SABAH

...SELAMAT DATANG...

Selamat datang ke forum sabahan.bigforumpro.com
Selain daripada berforum di sini, komuniti ini juga aktif dalam outing di luar.

Mulaakan Topik Forum Anda hari ini untuk mendapatkan feedback daripada user lain.
SABAH

Komuniti Sabah - Negeri Dibawah Bayu

SELAMAT DATANG KE SABAHAN.BIGFORUMPRO.COM BERFORUM UNTUK MENGUPAS PERSOALAN DAN SEGALA MASALAH YANG ANDA HADAPI BERSAMA-SAMA DENGAN RAKAN ONLINE SABAHAN. TEMUI PENYELESAIAN PERSOALAN ANDA MELALUI INTERNET.

    3 tanda kekotoran HATI

    Share

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    3 tanda kekotoran HATI

    Post by lutau on Tue Jan 20, 2009 4:20 am

    Lagi artikel mo share ngan kamu ni. Mari kita sesama renungkan & share-kan secara terbuka, mana la tau kita d sni ada pengalaman ttg ini kan...

    Hati yang bersih terpancar pada raut wajah dan dapat dikenalpasti dari tutur kata, perbuatan, perilaku dan pemikiran yang bersangka baik setiap masa.

    3 tanda kekotoran hati

    1. Dengki

    Amat cepat dengki dengan kemajuan orang lain. Bukan sekadar cemburu, tapi berusaha menjatuhkan sesiapa saja yang didengki olehnya. Orang sebegini bijak bersandiwara.

    2. Tamak

    Asyik mahu membolot semua kelebihan yang ada, merasa dia lebih layak mendapat lebih berbanding orang di sekelilingnya.

    Orang yang tamak tak pernah bersyukur, bahkan mereka merasa nikmat yang ada masih belum cukup. Oleh kerana itu, mereka sentiasa berusaha membolot hak milik orang lain dengan apa cara sekalipun, tak kira dengan walau caranya haram.

    3. Banyak Bercakap Seolah-olah Dia Tahu Semua Perkara.

    Biasanya orang sebegini mahu dirasakan kehadirannya penting.

    Oleh itu, dia akan banyak bercakap, sangat banyak untuk memperlihatkan yang dia tahu banyak perkara dan mahu memberitahu minda orang bahawa dia boleh bercerita pasal apa saja.

    Tapi, dia tak pernah ambil tahu sama ada apa yang dia ceritakan itu bohong, khabar angin atau fakta.

    Anda perlu berhati-hati dengan orang sebegini, kerana mereka bijak membuat fitnah dan pandai berlakon. Dia pandai membuat fakta dan biasanya, lebih banyak bercakap daripada bertindak melakukan apa-apa.

    Muhasabah diri Anda. Andai sikap sebegini ada pada Anda, ubah segera hari ini juga! Tp, macamana klu kwn Anda mempunyai sikap seperti ini?? Apa harus Anda lakukan bila berhadapan dgn mereka?


    Note : Ini hanyalah artikel motivasi, oke.. Tidak semestinya urg yg TAMAK itu slalunya rugi, atau urg yg DENGKI itu tak baik dan juga tak semestinya urg yg BYK CKP itu seolah2 tak tahu segalanya, kan..? Ada gak t'dpt manusia yg byk ckp tp bkn "tin kusung".. dan sebagainya.... Sbb, kita manusia adalah b'beza dr byk aspek. So, apapun kekurangan @ keburukkan adalah dr diri kita sndiri & pd yg ber-kelebihan itu sudah pasti satu anugerah @ bakat semulajadi yg diberikan oleh-Nya... Smile

    Bak kata pepatah inggeris kunu, " dont judge book by its cover" Apa pandangan atau komen kamu?


