008 12:21 pm

    sub.crew sayankk... bounce

    hangat ni topik ko nih... bounce cam ter'kenen' pla ni sm aku tau.. bounce ahakss..

    pengalaman cinta siber nih, aku mmg ada..ahakss bounce but, itu last year la bounce adeiii, mesti mo d share kaini Suspect kakakakakaakk..

    actually, it happened la & almost "menjadi" but...at last nothing! gone with the wind bounce i dono why or maybe it works to fast! but, bg aku kan pren apa yg penting ialah persefahaman, kesabaran & respek...iyala, nak kapel2 virtual nih kena sabar...tp, most of it nda pandai sbr bah..i mean bru knl sebulan dua, dah nak kemaruk nak kapel2..hurmmm...

    ok arr Suspect nak komen lebih2, dahla uii..... Laughing adessssss...... malu2 sda ni kenen...wakakakkk... study

    warna_hot
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 409
    Age : 31
    Location : petaling jaya selangor
    Popular :
    200 / 100200 / 100

    Registration date : 2008-07-13

    Re: Cinta Siber Oh Cinta Siber

    Post by warna_hot on Tue Jul 29, 2008 3:55 am

    cinta siber..???
    pengalaman ermm...suka besa2 jak la teda yg jatuh cinta betul2 atau sinta karas lagi...mau tau kenapa??? sbb..sy tdak percaya...wakakaka Laughing

    maybe setiap org ada pendapat masing2 kan...tp for me...cinta siber is not my way of choice!!! sy lebih percaya and maybe akan hanya menjalinkan 'kaci cayang' pada lelaki yg single bukan duda dan teda anak,ada keja,tdk terlalu ensem,sihat tubuh badan dan.....eh..out-out n away uda ka dr topik nie... Very Happy...hehehe
    pindik kata sy pilih ''cinta realiti'' jak la..huhuhu...

    Cool

    einn____
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 1011
    Age : 31
    Popular :
    500 / 100500 / 100

    Registration date : 2008-07-15

    Re: Cinta Siber Oh Cinta Siber

    Post by einn____ on Thu Jul 31, 2008 9:14 am

    cinta siber,
    cinta yg paling senang nak dpt lam waktu yg singkat...tp, cinta siber ni aku rasa more on skendel semata2 la, kwn yg kta cari time boring2 jak.hehehe
    Laughing tp aku pun pna hampir tejebak jgk tu.wakakakak..hmpir2 pal in leb tahap lembut2 ni, tp..pandai2 control diri la kan Laughing

    What a Face heheh,na sa mau kongsi crita pasal kwn yg terjebak sama cinta siber ni

    Crying or Very sad ada sorang kwn ni, kenal sorang chter srwk yg menyamar sebagai business man dan konon2nya, single, available dan kaya.yg si kwn ni plak, pal in leb tahap gaban smpi sggup p jumpa tu lelaki d srwk.tup2, x lama pastu, pregnant, kira kes xcident la tu.becoz of that, durang plan nak nikah, jeng,jeng,jeng..time nikah tu la all the hidden truth revealed.kontoversinya time tu, lelaki tu sbrnya bukan businessman dan yg paling memalukan, jantan tu x cukup syarat tuk kawin more than 1..pasal gajinya below rm1000(tp, last2 kawin juga, bab da ada baby kat perut kan)..skrang, jantan x guna tu da blek p srwk pat 1st wife dia,si kawan ni plak, dtinggalkan camtu jak

    so, kesimpulannya
    Evil or Very Mad pandai2 jaga diri lau terjebak lam cinta siber.kalu btul pun jatuh cinta, jumpa dan amikla masa yg lama tuk kenal org tu secara keseluruhannya.jgn smpi nasi jadi bubur, maruah tergadai,masa depan gelap, br mo sesalkan apa yg berlaku.
    SAY NO TO STRANGER heiyou

    warna_hot
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 409
    Age : 31
    Location : petaling jaya selangor
    Popular :
    200 / 100200 / 100

    Registration date : 2008-07-13

    Re: Cinta Siber Oh Cinta Siber

    Post by warna_hot on Fri Aug 01, 2008 7:40 pm

    cian ma baby dia kan einn... rasa2nya kwn ko mau ka tue baby dia?? kalau dia inda mo bagi sama sy okay????... setakat 1 baby bole tue saya jaga..skang pun jaga 9 ekor kucing uda...heeheehee cheers

    poisonous_________honey
    Laftenen Muda
    Laftenen Muda

    Female
    Number of posts : 265
    Age : 28
    Location : A place called HERE.
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-07

    sintaku d alam siber~

    Post by poisonous_________honey on Sat Aug 02, 2008 5:41 am

    huhu.. biasanya perempuan selalu jadi mangsa kalau cerita pasal cinta mati siber ni kan.. hehe kenapa ka senario ini berlaku? nah mula suda aku kuar dr landasan nih.. muahaha.. ok back to the topic iaitu cinta siber, well aku percaya everyone of us pernah mengalami atau paling tidak, terdengar/ kenal dgn seseorang yg terlibat dgn cinta siber nih..

