SABAH

...SELAMAT DATANG...

Selamat datang ke forum sabahan.bigforumpro.com
Selain daripada berforum di sini, komuniti ini juga aktif dalam outing di luar.

Mulaakan Topik Forum Anda hari ini untuk mendapatkan feedback daripada user lain.
SABAH

Komuniti Sabah - Negeri Dibawah Bayu

SELAMAT DATANG KE SABAHAN.BIGFORUMPRO.COM BERFORUM UNTUK MENGUPAS PERSOALAN DAN SEGALA MASALAH YANG ANDA HADAPI BERSAMA-SAMA DENGAN RAKAN ONLINE SABAHAN. TEMUI PENYELESAIAN PERSOALAN ANDA MELALUI INTERNET.

    Kenali Kamera.

    Share

    SABAH
    Admin
    Admin

    Male
    Number of posts : 748
    Age : 33
    Location : Papar - Kota Kinabalu -Kudat
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-01

    Kenali Kamera.

    Post by SABAH on Wed Dec 24, 2008 3:18 am

    Kamera adalah pada asalnya dikenali sebagai "kamar" yang bermaksud bilik gelap.
    pada masa dahulu penghasilan gambar adalah mengunakan bilik gelap yang dinamakan "obscura" iaitu sebuah bilik kecil yang gelap dan mempunya pemantul cahaya pada bumbungnya dimana cahaya dari luar dipantulkan menerusi cermin. dan orang yang berkenaan akan melukis imej yang terhasil di permukaan meja di dalam bilik gelap itu. dengan ini maka wujudlah istilah melukis dengan bantuan cahaya. dimana:

    Foto = Cahaya
    Graf = Lukis

    apabila digabungkan makan jadilah fotogrfi yang bermaksud melukis dengan bantuan cahaya.

    setelah perkembangan teknologi maka pantulan cahaya tersebut akhirnya diletakkan kanta-kanta yang disusun bagi mendapatkan IMEJ yang lebih tajam dan membolehkan pelukis mengubah imej mengikut kesukaan mereka. pada masa kini susunan kanta ini dinamakan LENSA.

    Setelah perkembangan teknologi yang pesat maka pada hari ini pelbagai kamera telah wujud.. antaranya ialah:

    TLR Camera = Twins Lens Reflect Camera
    kamera ini mempunya 2 buah lens yang mana sebuah lens digunankan untuk merakam imej pada filem dan sebuah lens lagi digunakan untuk pengguna melihat imej objek yang hendak digambar. terdapat kelemahan pada TLR ini iaitu imej yang kelihatan oleh pengguna tidak sama dengan Imej yang dicetak pada filem.

    SLR Camera = Single Lens Reflect Camera.
    Ini merupakan kamera yang paling popular. kamera ini mempunyai hanya sebuah Lens sahaja. dan ia menggunakan cermin pembalikan yang membolehkan pengguna melihat OBJEK yang akan dicetak pada filem sebelum mengambil gambarnya. walau bagaimanapun terdapat kelemahan pada SLR ini dimana apabila memerlukan DEDAHAN yang lama cermin pembalikan tersebut akan menutup VIEW FINDER pada kamera menyebabkan ketika DEDAHAN pengguna tidak dapat melihat OBJEK.

    Kamera KOMPAK
    Kamera kompak ini adalah antara kamera paling banyak digunakan. ini adalah kamera kompek yang ringan mudah digunakan dan mempunyai kebolehan memfokus yang baik. pengguna tidak memerlukan kemahiran tinggi untuk menggunakan kamera ini. hanya perlu hala dan tekan butang kamera untuk mendapatkan gambar. walau bagaimanapun gambar yang di dicetak adalah jelas walau bagaimanapun jika seorang pengguna inginkan impak khas seperti motion kabur, pergerakan laju, kawalan kepekaan cahaya, dan jarak fokus ia tidak dapat dilakukan dengan menggunakan kamera kompak ini.

    Instant kamera.
    Kamera ini adalah sama seperti kamera kompak walau bagaimanapun saiz agak besar dan dia juga berupaya memproses gambar dalam masa yang sigkat.


    _________________




    ░░ Choices Define Personality ░░


    Contact www.w8_left


    lily_lady2326
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 2717
    Age : 26
    Location : di saaaaaaNa~
    Popular :
    7 / 1007 / 100

    Registration date : 2008-07-20

    Re: Kenali Kamera.

    Post by lily_lady2326 on Wed Dec 24, 2008 9:26 am

    Very Happy sy maulah yg DSLR ni huhuuu...

    SABAH
    Admin
    Admin

    Male
    Number of posts : 748
    Age : 33
    Location : Papar - Kota Kinabalu -Kudat
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-01

    Re: Kenali Kamera.