    :thinking:


    _________________

    mr_satonaka_halu
    Forum Addicted
    Forum Addicted

    Male
    Number of posts : 1275
    Age : 33
    Location : b'tabur d kk
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-09-25

    Re: 3 tanda kekotoran HATI

    Post by mr_satonaka_halu on Tue Jan 20, 2009 7:23 am

    Shocked syukur alhamdulillah.. wt ms ni xda 1 pun yg b'sarang dlm diri sy sis.. affraid
    cuma sy takut yg numbul 3 tu... kdg2 ada rs mo ckp tp x pasti benda tu btul @ x... kesimpulannya.. diam... Sleep

    :thinking:


    _________________

    Maybe





    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: 3 tanda kekotoran HATI

    Post by lutau on Tue Jan 20, 2009 9:30 am

    hurmm..aku phm tu halu..... I love you berdiam diri adalah cara t'baik tatkala b'hadapan dgn situasi tegang & pabila kita tak pasti akan sesuatu yg btl @ tak. bg aku....aku percaya tiap perkara yg bnr itu pasti akan diketahui juga... hanya menunggu masa yg sesuai...dan dlm pd itu, kesabaran-lah yg menjadi penguat semangat. I love you


    _________________

    SyaLizz
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 3947
    Age : 59
    Location : dalam lappy
    Popular :
    89 / 10089 / 100

    Registration date : 2008-12-13

    Re: 3 tanda kekotoran HATI

    Post by SyaLizz on Tue Jan 20, 2009 10:57 am

    Like a Star @ heaven hmmm..aku se7 dgn Halu..sbb mmg aku ni suka bckp..
    Like a Star @ heaven tpi bkn pada semua org..aku akan fikirkan terlebih dahulu jika hendak mengutarakan sesuatu..
    Like a Star @ heaven baik ambik kputusan,jalan mudah iaitu mdiamkan diri
    Like a Star @ heaven mungkin aku ni jenis suka terus terang(kbnykan perkra la)
    Like a Star @ heaven apa gunanya kita ckp pasal benda yg xbetul..
    Like a Star @ heaven cm dalink Lutau ckp betul @ tidak,lambat laun akan dketahui juga..
    Like a Star @ heaven kesabaran adalah benda utama yg hrus ada pd setiap individu.. I love you
    Like a Star @ heaven tapi e2 terpulang dari diri masing2..kdg ada org yg buli ilang ksbran
    Like a Star @ heaven jika hal tuh brlaku baik,urg ckp..berfikiran +ve..msti slamat.

    lily_lady2326
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 2717
    Age : 26
    Location : di saaaaaaNa~
    Popular :
    7 / 1007 / 100

    Registration date : 2008-07-20

    Re: 3 tanda kekotoran HATI

    Post by lily_lady2326 on Tue Jan 20, 2009 11:11 am

    Sad mmg tidak dinapikan bah suma tu....
    kadang2 manusia nama juga pelupa & alpa..
    Sad adehh sadih ne.. kalu sifat ini amat kr0nik...

    cheunited
    Laftenen
    Laftenen

    Male
    Number of posts : 986
    Age : 30
    Location : reaper town
    Popular :
    279 / 100279 / 100

    Registration date : 2008-12-16

    Re: 3 tanda kekotoran HATI

    Post by cheunited on Wed Jan 21, 2009 8:16 pm

    no 3 ni la aku slalu jumpa.
    susah hidup klu kwn bgitu merokok

    shea
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 680
    Age : 29
    Popular :
    10 / 10010 / 100

    Registration date : 2008-08-25

    Re: 3 tanda kekotoran HATI

    Post by shea on Wed Jan 21, 2009 9:22 pm

    jadi hati saya ni bersih la... nasib!!! kalau tidak buang duit lai mau cuci kalau hati kotor... Shocked

    lily_lady2326
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 2717
    Age : 26
    Location : di saaaaaaNa~
    Popular :
    7 / 1007 / 100

    Registration date : 2008-07-20

    Re: 3 tanda kekotoran HATI

    Post by lily_lady2326 on Thu Jan 22, 2009 6:21 am

    Sad ntahla hati sy cemana~

    dY4H
    Laftenen
    Laftenen

    Female
    Number of posts : 383
    Age : 30
    Location : Lahad Datu
    Popular :
    500 / 100500 / 100

    Registration date : 2008-11-15

    Re: 3 tanda kekotoran HATI

    Post by dY4H on Thu Jan 22, 2009 8:01 am

    Crying or Very sad ku pun nda tau cam na ma ati ku.... Sad
    mo xRay luk lau kutur ni ati twisted gelak!