    naa begitu juga aku. dengan jujurnya aku mengaku bahawa aku prnah terlibat dgn kisah cinta siber beberapa segi. muahahaha.. sblm ni aku memg anggap cinta siber sbg cinta yg sungguh pelik (i couldnt find any suitable word.. sorry.. haha)..

    kenapa aku rasa cinta siber ini pelik?

    well, pertama.. mana mungkin kita boleh jatuh cinta hny dgn melihat pada gambar seseorang? sebab bg aku, kalau jatuh cinta dgn hny melihat gmbr seseorang tu, itu bermakna kita mencintai rupa dan org yg kita lihat dlm gmbr tuh. mcmana kalau org tu guna gmbr org lain? dan macam2 kemungkinan lain lagi. well ini kan zaman teknologi.. mcm2 org boleh buat. hehehe..

    secondly, kita x tau sama ada org tu jujur dgn kita. mcmana kita boleh brcinta dgn org yg kita x pernah jumpa?? memg ada org yg akan kata yg cinta siber ni kdg2 lebih tulus krana cinta itu lahir dari perkongsian perasaan, bukan kerana paras rupa ataupn harta. entah la.. mcm2 la org cakap. aku pun mcm2 jg yg aku cakap sblm benda tu btl2 brlaku ke atas aku. huhu~

    thirdly, bagi aku org2 kat dunia siber ni bukan semuanya jujur. mungkin lagi bnyk yg menipu dr yg jujur. lagi pun mcm2 kisah yg aku dgr pasal cinta siber ni.. huhu..

    then i met "HIM".

    i have been chatting for quite a while when i knew this guy. abang angkat aku yg kasik kenal dia sama aku.. mula2 chatting cam besa jak.. then lama2 men pm la kenen. pastu pc calls pula.. wakaka.. i have been playing safe b4, tp ntah napa hati aku sudi mo kenal dia dgn lebih rapat lagi.. wakakaka.. masa tu aku d kedah, dia d johor. cinta utara-selatan la kenen.. muahahaha.. he was the first person yg aku bgtau no hp aku. biasa la no tel limited edition kan.. slama ni aku xpernah bg no hp aku sama kwn2 on9 aku sb aku takut. huhu.. aku xsure bila finally dia bawa aku kapel... wakakaka cam lawak pula bila aku ingat2 balik. nta atas hasutan sepa, buli2 jak aku setuju. hahaha.. time passed by, sedar x sedar lama suda pula kami kapel tanpa pernah berjumpa.. ngeh3 mcm sandi btl ba.. memg selalu plan mau jumpa tp xpernah jadi.. but i kept on reminding myself that i have never seen him in person so i could not trust him 100%. still playing safe lagi though i might have broke my no 1 rule which was to never fall for strangers on the net. well i was not fell for him completely cuz as i mentioned, i played safe. bila ingat2 balik, rasa mcm bodoh pula. huhu..
    then one day i found out that he has been cheating on me for the last 1 year. he was never someone i thought he was. and the worst was that he has another girlfriend. bila aku sudah tau benda tu, dia kelam kabut untk "membetulkan keadaan" kononnya. but at the time i found out all about it, my trust in him semua hilang. and what i hated the most was that dia menipu lagi untk menutup kesalahan sendiri!

    that was where it all ended.

    i hate liars! maybe it was my fault in the first place becuz i broke the rule.

    mungkin bagi kawan2 d luar sana, cinta siber ni bodoh. aku pun pernah terfikir mcmtu. dan skg ni pun agaknya aku fikir mcmtu jg.. hehehe.. lagipun i was very young masa aku kenal dia. skg ni pun umur blm cukup lagi mo kawin ba.. kakaka~

    sedangkan my x bfs yg aku jumpa everyday pun boleh menipu aku kaw2 dulu inikan pula cinta siber yg memg sungguh xmasuk akal nih... itu la yg first and the last cinta siber yg pernah aku lalui. takkan ada cinta siber yg lain lagi. miahahaha.

    rasa cam tawar hati pula mo bercinta lagi nih.. miahahaha sorry if i sound corny here but i juz cant help it. hahaha.

