SABAH

...SELAMAT DATANG...

Selamat datang ke forum sabahan.bigforumpro.com
Selain daripada berforum di sini, komuniti ini juga aktif dalam outing di luar.

Mulaakan Topik Forum Anda hari ini untuk mendapatkan feedback daripada user lain.
SABAH

Komuniti Sabah - Negeri Dibawah Bayu

SELAMAT DATANG KE SABAHAN.BIGFORUMPRO.COM BERFORUM UNTUK MENGUPAS PERSOALAN DAN SEGALA MASALAH YANG ANDA HADAPI BERSAMA-SAMA DENGAN RAKAN ONLINE SABAHAN. TEMUI PENYELESAIAN PERSOALAN ANDA MELALUI INTERNET.

    Komen mengenai kamera anda.

    Share

    SABAH
    Admin
    Admin

    Male
    Number of posts : 748
    Age : 33
    Location : Papar - Kota Kinabalu -Kudat
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-01

    Komen mengenai kamera anda.

    Post by SABAH on Fri Jan 16, 2009 3:06 pm

    Untuk pengguna kamera sila nyatakan MODEL kamera anda.. kemudian berikan komen anda mengenai kamera tersebut. mungkin maklumat ini berguna kepada semua.

    Biar saya Mulakan dahulu..
    saya menggunakan kamera Nikon D40X seperti di bawah:


    Dari segi kualiti gambar saya sangat berpuas hati dengan kamera ini..
    sememangnya hasil yang kita dapat adalah sangat cantik. dari segi kualiti rasanya jenama ini tidak perlu dipersoalkan lagi. ketahanan bateri kira OK la.. cukup untuk digunakan sepanjang hari. jika kita berangan-angan untuk bermain dengan LENS Nikon adalah pilihan terbaik kerana ia menjanjikan pilihan LENS yang banyak.

    Servis after sales?
    jika anda berada di sabah anda mungkin menghadapi masalah sedikit kerana mereka perlu menghantar kamera ini ke KL untuk pembaikan. tapi bagi saya kira OK sebab pembaikan itu masih di "LAYAN" dan almaklum lah kalau post jauh kena menunggu la.. tapi tak lebih 1 bulan la..

    Kelemahan..
    Tiada Live View.
    tanpa live view ini akan menyusahkan anda untuk mengambil gambar apabila kita berada di khalayak ramai.. bila angkat kamera saja kepala orang saja kita nampak.. nak angkat tinggi kita tak nampak target..

    Akses ke menu setting agak susah.
    jika kita hendak membuat setting dalam kamera ini agak susah kerana untuk masuk ke setting kamera memerlukan kita untuk masuk ke menu utama dia.

    Gambar INDOOR agak lemah.
    Jika dibandingkan dengan CANON gambar yang dihasilkan jika mengambar INDOOR tidak secantik Hasil oleh CANON.. mungkin jika menggunakan Flash Gun lebih baik agaknya..


    _________________




    ░░ Choices Define Personality ░░


    Contact www.w8_left


    lily_lady2326
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 2717
    Age : 26
    Location : di saaaaaaNa~
    Popular :
    7 / 1007 / 100

    Registration date : 2008-07-20

    Re: Komen mengenai kamera anda.

    Post by lily_lady2326 on Sat Jan 17, 2009 4:51 am

    Very Happy hehhee
    kalu sy plak sy menggunakan kemera compact ja skrg.. NIK0n c0olplix ..
    6.0 megapiksel..

    sy kalau nak gmbar outdoor bila ada cahaya matahari.. mmg dia wat gmbar tak gegar.. tp bila gambar ind00r amat tidak memuaskan... kehadiran cahaya lampu tidak dapat menandingi cahaya matahari Laughing impaknya gambar jadi blur.. n kurang kemas....

    Smile tp untuk saat ini sy masih menggunakannya... Very Happy

    *mas*
    Orang Lama
    Orang Lama

    Female
    Number of posts : 34
    Age : 104
    Location : Kejora Bintang
    Popular :
    500 / 100500 / 100

    Registration date : 2008-07-07

    Re: Komen mengenai kamera anda.

    Post by *mas* on Wed Jan 21, 2009 12:45 pm

    Nikon D 40 tu...

    ketahanan bateri - bergantung kepada penggunaan setting dalaman camera ko..klu ko banyak guna setting, tu pasal bateri kong cepat..kena beli bateri tambahan beb..

    service after sales - thanks god, sandakan got own nikon services centre di batu 4. Very Happy

    view finder - i tod, almost dslr mmg tiada view finder, memang berbaloi tiada view finder pun, sbb dslr dicipta untuk ketepatan semasa mengambil gambar, aku rasa gambar lebih tepat apabila kita mengambil menggunakan snap dari tempat mata tu =)) aku tatau apa namanya...

    akses ke menu setting - er, aku rasa d40 mmg friendly user pun, tak payah masuk ke menu setting pun , di luar tu dah bleh setting..mmg penggunaan agak senang berbanding a200 sony, Very Happy

    indoor snap ??? ---- bergantung kepada kemahiran menggunakan setting...aku lebih suka guna setting dalam white balance, boleh dikatakan tak perlu edit sangat gambar ...long story short, gambar indoor aku lebih cemerlang berbanding outdoor..

    aku penggun nikon d40 Razz

    Sponsored content

    Re: Komen mengenai kamera anda.

    Post by Sponsored content Today at 12:08 pm


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 12:08 pm