    Very Happy sLama ku idup ni nda pena lak ku DENGKI cMa jilis tu adala besala pompuan kan... Smile
    lau bnyak cakap ku nda la gak.... Very Happy coz bCakap kin pNaT ba Sad lau kawan bNyak ckap cam "TIN KOSONG" ku ada kawan gitu :pisang: mimank dia cakap cam SEMUA hal d DUNIA or MANUSIA n siFat org dia TAHU ba :tumbuk: ku sBagai kawan c "anu" tu cuMa dgar n mHayati smua dia katakan gelak! (nah gelak! ku pun bnyak sakap suda gelak! )


    Neutral mudah2an ati ku nda la kutur
    ku bsyukur apa yg ada... idea!

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: 3 tanda kekotoran HATI

    Post by lutau on Thu Jan 22, 2009 9:57 pm

    benar tu kwn2... adakalanya, kita menghadapi kesukaran pabila berhadapan dgn situasi yg t'dpt urg seperti itu. wlu bagaimanapun, apapun sifatnya..kita haruslah sabar & yg penting ialah niat hati kita sendiri...

    namun, sebolehnya kita cuba menerima urg seperti itu 'seadanya' dirinya kerna kita sedar tiap dr kita punyai sikap/pemikiran yg b'beza .dlm masa yg sesuai, cuba berikan nasihat/pandangan pdnya dgn terbuka tanpa niat lain.. wlupun mgkin, dia akan b'anggapan bhw kita seperti "memandai" aje atau "takde hak beri nasihat", its fine... but, as a friend...rs nya tak slh klu kita b'terus-terang sesama kita demi kebaikan b'sama. apabila kita serius menyatakan, pasti hatinya akan dpt menerima & dgn berbuat bgitu, mgkin akan memacu pemikirannya ttg apa yg tlh dia lakukan dan akan membawa sedikit perubahan dlm dirinya... at least, kita suda beritahu dan t'serahlah pd dia menerima & menilainya..

    uik..ngam ka apa aku taip ni.. affraid nanana...

    Guest
    Guest

    Re: 3 tanda kekotoran HATI

    Post by Guest on Fri Jan 23, 2009 12:43 am

    tampar!! haiss..msti mnjauhi dri sikap sperti ini.. noo1

    l_i_g_o_n_g
    Forum Police
    Forum Police

    Male
    Number of posts : 637
    Age : 37
    Location : ldu
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-12-31

    Re: 3 tanda kekotoran HATI

    Post by l_i_g_o_n_g on Sat Jan 24, 2009 8:56 am

    Note : Ini hanyalah artikel motivasi, oke.. Tidak semestinya urg yg TAMAK itu slalunya rugi, atau urg yg DENGKI itu tak baik dan juga tak semestinya urg yg BYK CKP itu seolah2 tak tahu segalanya, kan..? Ada gak t'dpt manusia yg byk ckp tp bkn "tin kusung".. dan sebagainya.... Sbb, kita manusia adalah b'beza dr byk aspek. So, apapun kekurangan @ keburukkan adalah dr diri kita sndiri & pd yg ber-kelebihan itu sudah pasti satu anugerah @ bakat semulajadi yg diberikan oleh-Nya...

    kira nak komen jua pren...tapi bila ada note di atas ndak jadi..leurr..hehhe sa ketawa sakan jak la pren>> gelak!

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: 3 tanda kekotoran HATI

    Post by lutau on Sun Feb 01, 2009 10:51 pm

    l_i_g_o_n_g wrote:


    kira nak komen jua pren...tapi bila ada note di atas ndak jadi..leurr..hehhe sa ketawa sakan jak la pren>> gelak!

    jan ko men "kira2" sna prenn....komen jak bah....ihhhh... :tumbuk:


    _________________

    lily_lady2326
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 2717
    Age : 26
    Location : di saaaaaaNa~
    Popular :
    7 / 1007 / 100

    Registration date : 2008-07-20

    Re: 3 tanda kekotoran HATI

    Post by lily_lady2326 on Sun Feb 08, 2009 10:16 am

    Sad kalu hati kotor musti ia akan mmpengaruhi minda kan... Sad

    nafsu dan akal akan sering mentang iman kalu hati kotor.. sentiasa kearah kemungkaran...