    tp.. some cinta siber worked out jg. aku nda mo kasi stereotype cinta siber ni sbg cinta tipu2 hny kerana apa yg aku alami.. ada abang2 & kakak2 otaiz yg kg ni hidup bhagia dgn cinta yg mereka temui d alam siber ni. ada yg sudah kawin n sudah menimang cahaya mata. ada yg sudah bertunang.. tunggu masa lagi mo kawin. hehehe.. so, cinta siber ni memg mcm2 ada. cuma kita prlu pandai menilai dan kita haruslah mengenali org tersebut dgn lebih dekat sblm ambil sbrg kptsan.. hehehe.









    a_________tale.of.a____________loser______in.LOVE Suspect


    p/s marilah bercinta selagi kita masih mampu untk bercinta~


    _________________
    always keep your words soft and sweet, just in case you have to eat them.

    Be Wild, Be Crazy, Because You're Not Young Forever.

    warna_hot
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 409
    Age : 31
    Location : petaling jaya selangor
    Popular :
    200 / 100200 / 100

    Registration date : 2008-07-13

    Re: Cinta Siber Oh Cinta Siber

    Post by warna_hot on Mon Aug 04, 2008 2:27 am

    bak kata pepatah....''takkan lari gunung di kejar''
    bak kata org tua-tua....''kalau suda jodoh takkan kemana''
    bak kata sub crew....''play safe''
    bak kata warna....'' juz go with the flow''

    lily_lady2326
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 2717
    Age : 26
    Location : di saaaaaaNa~
    Popular :
    7 / 1007 / 100

    Registration date : 2008-07-20

    Re: Cinta Siber Oh Cinta Siber

    Post by lily_lady2326 on Mon Aug 11, 2008 4:59 pm

    Surprised sinta siber? prmpuan mmg snang jatuh cintakan bila lelaki pandai ambik hati hehehe... What a Face

    hehehe... ak pun snag gak jatuh cinta hehehhe.... Embarassed

    kalu adapun cinta siber...takda niat nak teruskan hubungan dengan serius hingga ke jenjang palamin... affraid

    kalu dah juduh mmg milik kita juga kan....
    ikan di laut..asam di darat... last2 masuk perut sy juga bh hehehhehhe Very Happy

    :::miss ezora:::
    Sarjan
    Sarjan

    Female
    Number of posts : 117
    Age : 28
    Location : depan laptop=p
    Popular :
    500 / 100500 / 100

    Registration date : 2008-09-06

    Re: Cinta Siber Oh Cinta Siber

    Post by :::miss ezora::: on Sun Oct 26, 2008 4:25 am

    Evil or Very Mad x pcaya ngn cnta cyber Sleep

    Guest
    Guest

    Re: Cinta Siber Oh Cinta Siber

    Post by Guest on Sun Oct 26, 2008 11:11 am

    well for me, teda salah kalau cinta cyber ni.. cuma terpulang pada kejujuran org tu sendiri, mo serius dlm perhubungan tu ataupun tidak..

    aku pula? aku jenis org yg serius dlm apa2 jenis hubungan skali pun.. nda kisahlah dlm dunia cyber ka, real life ka.. yg penting, keikhlasan..

    aku setuju juga, kebanyakannya pompuan la yg mudah terjebak cinta cyber.. kena2 lg lau the guy yg hebat mengayat.. haha kompom cair beb..


    teaser
    [b]

    :::miss ezora:::
    Sarjan
    Sarjan

    Female
    Number of posts : 117
    Age : 28
    Location : depan laptop=p
    Popular :
    500 / 100500 / 100

    Registration date : 2008-09-06

    Re: Cinta Siber Oh Cinta Siber

    Post by :::miss ezora::: on Sun Oct 26, 2008 5:55 pm

    Sleep btul tu ceka Very Happy kejujuran amat pnting dlm bercinta Smile lool

    (o.egem.o)
    Forum Addicted
    Forum Addicted

    Male
    Number of posts : 4063
    Age : 31
    Location : d mana2 aku sll stay d c2 la..
    Popular :
    50 / 10050 / 100

    Registration date : 2009-01-28

    Re: Cinta Siber Oh Cinta Siber

    Post by (o.egem.o) on Tue May 26, 2009 11:41 am

    poisonous_________honey wrote:Salam semua bounce

    meh sini kenen sa bagi topik untuk hari ini.. kakakaka..

    iaitu sebuah topik yg bertajuk.. jeng jeng jeng..