    Post by SABAH on Wed Dec 24, 2008 11:34 am

    DSLR agak mahal bah lily.. paling murah pun SONY DSLR kalau ambik yang A200 harga dia dengan 300mm lens lebih kurang RM1800 ( standard kit + 70-300MM lens. walau bagaimanapun untuk permulaan Sony A200 ini adalah cukup. bezanya dengan Sony A350 ialah A200 tidak mempunyai Live View Finder. tetapi sebagai DSLR Live view sememangnya tidak diperlukan.


    _________________




    ░░ Choices Define Personality ░░


    Contact www.w8_left


    lily_lady2326
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 2717
    Age : 26
    Location : di saaaaaaNa~
    Popular :
    7 / 1007 / 100

    Registration date : 2008-07-20

    Re: Kenali Kamera.

    Post by lily_lady2326 on Sat Dec 27, 2008 6:57 am

    Shocked w0w.. yg bersaiz besar ka ni DSLR?? bkn macam compact camera kan? cuba da kc tunjuk gambar DSLR ni... heheheee

    SABAH
    Admin
    Admin

    Male
    Number of posts : 748
    Age : 33
    Location : Papar - Kota Kinabalu -Kudat
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-01

    Re: Kenali Kamera.

    Post by SABAH on Mon Jan 05, 2009 1:51 am

    lily_lady2326 wrote:Shocked w0w.. yg bersaiz besar ka ni DSLR?? bkn macam compact camera kan? cuba da kc tunjuk gambar DSLR ni... heheheee

    OK ini dia kamera dslr yang saya gunakan ketika ini..

    1. Sony A300



    Ini adalah beberapa pandangan bagi Sony A300


    2. Nikon D40X

    Ini dia Nikon yang saya gunakan.


    _________________




    ░░ Choices Define Personality ░░


    Contact www.w8_left


    lily_lady2326
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 2717
    Age : 26
    Location : di saaaaaaNa~
    Popular :
    7 / 1007 / 100

    Registration date : 2008-07-20

    Re: Kenali Kamera.

    Post by lily_lady2326 on Mon Jan 05, 2009 9:12 am

    Very Happy 0wh TQ.. tau dah bntk n rupa dia..
    jd mana satu jg memberi hasil yg lbh baik ma gmbr? nikon ka sony?
    buli merakan juga bah kan ni gamera.. Very Happy

    SABAH
    Admin
    Admin

    Male
    Number of posts : 748
    Age : 33
    Location : Papar - Kota Kinabalu -Kudat
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-01

    Re: Kenali Kamera.

    Post by SABAH on Mon Jan 05, 2009 9:54 am

    Kedua-dua gambar yang saya ambik dan letak di sini saya ambik menggunkan Sony A300 nanti saya akan masukkan gambar yang diambik dengan Nikon D40x

    Owh ya gambar kamera Nikon D40x atas meja gambar terakhir tu diambik menggunakan Sony A300 oleh she4.. waktu kami duduk minum di daily..


    _________________




    ░░ Choices Define Personality ░░


    Contact www.w8_left


    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: Kenali Kamera.

    Post by lutau on Mon Jan 05, 2009 10:16 am

    oke, boss...mo tnya ni kunu...hehe

    klu bgi seorg "beginner" cam aku yg bru berjinak2 dlm bidang fotografi ni, apa kamera DSLR yg paling sesuai arr? bleh bg tips sket tak ttg tu...hehe



    teaser


    _________________

    SABAH
    Admin
    Admin

    Male
    Number of posts : 748
    Age : 33
    Location : Papar - Kota Kinabalu -Kudat
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-01

    Re: Kenali Kamera.

    Post by SABAH on Mon Jan 05, 2009 10:36 am

    saya cadangkan ko ambiklah Nikon D40 atau Sony A200 ini adalah kamera DSLR paling murah tapi Performance paling OK..

    senang hendak dikendalikan.. dan sangat sesuai untuk beginner.


    _________________




    ░░ Choices Define Personality ░░


    Contact www.w8_left


    lily_lady2326
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 2717
    Age : 26
    Location : di saaaaaaNa~
    Popular :
    7 / 1007 / 100

    Registration date : 2008-07-20

    Re: Kenali Kamera.

    Post by lily_lady2326 on Mon Jan 05, 2009 10:44 am

    Sad tp basar btul bah tu DSRL.. cemana o bawa p kalas tu??
    malu lah gntung2 d lihir.. nanti kadapatan sigu sy suka bgambr di kalas

    Sponsored content

    Re: Kenali Kamera.

    Post by Sponsored content Today at 11:49 am


      Current date/time is Sun Dec 04, 2016 11:49 am