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: 3 tanda kekotoran HATI

    Post by lutau on Sun Feb 08, 2009 11:12 am

    iya..btl tu lily.....contohnya, apa2 benda yg kita nampak & yg berlaku dlm kehidupan kita tentunya adakalanya yg baik & adakalanya tak. So, apa2pun yg kita lihat itu akan mempengaruhi hati & akal kita seterusnya perilaku kita. Hati kita menerima & akal kita akan memproses & menentukan sm ada buruk baiknya sesuatu itu.


    _________________

    (`r.Lѕ)
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 7712
    Age : 30
    Location : Atas Pokok Tarap.ekekek..
    Popular :
    90 / 10090 / 100

    Registration date : 2008-10-21

    Re: 3 tanda kekotoran HATI

    Post by (`r.Lѕ) on Sun Feb 08, 2009 11:56 am

    lutau wrote:benar tu kwn2... adakalanya, kita menghadapi kesukaran pabila berhadapan dgn situasi yg t'dpt urg seperti itu. wlu bagaimanapun, apapun sifatnya..kita haruslah sabar & yg penting ialah niat hati kita sendiri...

    namun, sebolehnya kita cuba menerima urg seperti itu 'seadanya' dirinya kerna kita sedar tiap dr kita punyai sikap/pemikiran yg b'beza .dlm masa yg sesuai, cuba berikan nasihat/pandangan pdnya dgn terbuka tanpa niat lain.. wlupun mgkin, dia akan b'anggapan bhw kita seperti "memandai" aje atau "takde hak beri nasihat", its fine... but, as a friend...rs nya tak slh klu kita b'terus-terang sesama kita demi kebaikan b'sama. apabila kita serius menyatakan, pasti hatinya akan dpt menerima & dgn berbuat bgitu, mgkin akan memacu pemikirannya ttg apa yg tlh dia lakukan dan akan membawa sedikit perubahan dlm dirinya... at least, kita suda beritahu dan t'serahlah pd dia menerima & menilainya..

    uik..ngam ka apa aku taip ni.. affraid nanana...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    rs nya tak slh klu kita b'terus-terang sesama kita demi kebaikan b'sama. apabila kita serius menyatakan, pasti hatinya akan dpt menerima & dgn berbuat bgitu, mgkin akan memacu pemikirannya ttg apa yg tlh dia lakukan dan akan membawa sedikit perubahan dlm dirinya... at least, kita suda beritahu dan t'serahlah pd dia menerima & menilainya..

    uik..ngam ka apa aku taip ni.. affraid nanana


    Smile mmg betul la..lau dia terima or x.. Smile

    lily_lady2326
    Sabahan Addict!
    Sabahan Addict!

    Female
    Number of posts : 2717
    Age : 26
    Location : di saaaaaaNa~
    Popular :
    7 / 1007 / 100

    Registration date : 2008-07-20

    Re: 3 tanda kekotoran HATI

    Post by lily_lady2326 on Tue Feb 10, 2009 6:23 am

    Smile eya

    eddy
    Laftenen
    Laftenen

    Male
    Number of posts : 455
    Age : 36
    Location : amsterdam konon...
    Popular :
    1 / 1001 / 100

    Registration date : 2009-02-16

    Re: 3 tanda kekotoran HATI

    Post by eddy on Thu Feb 19, 2009 10:02 am

    Izinkan saya berkongsi dgn tuan2 yg dirahmati Allah...menurut pengetahuan saya yang tak seberapa ini saya dapat merumuskan tanda kekotoran hati seseorang adalah apabila ia tidak dpt mengajak orang berbuat kebaikan dan mencegah orang membuat kemungkaran..renung2kan

    lutau
    Kapten
    Kapten

    Female
    Number of posts : 1619
    Age : 37
    Popular :
    100 / 100100 / 100

    Registration date : 2008-07-12

    Re: 3 tanda kekotoran HATI

    Post by lutau on Thu Feb 19, 2009 1:02 pm

    ermm...btul gak tu eddy... cuma, manusia skrg ni kdg sukar utk diajak ngan cara baik. malah, smpai ada yg tak bleh trima nasihat atau pandangan urg lain. sedangkan, mereka b'niat baik,kan?