    CINTA SIBER OH CINTA SIBER

    adakah anda pernah terlibat dlm cinta siber?
    cinta siber rasanya bukan asing lagi bagi kita semua kan..
    huhu..
    well, umumnya sebagai chatters.. kita chat dgn org2 yg kita xpernah jumpa kan. oh ok, maybe ada yg kita sudah jumpa, ada yg belum. tp let me just focus this to kawan2 siber yg kita belum pernah jumpa lagi. xkisah la org ni kita kenal dr chatroom, myspace, fs, tagged, facebook atau dr mana2 social network yg available dlm dunia siber ini..
    ada yg "jatuh cinta" selepas beberapa lama berkenalan(tanpa sebarang pertemuan ok), ada juga yg "jatuh cinta" selepas beberapa jam chatting @ berkenalan, ada yg "jatuh cinta" selepas melihat gambar si dia. dan bila kata sepakat dicapai, maka terjalinlah sebuah lagi ikatan cinta siber yg suci lagi murni.
    tapi adakah cinta siber ini benar2 boleh dipercayai?
    adakah ucapan2 cinta dan janji2 yg di lafaz itu adalah benar2 datang dari hati?
    adakah cinta siber akan sampai ke jinjang pelamin?

    terlibat atau tidak dlm hubungan cinta siber, pasti anda juga mempunyai pendapat masing2 berkenaan topik ini kn. baa mari kita bincang2kn kenen.. meh la share pandangan, pengalaman, pendapat korang baa.. jgn tamaha ko kongsi2.. kekeke




    Suspect loser.in______________L.O.V.E~



    setakat ni blm pena lg cinta cyber..tp klu cintaa sms mcm pena..ehehe Surprised

    (`r.Lѕ)
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 7712
    Age : 30
    Location : Atas Pokok Tarap.ekekek..
    Popular :
    90 / 10090 / 100

    Registration date : 2008-10-21

    Re: Cinta Siber Oh Cinta Siber

    Post by (`r.Lѕ) on Tue May 26, 2009 12:09 pm

    wkakak pengs.............chenta sms ka...... :miss: awas!!
    wkakakakak......... gelak! gelak! ......

    (`._k: .)
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 524
    Age : 40
    Location : sandakan,KL,sandakan
    Popular :
    50 / 10050 / 100

    Registration date : 2009-04-29

    Re: Cinta Siber Oh Cinta Siber

    Post by (`._k: .) on Tue Jun 16, 2009 9:23 pm

    ramai org tdk percaya dgn cinta cyber....tapi kelahiran chaters lama sebelum kita ada yg berkahwin dan mc bahagia sampai hari ini.....dan mereka ada kalanya mc kelihatan d alam cyber sekali sekala dan sebagai pasangan suami isteri....itu menunjukan bukan cyber itu tdk baik tapi mcm mana kita kendalikan cinta itu sendiri tdk kira lah cinta cyber or cinta reality kan Wink


    ada juga cinta cyber sampai d bawa mati...tu sa tdk perlu lah katakn sapa orgnya....orgnya dah xda....biar lah bersemadi dgn aman Sad semua org jatuh cinta....tdk kira batasan umur ....muda remaja atau yg d anggap veteren.....cyber hanya salah satu jalan singkat atau jalan mudah d mana kita boleh berkomunikasi dgn dunia luar......

    cuma kebanyakan org skrg menyalah gunakan kemudahan ini....tdk kira lah ym kah atau apa2 saja jenis software chating semua ada sejarahnya......dulu kwn sa satu ofis pun kawin juga dgn kenalan dari icQ....
    Very Happy mc bahagia sampai skrg......jgn salah dgn cinta cyber pentingnya dari diri kita sendiri....tdk apa lah org tdk pandang kita kerana kita tdk trendy kah apa kah d alam cyber pentingnya kita tau mcm mana manage diri kita.....

    lulong1508
    Kadet
    Kadet

    Female
    Number of posts : 1
    Age : 24
    Popular :
    0 / 1000 / 100

    Registration date : 2010-04-10

    Re: Cinta Siber Oh Cinta Siber

    Post by lulong1508 on Sat Apr 10, 2010 10:38 pm

    Bah.. benar apa yang Dina cakap tu.. Smile Cinta siber or cinta realiti tak ada banyak bezanya sebenarnya.. yang penting hati benar2 mencintai dan jujur.. saya pun pernah involve in this kind of relationship.. huhu.. until 6 years saya menjalankan hubungan dgn si dia.. nampaknya, tidak menjadi.. tapi, kalau benaran ada jodoh, pasti takkan kemana.. Very Happy

    The sincerity of the heart is important.. Smile Embarassed

    Sponsored content

    Re: Cinta Siber Oh Cinta Siber

    Post by Sponsored content Today at 11:56 am


      Current date/time is Sun Dec 04, 2016 11:56 am