    seperti yg ko rumuskan tu bhw "tanda kekotoran hati manusia ialah pabila dia tak dpt m'ajak urg lain b'buat kebaikan skaligus mencegah mereka dr kemungkaran". mgkin, dia ada niat b'buat bgitu..cuma, mgkin dlm pemerhatian dia...urg yg nak dia ajak tu jenis yg t'lalu angkuh atau tak suka dgr ckp urg, apatah lg kata2 nasihat.

    kdg2 t'dpt insan seperti ini yg mencuba sedaya upaya, namun itu bergantung pd keadaan, mungkin. apapun dia tetap mencuba, dan terserah pd mereka yg lain utk menerimanya. klu baik, baikla tu..klu tak akan jd sebaliknya.. idea!


    _________________

    eddy
    Laftenen
    Laftenen

    Male
    Number of posts : 455
    Age : 36
    Location : amsterdam konon...
    Popular :
    1 / 1001 / 100

    Registration date : 2009-02-16

    Re: 3 tanda kekotoran HATI

    Post by eddy on Thu Feb 19, 2009 1:12 pm

    Sekurang2nya tanggungjawab kita sudah terlepas drp disoal diakhirat kelak.Kita juga boleh berdoa untuk si polan untuk diberi pentunjuk dan hidayah.Insyaallah.Amin. Smile

    yeokok_rosse@nanacey
    Sabahan Welcomer
    Sabahan Welcomer

    Female
    Number of posts : 10742
    Age : 68
    Location : keY keY lanD belOw da wiNd
    Popular :
    88 / 10088 / 100

    Registration date : 2008-11-11

    Re: 3 tanda kekotoran HATI

    Post by yeokok_rosse@nanacey on Thu Feb 19, 2009 3:21 pm

    eddy wrote:Izinkan saya berkongsi dgn tuan2 yg dirahmati Allah...menurut pengetahuan saya yang tak seberapa ini saya dapat merumuskan tanda kekotoran hati seseorang adalah apabila ia tidak dpt mengajak orang berbuat kebaikan dan mencegah orang membuat kemungkaran..renung2kan

    se7.......di mana ada manusia....pasti di situ adanya 'KEKOTORAN HATI'....biar cuba di sembunyikan..ia tetap akan memakan diri sendiri...kerana adanya perasaan hasad dengki, cemburu, membenci, mengkhianati, menipu.....maka di situlah manusia yg punyai 'HATI BUSUK'....bg sa la, tidak ada seorang pun d dunia yg 'SEMPURNA HATI'...pale........semuanya punyai 'KEKOTORAN HATI...n tentunya...diri sendiri sahajalah yg dapat mencegah ianya daripada terus berada di dalam hati....mayB..:malas:...


    _________________
    http://yeokoklife.blogspot.com/


    Contact yeokok


    ~~the FutUre bElonGs tO tHosE wHo bElieVe In thE BeautY Of thEir DreamS~~


    Send IM

    eddy
    Laftenen
    Laftenen

    Male
    Number of posts : 455
    Age : 36
    Location : amsterdam konon...
    Popular :
    1 / 1001 / 100

    Registration date : 2009-02-16

    Re: 3 tanda kekotoran HATI

    Post by eddy on Fri Feb 20, 2009 11:50 am

    Menurut sedikt pengetahuan dan pengalaman yg ingin dikongsi bersama kadang2 kita dpt melihat orang yg hatinya kotor atau "hitam"dapat dilihat dari tingakh laku dan percakapannya...wanauzubillah mudah2an kita tak tergolong dalam golongan itu.Amin.. noo1

    (o.egem.o)
    Forum Addicted
    Forum Addicted

    Male
    Number of posts : 4063
    Age : 31
    Location : d mana2 aku sll stay d c2 la..
    Popular :
    50 / 10050 / 100

    Registration date : 2009-01-28

    Re: 3 tanda kekotoran HATI

    Post by (o.egem.o) on Fri Feb 20, 2009 11:52 am

    :tbad:

    Sponsored content

    Re: 3 tanda kekotoran HATI

    Post by Sponsored content Today at 12:32 am


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 12:32 am